Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ


Ενημέρωση απο την Έλλη Βασιλάκη

Πολυφωνική Χορωδία ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων
και Brisbane Grammar School
 
Η Πολυφωνική Χορωδία ΔΟΠΠΑΤ του δήμου Ναυπλιέων, στα πλαίσια των συνεργασιών της με αξιόλογα χορωδιακά σχήματα του εξωτερικού, θα συμπράξει με την Αυστραλιανή χορωδία του Brisbane Grammar School και άλλα μουσικά σχήματα του ίδιου σχολείου, που πραγματοποιούν Ευρωπαϊκή περιοδεία με συναυλίες σε Ιταλία και Ελλάδα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 στην αίθουσα του Βουλευτικού, στο Ναύπλιο, με ώρα έναρξης 9 μ.μ. και ελεύθερη είσοδο.
 
Λίγα λόγια για το Brisbane Grammar School
Το Brisbane Grammar School είναι ένα ανεξάρτητο δευτεροβάθμιο σχολείο αρρένων που
βρίσκεται σε ένα υπέροχα διαμορφωμένο τοπίο στο κέντρο του Brisbane, την πρωτεύουσα του Queensland στην Βόρειο Αυστραλία. Εκεί φοιτούν αγόρια ηλικίας 11 εως 17 ετών και το σχολείο αριθμεί αυτή τη στιγμή γύρω στους 1400 μαθητές. Η ίδρυσή του το 1868 το καθιστά ένα από τα παλαιότερα ιδιωτικά σχολεία του Queensland.

Το σχολείο έχει να επιδείξει μακρά παράδοση υψηλών ακαδημαϊκών και πολιτιστικών επιδόσεων. Μέσα από πρώτης τάξεως υποδομές και μια σύγχρονη εκπαιδευτική προσέγγιση καλλιεργείται στους μαθητές η ικανότητα και ο ενθουσιασμός που προαπαιτείται για μια ανεξάρτητη δια βίου μάθηση μετά το πέρας των σπουδών.

Το Πρόγραμμα Μουσικών Σπουδών του Brisbane Grammar School είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα σε ολόκληρη τη χώρα. Η ευρεία επιλογή μαθημάτων θεωρητικού, καλλιτεχνικού, παραστατικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα προσφέρει ένα πλήρες φάσμα μουσικής παιδείας που έχει προετοιμάσει άριστα πολλούς μαθητές για μια μετέπειτα επαγγελματική καριέρα στη μουσική και τα παιδαγωγικά της. Το εκτός σχολικού ωραρίου καλλιτεχνικό πρόγραμμα σπουδών παρέχει σε μαθητές - μουσικούς όλων των επιπέδων καθ’ όλη τη διάρκεια της μουσικής τους ανέλιξης δυνατότητα συμμετοχής σε μια μεγάλη ποικιλία οργανικών και φωνητικών συνόλων. Τα επίλεκτα σύνολα αυτού του προγράμματος εμφανίζονται τακτικά στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του Queensland αλλά και ολόκληρης της Αυστραλίας. Οι Μπάντες, Ορχήστρες, Χορωδίες και Σύνολα Δωματίου του σχολείου Brisbane Grammar απολαμβάνουν την αναγνώριση της κοινότητας ως μερικά από τα καλύτερα της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Περιοδεία 2014 του Brisbane Grammar School είναι η δεύτερη εκτεταμένη περιοδεία στο εξωτερικό που πραγματοποιεί το σχολείο. Στη δεκαπενθήμερη αυτή περιοδεία, η ομάδα που απαρτίζεται από 47 μαθητές και 5 δασκάλους - συνοδούς θα παρουσιάσει συναυλίες στην Ελλάδα και την Ιταλία και θα πλαισιώσει μεταξύ άλλων τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Στη διάρκεια της πρώτης περιοδείας το σχολείο συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ για νέους Summa Cum Laude Youth Music Festival στη Βιέννη στα πλαίσια του οποίου η χορωδία απέσπασε τη διάκριση κύρους Βραβείο της Πόλεως της Βιέννης City of Vienna Prize ως η καλύτερη χορωδία που συμμετείχε στο φεστιβάλ. Η περιοδεία αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές και τους διδάσκοντες του Brisbane Grammar School να μοιραστούν με τον κόσμο την αγάπη τους για τη μουσική και ιδιαίτερα τη μουσική της Αυστραλίας.

Λίγα λόγια για τη Πολυφωνική Χορωδία ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων

Η Χορωδία Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Δήμου Ναυπλιέων ως Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου αναδιοργανώθηκε πλήρως από τον Ιανουάριο του 2003. Ως Ν.Π.Δ.Δ. απέκτησε Κανονισμό Λειτουργίας και έγινε μέλος της ‘Στέγης Ελληνικών Χορωδιών’. 

 

Αρχικά δημιουργήθηκαν τμήματα παιδικού και νεανικού χορωδιακού τραγουδιού και στις αρχές του 2006 πολυφωνικό τμήμα ενηλίκων που έκανε τη πρώτη του εμφάνιση παραμονές του 2007 στην αίθουσα του Βουλευτικού, στο Ναύπλιο. Έκτοτε έδωσε με ξεχωριστή επιτυχία πολλές συναυλίες στη πόλη του Ναυπλίου και συμμετείχε σε χορωδιακές συναντήσεις στην Αθήνα, τη Θήβα, τη Κέρκυρα, την Κόρινθο, το Ξυλόκαστρο, τη Πρέβεζα (Μουσικά Χαμόγελα 2009), τη Λευκάδα, την Αταλάντη, το Βόλο, τα Τρίκαλα, τη Τρίπολη κ.α.

 

Έχει διοργανώσει επίσης πολλές χορωδιακές συναντήσεις στο Ναύπλιο αφιερωμένες στο παιδικό, νεανικό και πολυφωνικό χορωδιακό τραγούδι.

 

Τον Οκτώβριο του 2008 παρουσίασε τη πρώτη της θεματική συναυλία – αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι.

 

Το καλοκαίρι του 2009 συμμετείχε σε συναυλία με έργα Χρήστου Λεοντή, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, στο Ναύπλιο, παρουσία του ιδίου του συνθέτη και σε κοινή απόδοση με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Έχει συνεργαστεί και με άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες (Λίνος Κόκοτος, Τάκης Βούης, Ορχήστρα Σαξοφώνων, Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης) και συμμετείχε στις συναυλίες τους.

 

Κορυφαία στιγμή στην ιστορία της αποτέλεσε η διοργάνωση, με εξαιρετική επιτυχία, του 17ου Πανελλήνιου Συνέδριου Χορωδιών από 20 έως 22 Νοεμβρίου 2009.

 

Στο πλαίσιο των διεθνών γνωριμιών και συνεργασιών της πραγματοποιεί κοινές συναυλίες με σπουδαίες χορωδίες από το εξωτερικό (Η.Π.Α., Γαλλία, Ρουμανία, Αυστραλία κ.α.).

 

Από τον Ιανουάριο του 2011 η Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου αποτελεί κομμάτι του Δημοτικού Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού Τουρισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Ναυπλιέων (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.).

 

Το Νοέμβριο του 2011 παρουσίασε στο Ναύπλιο, στο Βουλευτικό, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, το Άξιον Εστί σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και τον Απρίλιο του 2014 στον ίδιο χώρο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πελοποννήσου 2014 που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, συμμετείχε στην εκδήλωση ‘ο Χατζιδάκις αγαπούσε τον Vivaldi’.

 

Τη διεύθυνση του Πολυφωνικού τμήματος της Χορωδίας Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Δήμου Ναυπλιέων έχει ο Θεοδόσης Αντωνιάδης.