Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Το Μπουτάν ξαναχτυπά: Οι καλλιέργειες μετατρέπονται σε όλη τη χώρα σε βιολογικές

Πρόταση του Γιάννη Λακούτση
Το κράτος του Μπουτάν δεν παύει να μας εκπλήσσει και… να μας φοράει τα γυαλιά!
Πρώτα απ’ όλα είναι το μοναδικό κράτος στον κόσμο  που αντί του δείκτη Α.Ε.Π. (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), χρησιμοποιούν το δείκτη Α.Ε.Ε. (Ακαθάριστη Εγχώρια Ευτυχία), για τη μέτρηση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας του τόπου τους.
Πριν από λίγο διάστημα, με εντολή της κυβέρνησης, απαγορεύθηκε ο εγκλεισμός των πουλιών σε κλουβιά λόγω σεβασμού στη ζωή τους. Σύμφωνα με την απόφαση:  ”Κότες, γαλοπούλες, πάπιες, χήνες και φραγκόκοτες, που εκτρέφονται για τα αβγά τους, δεν θα πρέπει να ζουν σε κλουβιά, που τις εμποδίζουν να τεντώσουν τα φτερά τους, ή να συμπεριφερθούν με βάση τα φυσικά ένστικτά τους.” 
Και τώρα  αποφάσισε να είναι η πρώτη 100% χώρα με βιολογικά προϊόντα. Με πληθυσμό 740000 κατοίκων το Μπουτάν είναι μία χώρα αποκλειστικά αγροτική που αποφάσισε ότι η βιολογική γεωργία είναι το καλύτερο είδος γεωργίας για την χώρα τους και προτείνουν ένα
συγκεκριμένο σχέδιο για την αλλαγή αυτή. Ο πρωθυπουργός της χώρας Gyamtsho στη διάσκεψη του Ρίο +20 στην Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο Δελχί, ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός σχεδίου Εθνικής βιολογικής Πολιτικής στηριζόμενος στην ιδέα ότι η εργασία είπε σε αρμονία με τη φύση θα αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα – και όλα αυτά χωρίς να θυσιάζει την υγεία του ανθρώπου ή το περιβάλλον. «Είμαστε Βουδιστές, και πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να ζουν σε αρμονία με τη φύση. Τα ζώα έχουν το δικαίωμα να ζουν, θα θέλαμε να δούμε τα ζώα τα φυτά και τα έντομα χαρούμενα». Ο Gyamtsho, όπως και τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, είναι αγρότης και ο ίδιος.
Πηγαίνοντας βιολογικά θα πάρει χρόνο», είπε. «Δεν έχουμε θέσει καμία προθεσμία. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αύριο. Αλλά σιγά σιγά θα το επιτύχουμε.»
«Δεν έχουμε ορυκτά καύσιμα ή πυρηνική ενέργεια. Αλλά είμαστε ευλογημένοι με ποτάμια που μας δίνουν τη δυνατότητα άνω των 30.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι στιγμής εκμεταλλευόμαστε μόνο 2.000 μεγαβάτ. Αξιοποιούμε αρκετά πλέον και εξάγουμε στην Ινδία και στο στάδιο της προετοιμασίας έχουμε 10.000 μεγαβάτ περισσότερα. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι τα αυτοκίνητα. Ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Ο καθένας θέλει να αγοράσει αυτοκίνητα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εισάγουν καύσιμα. Γι ‘αυτό πρέπει να αναπτύξουμε την ενέργειά μας. “
Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας καλλιεργείται με βιολογικό τρόπο εξαιτίας των ακριβών αμερικάνικων λιπασμάτων, αλλά ακόμα και εκεί υπάρχουν αγρότες που χρησιμοποιούν τα γνωστά λιπάσματα Σήμερα όμως οι αγρότες στο Μπουτάν εκπαιδεύονται σε νέες μεθόδους που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν την γεωργία τους βιολογικά. Το Μπουτάν παράγει κυρίως ρύζι, πατάτες, πορτοκάλια και καλαμπόκι , μέχρι σήμερα μόνο το 1% της παραγωγής ήταν πιστοποιημένο σαν βιολογικό αλλά αυτό θα αλλάξει πολύ σύντομα αφού ο βασικός στόχος είναι να πιστοποιηθεί το σύνολο της χώρας.