Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Απαγόρευση του συνδικαλισμού αξιώνει ξενοδοχειακός όμιλος

Οι απαράδεκτες αξιώσεις της εργοδοσίας στα ξενοδοχεία "Paradise Mare" και "Village" στη Ρόδο, που ανήκουν στον όμιλο "Aldemar", είναι ενδεικτικά της θέσης που έχουν στο "success story" του τουρισμού οι εργαζόμενοι.
Θυμίζουμε πως στα παραπάνω ξενοδοχεία, οι εργαζόμενοι εκβιάζονται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, στις οποίες θα συνυπογράφουν ότι δεν συμμετέχουν σε κάποιο εργατικό σωματείο! Βεβαίως, η παράλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, σε συνδυασμό με την πρόσφατη διάταξη περί μη υποχρεωτικής εγγραφής σε επιμελητήρια, επιτρέπει στους μεγαλοξενοδόχους να κάνουν κουρελόχαρτο την προσφάτως υπογραφείσα κλαδική σύμβαση. Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στην εστίαση, όπου αποτελούν νόμο η αδήλωτη εργασία και οι ατομικές συμβάσεις – χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το πρόσφατο παράδειγμα των καταστημάτων "ΜΙΚΕΛ".
Ελαστικές σχέσεις εργασίας, όργιο μαύρης εργασίας, περικοπές μισθών και επιδομάτων, καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών και πολιτικών δικαιωμάτων, υποβάθμιση της αξίας της εργασίας και
κυρίως μια κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να καταπολεμήσει την εργοδοτική αυθαιρεσία – αυτή είναι η πραγματικότητα στις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης.
Παράλληλα, ο όμιλος "Aldemar" προωθεί το πρότυπο εργαζομένων "μιας χρήσης" (που έχει γίνει πλέον σύστημα με τα περίφημα voucher και την κατάχρηση του θεσμού της πρακτικής άσκησης), αφού αρνείται να επαναπροσλάβει όσους εργάστηκαν την προηγούμενη χρονιά, ενώ καθυστερεί συστηματικά την πληρωμή μισθών και επιδομάτων.
Μπορεί στα μεγάλα ξενοδοχεία η πληρότητα να αυξάνεται, μπορεί οι αφίξεις να αυξάνονται, αλλά το τουριστικό εισόδημα διανέμεται όλο και πιο άνισα, οι τουριστικές περιοχές γίνονται όλο και πιο κορεσμένες, η τουριστική κατανάλωση αποφέρει όλο και λιγότερα κέρδη στην πραγματική οικονομία και οι εργαζόμενοι συνθλίβονται όλο και πιο πολύ από την εργοδοτική ασυδοσία.
Η υπουργός Τουρισμού πρέπει να πάρει θέση και να μιλήσει, όχι πλέον με τη γνωστή ακατάσχετη και άκρως αποσπασματική αριθμολογία, αλλά για για το αν το υπάρχον τουριστικό μοντέλο λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης ή ως μοχλός άλωσης εργασιακών δικαιωμάτων. Το "κυνήγι" των αφίξεων και των εισπράξεων δε μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για το εντατικοποιημένο "ξεζούμισμα" εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων στον τουρισμό. Από την άλλη, ο υπουργός Εργασίας πρέπει να απαντήσει γιατί μένει άπραγος τη στιγμή που η  "Aldemar" απαγορεύει τόσο προκλητικά και απερίφραστα το καθολικά κεκτημένο δικαίωμα του συνδικαλισμού.
Η εργασιακή αξιοπρέπεια, η αύξηση των μισθών και των θέσεων πραγματικής εργασίας, η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, η κατάργηση των voucher και των ελαστικών μορφών απασχόλησης και η επανανοηματοδότηση της πρακτικής άσκησης αποτελούν βασικές αιχμές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό.


Το Γραφείο Τύπου
syriza