Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Μηχανικοί αγρότες σε φυτώρια και θερμοκήπια

Πρόταση του Γιάννη Λακούτση
Τον πρώτο του στόλο ρομποτικών «αγροτών» απέκτησε το φυτώριο Hackney στη Φλόριντα, το οποίο ειδικεύεται σε διακοσμητικά και πολυετή φυτά.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, τέσσερα HV100 («Harvey», όπως αποκαλούνται χαϊδευτικά από την κατασκευάστρια Harvest Automation) ανέλαβαν καθήκοντα στο φυτώριο, εργαζόμενα εννέα ώρες την ημέρα. Τα ρομπότ κινούνται αυτόνομα και μετακινούν φυτά καθώς αυτά μεγαλώνουν και απαιτούν  περισσότερο χώρο, και στη συνέχεια τα ταξινομούν εκ νέου όταν είναι να διατεθούν  προς πώληση. Τη λειτουργία τους επιβλέπει άνθρωπος- επιτηρητής.
Το Hackney είναι ένα από 20 φυτώρια και θερμοκήπια στις ΗΠΑ που ξεκίνησαν φέτος να χρησιμοποιούν τον «Harvey». Πρόκειται για ένδειξη της ιδιαίτερα ενθουσιώδους στροφής που σημειώνεται προς την αυτοματοποίηση στον γεωργικό τομέα, την οποία πολλοί αγρότες
υποδέχονται θετικά, την στιγμή που σε άλλους τομείς εμφανίζονται ανησυχίες σχετικά με την «κλοπή» θέσεων εργασίας από ρομπότ. «Η εμπειρία μας είναι φανταστική. Νομίζω ότι είναι ο δρόμος του μέλλοντος» σημειώνει ο Τζόζεφ Χάκνεϊ, ο οποίος εργάζεται στο φυτώριο. «Τα ρομπότ κάνουν δουλειές που οι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν».

HARVEST AUTOMATION
Στο παρελθόν τις αγροτικές εργασίες στις ΗΠΑ αναλάμβαναν κυρίως μετανάστες, ωστόσο οι αριθμοί τους έχουν μειωθεί, κάτι που σε ένα βαθμό οφείλεται στον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων και στη βελτίωση της οικονομίας του Μεξικού, από όπου προέρχονταν οι περισσότεροι μετανάστες. Σύμφωνα  με μελέτη του 2012 από τον Ρόμπερτ Τέιλορ και συναδέλφων του από το University of California-Davis και το College of Mexico (Πόλη του Μεξικού), το φαινόμενο θα ενταθεί στα προσεχή χρόνια.
HARVESTAI
Πέρυσι, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας δαπάνησε 4,5 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση ερευνών πάνω στην αυτοματοποίηση των αγροτικών εργασιών, σε προγράμματα με σκοπό την ανάπτυξη ρομπότ που θα αναλαμβάνουν συγκομιδές, drones που θα κάνουν αναλύσεις νερού σε απομακρυσμένες περιοχές και αισθητήρες που θα ανιχνεύουν έγκαιρα σημάδια ασθενειών σε φυτά.
Περισσότερα:naftemporiki