Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Μαθήματα εθελοντισμού απο τον κο Κούστα

Αυτή είναι η ανάρτηση του κου Κούστα στο facebook για τις σακούλες σκουπιδιών στο Μαδέρι. 
Stavros Koustas
20 Ιουνίου 

 Η εικόνα που διαμορφώθηκε σήμερα Παρασκευή απόγευμα στον παραλιακό δρόμο εντός της Ερμιόνης και πάνω από το " Μαδέρι ", με 30 περίπου μεγάλες σακούλες με προϊόντα κήπου και ένα σωρό άλλα αντικείμενα, εκτός από εικόνα αίσχους και ντροπής τελικά επιβεβαιώνει όλους αυτούς που ισχυρίζονται πως πρέπει να απολαμβάνουμε αυτό που αξίζουμε!!! Αναζητούνται έστω και οι τελευταίες δυνάμεις αντίστασης της κοινωνίας μας ενάντια σε τέτοιας μορφής τέρατα!!! Αλήθεια, κανένας δεν τους είδε; Τελικά γιατί τόση αδιαφορία αν όχι " αναισθησία " και " γαϊδουριά ";

 

 Η σχετική ανάρτηση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης:

Αθόρυβοι εθελοντές της Ερμιόνης

Μια παρέα  γυναικών της  Ερμιόνης που το στέκι τους για τα καλοκαιρινά τους  μπάνια ήταν γεμάτο σκουπίδια και ξερά κλαδιά, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Ανασκουμπώθηκαν έβαλαν ρεφενέ κάποια  χρήματα που χρειάσθηκαν και λαμποκόπησε  ο τόπος.

Καθάρισαν, άσπρισαν τα σκαλοπάτια έβαψαν μπλε τα κάγκελα  και απολαμβάνουν το μπάνιο τους όπως τους αξίζει.


Εδώ ότι μάζεψαν. To ότι είναι ακόμα εκεί τρεις μέρες, δεν είναι δική τους ευθύνη..

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

Και εδώ τα μαθήματα εθελοντισμού απο τον κο Κούστα αντιδήμαρχο Δήμου Ερμιονίδας:

Αναγκαίες διευκρινήσεις σε ανάρτηση στο blog της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Ερμιονίδας.

Με ανάρτηση, την Κυριακή 22/6/2014, τρεις μέρες μετά το γεγονός, στο blog της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης, οι " Αθόρυβοι Εθελοντές Ερμιόνης ", φωτίζουν το σκοτάδι και διατηρώντας την ανωνυμία τους, πολύ προσφιλές στον Τόπο μας, αναφέρουν ότι αυτοί, οι αθόρυβοι " Εθελοντές ", εναπόθεσαν όλα αυτά που όλοι σχεδόν είδαμε και συνέθεσαν το " αίσχος ", επιμένω, που δημιουργήθηκε την Παρασκευή 20/6/2014, στον παραλιακό δρόμο Ερμιόνης και πάνω από την πλάζ στο " Μαδέρι ". 

  Η ανάρτηση αυτή βέβαια γίνεται πολύ μετά την ανάρτηση στο blog " Ερμιονίδα, μας αρέσει δεν μας αρέσει " και την παρέμβασή μου το ίδιο βράδυ, μέσω της σελίδας μου στο facebook, γιατί με τον ρόλο μου σαν Αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης το θέμα με αφορά και γιατί και εγώ έχω υπάρξει εθελοντής.
   Δεν θα σταθώ στο ύφος του κειμένου και στα αναφερόμενα σε αυτό. Η κοινωνία μας που έχει εθελοντικές ομάδες και έχει γνωρίσει την προσφορά του Εθελοντικού κινήματος, ας συγκρίνει και ας κρίνει. Σε ότι όμως αφορά την ευθύνη που, εμμέσως πλην σαφώς, καταλογίζουν στην Δημοτική Αρχή, έχω να αναφέρω τα εξής:
  Ουδέποτε η Δημοτική Αρχή, ούτε εγώ σαν Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης, ούτε και ο κ. Τσαμαδός σαν Αντιδήμαρχος καθαριότητας ενημερωθήκαμε για την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Και θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει ότι δεν είναι αναγκαίο. Να συμφωνήσω και εγώ. Όμως όταν συλλέγεται αυτός ο όγκος των κάθε λογής απορριμμάτων και προϊόντων πρασίνου, που δεν είναι διαχειρίσιμα από τον ιδιώτη ή την ομάδα, είναι αναγκαία η συνεννόηση με την Δημοτική Αρχή, πράγμα που πολλοί συμπολίτες μας κάνουν και μπράβο τους γιατί σέβονται και που κάποιοι άλλοι δεν κάνουν προκαλώντας μέγιστη ρύπανση και αξεπέραστο πρόβλημα. Θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση έστω και την τελευταία στιγμή, γιατί και τα τηλέφωνά μας τα γνωρίζουν κάποια μέλη της ομάδας και υπάρχουν και στο διαδίκτυο, το οποίο το χειρίζονται αρκετά καλά. Το να τα πετάς έτσι, Παρασκευή μεσημέρι και με ένα Σαββατοκύριακο μεγάλης επισκεψιμότητας για την τουριστική Ερμιόνη, σε πρώτη και περίοπτη θέα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, χωρίς να προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις με κάποιο αρμόδιο, κάπου που σου αρέσει και σε βολεύει, άσχετα από το τι αισθήματα προκαλεί, δεν είναι δείγμα Εθελοντισμού, αλλά ενέργεια που τουλάχιστον δυσφημεί, αν δεν θέλει να δημιουργήσει κάτι παραπέρα για τον Δήμο, την σημερινή Δημοτική Αρχή και την Ερμιόνη μας.
  Διότι αν είχαν επικοινωνήσει με τον Δήμο, θα είχαν μάθει, αν δεν το γνωρίζουν, ότι η Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου δεν λειτουργεί από την Παρασκευή το μεσημέρι στις 12.30 μέχρι την Δευτέρα το πρωί στις 7.00. Και όλα αυτά δεν θα είχαν εκτεθεί εκεί. Δεν ήθελαν όμως επαφή και συνεργασία γιατί ο στόχος τους ήταν να τα " πετάξουν " εκεί για να εκθέσουν και να δυσφημίσουν την Ερμιόνη μας, τον Δήμο μας και την Δημοτική Αρχή. Ο " Εθελοντισμός " σε όλο του το μεγαλείο...
  Αύριο, λοιπόν, Δευτέρα πρωί - πρωί, οι δύο μοναδικοί εργάτες που, δυστυχώς, διαθέτει ο Δήμος, θα καθαρίσουν τον συγκεκριμένο χώρο από την μήνη του Εθελοντισμού της συγκεκριμένης ομάδας.
  Αυτά για να μάθουν οι Δημότες και οι επισκέπτες, με ευθύνη ποιων πετάχτηκαν στο συγκεκριμένο σημείο και ποιοι φέρνουν την ευθύνη που τρεις μέρες τώρα είναι εκτεθειμένα εκεί.
  Θα είχα όλη την καλή διάθεση να δεχτώ ότι ήταν ένα ατυχές γεγονός. Όμως η ηθελημένη τους άρνηση επικοινωνίας με τον Δήμο, το αποτέλεσμα αυτού που δημιουργήσατε  και η " σπόντα " τους στο τέλος της ανάρτησής τους ( To ότι είναι ακόμα εκεί τρεις μέρες, δεν είναι δική τους, δηλαδή της ομάδας, ευθύνη.. ), δεν μου επιτρέπει, σε καμία περίπτωση να δεχτώ κάτι τέτοιο. 
  Και κάτι τελευταίο. Εθελοντισμός σημαίνει προσφορά, χωρίς απαίτηση ανταπόδοσης. Ο Εθελοντισμός δεν αντιπολιτεύεται, αλλά υπηρετεί και διακονεί την κοινωνία μας. Ο Εθελοντισμός συνεπικουρεί και δεν ανταγωνίζεται. Ο Εθελοντισμός λύνει προβλήματα και δεν δημιουργεί. Ο Εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής και όχι εξυπηρέτηση μικροπρεπών συμφερόντων.
Σταύρος Κούστας 
Αντιδήμαρχος Δήμου Ερμιονίδας

Κε Κούστα ευχαριστούμε για τα μαθήματα εθελοντισμού όμως  είμαστε διαβασμένες.

Θα έπρεπε  να γνωρίζατε πως από το πρωί της Παρασκευής ο κος Κριτσωτάκης, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, είχε ενημερωθεί για τις ενέργειες των εθελοντριών, βοήθησε φέρνοντας σακούλες και τσουγκράνες αλλά δεν έβρισκε φορτηγό σύμφωνα με δηλώσεις του για την μεταφορά των σκουπιδιών. 

Θα τα είχαμε αποφύγει όμως όλα αυτά, αν είχατε φροντίσει όπως οφείλατε να είναι ο χώρος καθαρός.

 

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης