Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Ενημέρωση και προληπτικά μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό


Λόγω παρουσίας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στις Κολλίνες Τρίπολης και στον Πραστό Βόρειας Κυνουρίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, το Τμήμα Κτηνιατρικής Αργολίδας καλεί τους κτηνοτρόφους στη λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας του ζωικού τους κεφαλαίου.
Η Αργολίδα θεωρείται Ζώνη Προστασίας, έπειτα από την σχετική απόφαση που εξέδωσε η Δ/νση Κτηνιατρικής Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή έχει οριστεί ζώνη προστασίας όλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δηλ. Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία. Για το λόγο αυτό απαγορεύεται κάθε μετακίνηση ή αγοροπωλησία ζώων χωρίς την έγκριση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Για ενημέρωση των κτηνοτρόφων και του κοινού σας αναφέρουμε ότι:
1.Ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρότατο νόσημα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο και οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Μολύνονται πρόβατα, αίγες, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.
2. Είναι νόσημα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους που είναι:
• υψηλός πυρετός
• ερυθρότητα στο στόμα και τα ρουθούνια
• πρήξιμο στο πρόσωπο και κάτω από το σαγόνι
• σιαλόρροια
• βλεννοπυώδες έκκριμα από τη μύτη που φράζει τα ρουθούνια
• επιπεφυκίτιδα και δακρύρροια
• δυσκολία στήριξης του ζώου.
3. Διευκρινίζουμε ότι το νόσημα αυτό δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία γιατί προκαλεί μείωση της παραγωγής, απώλειες στα ζώα και απαγορεύσεις μετακινήσεων.
4. Η Δ/νση Κτηνιατρικής Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει λάβει τα προβλεπόμενα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα.
5. Για την αποφυγή της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού θα πρέπει σε όλες τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και βοοειδών να ληφθούν ΑΜΕΣΩΣ προληπτικά μέτρα, τα οποία είναι:

• εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα ευαίσθητα είδη ζώων (πρόβατα, αίγες και βοοειδή)
• ψεκασμός των στάβλων με κατάλληλα εντομοκτόνα 1 φορά την εβδομάδα με ιδιαίτερη επιμονή στα υγρά σημεία (π.χ. γύρω από τις ποτίστρες).
6.Απαγορεύεται αυστηρά η μετακίνηση αιγοπροβάτων και βοοειδών χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την κτηνιατρική υπηρεσία.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ:

Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: 2752360282
Αγροτικό Κτηνιατρικό Γραφείο Άργους: 2751068195

Η Προϊσταμένη Τμήματος Κτηνιατρικής
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ