Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Κώστας Γεωργουσόπουλος: Διαπίστωσα πως υπάρχουν στην επαρχία πυρήνες πνευματικότητας


Του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Καλεσμένος από τον ιδρυτή της «Διεξόδου» στο Μεσολόγγι, Νίκο Κορδόση, είχα την τιμή να μιλήσω στα εγκαίνια της πολιτιστικής του Βιβλιοθήκης.
Και άλλη μια φορά εξεπλάγην από την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα της ελληνικής επαρχίας. Μου δόθηκε πρόσφατα η ευκαιρία να επισκεφτώ την Καλαμάτα, το Αγρίνιο, τη Χίο, την Ερμιόνη, το Κρανίδι, τη Λαμία, την Αταλάντη και διαπίστωσα πως υπάρχουν εκεί πυρήνες πνευματικότητας, ζωντανοί οργανισμοί που παράγουν, συντηρούν και διαδίδουν τον πολιτισμό μακριά από την εμπορευματοποίηση, τα συμφέροντα και τους βεντετισμούς. Αναβιώνουν ή συνεχίζονται παλαιές προσφορές ευεργετών. Έτσι στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου ένας δικηγόρος, ο Νίκος Κορδόσης, χωρίς τη βοήθεια κανενός φορέα, κρατικού ή ιδιωτικού, εδώ και δεκαπέντε χρόνια έχει ιδρύσει Ιστορικό Μουσείο, αναπαλαιώνοντας
το πατρικό σπίτι τού επικεφαλής της φρουράς του Μεσολογγίου κατά την Εξοδο, όπου και έπεσε, Θανάση Ραζή-Κότσικα.
Σ' αυτό το υπέροχο νεοκλασικό ο Κορδόσης εγκατέστησε τη συλλογή του που περιέχει χιλιάδες αντικείμενα από την αρχαιότητα (αγγεία, σφραγίδες κ.τ.λ.) έως το Βυζάντιο και την Τουρκοκρατία, όπως ενθυμήματα, ντοκουμέντα, χειρόγραφα κ.τ.λ. των μεγάλων πολιτικών που γεννήθηκαν και έγιναν πρωθυπουργοί (Τρικούπης κ.τ.λ.) έως τους μείζονες συγγραφείς του τόπου (Παλαμάς, Τραυλαντώνης, Μαλακάσης κ.τ.λ.). Η οργάνωση και η έκθεση των αντικειμένων είναι μια παιδαγωγική αφήγηση πολύτιμη για τον επισκέπτη. Η είσοδος είναι δωρεάν. Το Μουσείο έχει την τύχη να υπηρετείται από νέα στελέχη με γνώση και αυτοθυσία.
Στο δεύτερο όροφο του κτηρίου η αίθουσα διατίθεται για εκθέσεις, περιοδικές (τώρα φιλοξενεί φωτογραφικό υλικό καλλιτεχνικής φωτογραφίας) και συνάμα ορθολογικά διαμορφώνεται και σε αίθουσα διαλέξεων και σεμιναρίων.
Στην καρδιά της πόλης το Ιστορικό Μουσείο είναι ένας φάρος πολιτισμού αλλά και ένα μεγάλο παράδειγμα το τι μπορεί να προσφέρει σε δύσκολους καιρούς το μεράκι και ο πατριωτισμός φωτισμένων ανιδιοτελών ανθρώπων. Θα συνεχίσω αύριο.
ΠΗΓΗ: enet.gr