Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Α΄ Παγκόσμιος, ανείπωτες ιστορίες

Μία από τις πολλές φωτογραφίες που έχει ψηφιοποιήσει ήδη το πρόγραμμα Europeana.

ΙΣΤΟΡΙΑ. Ηταν γεμάτη κόσμο χθες το μεσημέρι η Εθνική Βιβλιοθήκη (ΕΒΕ). Και τα μπάνερ, μέχρι το πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου, έκαναν γνωστό αυτό που γινόταν εντός. Tη συμμετοχή, δηλαδή, της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στόχο έχει να κινητοποιήσει τους πολίτες και να διασώσει μνήμες και ντοκουμέντα.
Με αφορμή, λοιπόν, την επέτειο των 100 χρόνων από την κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα, μέσω της Εθνικής Βιβλιοθήκης και των Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών ανά την Ελλάδα, συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία συλλογής και ψηφιοποίησης των αναμνηστικών αντικειμένων που ακόμα διασώζονται, των οικογενειακών ιστοριών που ακόμα υπάρχουν στις μνήμες των απογόνων εκείνων που πολέμησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πανευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα έχει τίτλο Europeana

1914-1918 και μέχρι τώρα έχει διοργανώσει αντίστοιχες δράσεις σε 20 χώρες της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμα στην ιστοσελίδα www.europea na.eu 60.000 προσωπικά αντικείμενα (επιστολές, ημερολόγια, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, μετάλλια, κράνη και σημαίες).

Περισσότερα:kathimerini