Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Η διαχείριση των αστικών μας απορριμμάτων

Δεν μπορεί να γίνει τίποτα αν πρώτα ο Δήμος δεν ορίσει:
1. Έναν χώρο που θα δέχεται αποκλειστικά μπάζια οικοδομών. Θα τα δέχεται με φύλακα και με έλεγχο. Δωρεάν για να τα πηγαίνει ο κόσμος με ευχαρίστηση. Όμως ό,τι πάει σε νάιλον σακούλες θα το αδειάζει υποχρεωτικά και θα παίρνει τις σακούλες πίσω.
2. Δίπλα σε αυτόν τον χώρο έναν ξεχωριστός που θα συγκεντρώνει έπιπλα, στρώματα και άλλα ογκώδη. Ίδιος φύλακας, ίδιος έλεγχος.
3. Δίπλα σε αυτούς με ίδιο φύλακα και ίδιο έλεγχο και με ίδιους όρους κλαδέματα, χορτάρια και χώματα κήπων.
Σε αυτούς τους χώρους πάνε με ευχαρίστηση ο κόσμος τα σχετικά όπως και ο Δήμος. Η διαχείρισή τους είναι εύκολη. Ακόμη και έτσι να μείνουν δεν υπάρχει πρόβλημα.
Αν αυτές οι τρεις κατηγορίες δεν φύγουν τελείως από το ρεύμα των αστικών απορριμμάτων ούτε ανακύκλωση, ούτε κομποστοποίηση ούτε άλλη διάθεση μπορεί να γίνει.

Και κάτι ακόμη: Οι του τουριστικού τομέα, όπως και όλοι όσοι θέλουν να προβάλουν τις ομορφιές της Ερμιόνης, δεν είδα να φωτογραφίζουν αστικά σπίτια τα περισσότερα των οποίων ούτε αυλή έχουν ούτε φυτά και φυσικά καμιά ομορφιά. Τρέχουν να φωτογραφίσουν παλιά σπίτια με αυλές και μάντρες και δέντρα και λουλούδια που έχουν κόπο και κόστος στη συντήρηση και την περιποίηση. Δηλαδή αυτά τα σπίτια προσφέρουν στην ομορφιά της Ερμιόνης, να μη πω ότι είναι η ομορφιά της Ερμιόνης, ενώ τα άλλα αφαιρούν από την ομορφιά της. Προσφέρουν βέβαια και στο μικροκλίμα του οικισμού και φυσικά στις μυρουδιές (πολύ αγάπησαν τόπους από τη μυρουδιά τους).
Το κλάδεμα των λίγων δέντρων, ροδιάς, λεμονιάς, νυχτολούλουδων, γιασεμιών, τριανταφυλλιών και άλλων αγκαθωτών κ.λ.π. δεν είναι δυνατόν να γίνει κομπόστ σε πλακόστρωτες αυλές. Δεν είναι εξοχικά με 4 στρέμματα γη. Μπαίνει σε σακούλες και πρέπει κάπου να αφεθούνε, ή δίπλα στους κάδους απορριμμάτων ή μέσα σε ειδικούς κάδους. Δεν είναι σωστό να μπαίνουν στα απορρίμματα. Στα σπίτια αυτά είναι συχνότατες και οι μικροεπιδιορθώσεις που βγάζουν 2-3 σακούλες χώματα, παλιά ασβεστώματα, μικρές πέτρες. Και αυτά πρέπει κάπου να αφεθούνε. Δεν αρκεί λοιπόν ο κάδος των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων, χρειάζεται ακριβής σχεδιασμός για να μην, τελικά, αναμιγνύονται τα πάντα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος