Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Φορείς και δήμοι ετοιμάζουν «οδοφράγματα» στο ξεπούλημα


Ο κοινόχρηστος χαρακτήρας και η ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες, οικοσυστήματα, αρχαιολογικούς χώρους θα είναι παρελθόν εάν επιτευχθεί η διαδικασία πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ συνολικής έκτασης 181 χιλιάδων στρεμμάτων! 

 
Την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ απεργάζεται το σχέδιο πώλησης 90 παραλιών σε όλη την Ελλάδα, οι δήμοι και οι τοπικοί φορείς, ανά τη χώρα, στήνουν το δικό τους πλάνο, με στόχο την ακύρωση οποιασδήποτε αγοραπωλησίας. Από την άλλη πλευρά, αν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ολοκληρώσει τη διαδικασία της πώλησης των δημόσιων παραλιών, «ο πυρήνας του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, υγρότοποι, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπία και φυσικοί σχηματισμοί, για πρώτη φορά στην ιστορία χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ' αυτά», λέει χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, η οποία έχει ασχοληθεί εντατικά με το συγκεκριμένο θέμα.
Ο χάρτης με τις προς πώληση παραλίες αριθμεί 90 «ακίνητα», τα οποία είναι διάσπαρτα από τη μία ώς την άλλη άκρη της ελληνικής ακτογραμμής: Από τη Χαλκιδική και την Πιερία, μέχρι τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Επτάνησα και τα Δωδεκάνησα. «Μέσα σ' αυτά τα χιλιάδες τετραγωνικά που έχουν περάσει στο Ταμείο συγκαταλέγονται οι ομορφότερες παραλίες του τόπου μας, έκτασης 31 εκατ. τ.μ. 
 Περισσότερα: