Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Αρθρο παρέμβαση της Μαρίας Κακουριώτη μέλος της ΝΕΔΥΠΕΡ



Με ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων τους θα παίζουν από την 1η Ιουλίου τα παιδιά στις παιδικές χαρές

Άρθρο -Παρέμβαση από την Μαρία Κακουριώτη μέλους της ΝΕΔΥΠΕΡ

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ως γνωστόν με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ερμιονίδος, κ. Δημήτρη Καμιζή, στις 20 Ιουνίου 2014 και μετά από δικαιολογημένες σχετικές παρατηρήσεις πολιτών και δημοτικού συμβούλου, αναστάλθηκε προσωρινά η λειτουργία του χώρου στην περιοχή «Άγιος Παντελεήμονας» Κρανιδίου, που λειτουργεί ως παιδική χαρά.Το   θέμα έχει προκύψει  με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που εκδόθηκε στις 29 Μαϊου 2014 μετά το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ του δήμου Ελληνικού και καλεί όλους τους δήμους  να ελέγξουν τις παιδικές χαρές και να εκδώσουν πιστοποιητικά καταλληλότητας λειτουργίας έως τις 30 Ιουνίου.

 Μέχρι την ημερομηνία αυτή, οι δήμοι οφείλουν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις προκειμένου οι υφιστάμενες παιδικές χαρές να προσαρμοστούν στις τιθέμενες προδιαγραφές και να προμηθευτούν το ειδικό σύστημα πιστοποίησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 της αρ. 28492/2009 απόφασης.



Οι δήμοι ουδέποτε υλοποίησαν αυτή την απόφαση και παίρνουν συνεχείς παρατάσεις για την εφαρμογή της, με τελευταία την παράταση του 2014

 Οποιοδήποτε ατύχημα, μετά την παρέλευση της προθεσμίας της εγκυκλίου την 30ή Ιουνίου, συνεπάγεται ποινικές ευθύνες για τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους αιρετούς και τους προέδρους των Επιτροπών Ελέγχου και Πιστοποίησης στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

  Είναι φυσικά αδύνατο ο Δήμος  μας να προλάβει  να πιστοποιήσει τις παιδικές χαρές σε όλη την έκτασή του γιατί για να γίνουν οι εργασίες χρειάζεται αρκετό διάστημα (μπορεί και χρόνια),   αλλά τα παιδιά μας δεν έχουν άλλους χώρους για να παίξουν και πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατό για να είναι αυτοί οι χώροι ανοιχτοί και ασφαλείς.Όπως  φαίνεται θα δοθεί σιωπηρή παράταση από το Υπουργείο στην λειτουργία των παιδικών χαρών  αλλά   ταυτόχρονα οφείλει η Δημοτική  Αρχή να παρέμβει ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την πιστοποίηση τους.

   Εύλογα , βεβαίως, δημιουργούνται μεγάλα ερωτήματα,όπως:

α) Πώς   θα κλείσουν όλες οι παιδικές χαρές που δεν έχουν περίφραξη και

β  τι θα γίνει με τις παιδικές χαρές που βρίσκονται μέσα στους δημοτικούς  παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία;

Ο Δήμος Ερμιονίδας  πρέπει να κινηθεί γρήγορα και με ίδιες δαπάνες να παρέμβει όπου και όπως μπορεί και  σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας  να ζητήσει    την απλοποίηση της υπουργικής απόφασης ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και να γίνουν οι πιστοποιήσεις το συντομότερο δυνατό, ζητώντας την απαραίτητη χρηματοδότηση για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που έχει να κάνει με το παιχνίδι των παιδιών αλλά  προτίστως την υγεία και την ασφάλειά τους.

 Στο Κρανίδι η μόνη παιδική χαρά με αξιόπιστα όργανα είναι στον Άγιο Παντελεήμονα αλλά μετά το κλείσιμό της δεν υπάρχει άλλη καθώς η παιδική χαρά στον Άγιο Χαράλαμπο δίπλα στο Κέντρο Υγείας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά:






Επίσης η παιδική χαρά δίπλα στο Δημαρχείο είναι και αυτή ακατάλληλη για χρήση.

Κακουριώτη Μαρία του Δημητρίου

Μέλος της Νέας Δυναμικής Πορείας Ερμιονίδας