Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Σημαντική διάκριση νέας Ερμιονίτισας ερευνήτριας σε συνέδριο για την Κυστική Ίνωση

Κατά τη διάρκεια του 37ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Κυστική Ίνωση το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμπορκ της Σουηδίας σύνεδροι από όλον τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στις έρευνες που γίνονται για την θεραπεία της νόσου

Ιδιαίτερα σημαντική και τιμητική διάκριση ήταν για τη χώρα μας η βράβευση της εργασίας μιας νέας επιστήμονα, της Μαρίας Νόνη. Ο θεσμός της βράβευσης νέων ερευνητών ηλικίας κάτω των 35 ετών έχει θεσπιστεί πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ιατρική Εταιρία για την Κυστική Ίνωση και στόχο έχει την ενθάρρυνση των νέων επιστημόνων να ασχοληθούν με το αντικείμενο της Κυστικής Ίνωσης, αλλά και την επιβράβευσή τους για αξιόλογες εργασίες και μελέτες για το νόσημα είτε σε ερευνητικό, είτε σε κλινικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια του 37ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Κυστική Ίνωση το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμπορκ της Σουηδίας σύνεδροι από όλον τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στις έρευνες που γίνονται για την θεραπεία της νόσου. Τα αποτελέσματα και οι ανακοινώσεις που έγιναν στο συνέδριο ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την οριστική θεραπεία της νόσου.
Η ειδικευόμενη ιατρός στην Παιδιατρική κυρία Νόνη,  είναι  κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και είχε ασχοληθεί και στην

μεταπτυχιακή της εργασία με  το αντικείμενο των μυκήτων  στην  Κυστική  Ίνωση, υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή του τμήματος Ινοκυστικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» κ. Σταύρου Ντουντουνάκη.  Μαζί με άλλους συναδέλφους της από την ίδια ομάδα, αλλά και άλλους αξιόλογους ερευνητές πραγματοποίησαν μια αναδρομική μελέτη σε 121 ασθενείς του τμήματος στην οποία αποδείχτηκε ότι η μακροχρόνια χρήση εισπνεόμενων αντιβιοτικών συσχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα χρόνιου αποικισμού του αναπνευστικού συστήματος από το μύκητα Candida albicans. 
Περισσότερα:protothema