Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Σε «καραντίνα» μπαίνει όλη Ηλεία μετά και το δεύτερο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού των προβάτων στην Αρκαδία

Σε «καραντίνα» μπαίνει όλη Ηλεία μετά και το δεύτερο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού των προβάτων στην Αρκαδία, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί της Τετάρτης η διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Μπέκυ Σπυροπούλου.
 
Η κ.Σπυροπούλου τόνισε ότι μετά και το δεύτερο κρούσμα, όλη η Ηλεία θεωρείται ζώνη προστασίας, καθώς αρχικά ήταν μόνο η ορεινή ζώνη της Ολυμπίας, της Φιγαλείας και της Ανδρίτσαινας.
Η κ.Σπυροπούλου πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες της διεύθυνσης και να μη βγάλουν τα ζωντανά από τη ζώνη προστασίας δίχως να ενημερώσουν τις αρμόδιες Αρχές. Επίσης ζήτησε από όλους τους κτηνοτρόφους να ενημερώσουν τη διεύθυνση αμέσως εάν παρατηρήσουν συμπτώματα στα ζώα τους.
Διευκρινίστηκε ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα και λιγότερο τις αίγες (κατσίκες), ενώ άφησε αιχμές εναντίον όσων διακινούν παράνομα ζωντανά, καθώς αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα μετάδοσης της νόσου.
 
Δείτε την απόφαση που εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας:
«Ορίζουμε ζώνη προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό που αφορά ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Στην ζώνη προστασίας εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:
1. Καταγράφονται όλες οι εκτροφές στις οποίες εκτρέφονται ζώα των ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό ειδών ζώων.
2. Εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης στηριζόμενο στον περιοδικό ορολογικό έλεγχο ζώων δεικτών (sentinel) ομάδων βοοειδών ή άλλων μηρυκαστικών σε περίπτωση που εν υπάρχει επαρκής αριθμός βοοειδών, και στον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων φορέων.
3. Απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων ειδών από την ζώνη προστασίας χωρίς την έγγραφη άδεια του αρμόδιου Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
4. Την εφαρμογή της παρούσας απόφασης αναθέτουμε στις οικείες Κτηνιατρικές Αρχές, επικουρούμενες στο έργο τους από τις Αστυνομικές, Λιμενικές, Δημοτικές, Κοινοτικές Αρχές όπως και τα όργανα της Αγροφυλακής.
5. Οι παραβάτες της παρούσας απόφασης ή οι αρνούμενοι να συμμορφωθούν προς αυτή διώκονται σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.
6. Η παρούσα απόφαση ισχύει μέχρι την ανάκλησή της.
 
Με την έκδοση της παρούσας καταργούνται οι υπ' αριθμ. 148524/9206/302-06-2014 και 149281/9254/02-06-2014 Αποφάσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας περί ορισμού ζώνης επιτήρησης και προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό, αντίστοιχα.