Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Το Περού απαγορεύει τη Μοσάντο για 10 χρόνια

Γύρω στα 2009 είχε αποκαλυφθεί από τα  WikiLeaks  ότι το Περού είχε προεπιλεγεί ως «χώρα κλειδί» για το πρόγραμμα προβολής   γενετικά τροποποιημένων οργανισμών του κλάδου της βιοτεχνολογίας. Αυτό θα είχε ως στόχο να λειτουργήσει ως η «ισχυρή απόδειξη για τους άλλους". Ευτυχώς, το σχέδιο  απέτυχε.

enallaktikos 
Σε μια διαχωριστική χειρονομία ο απερχόμενος πρόεδρος Άλαν Γκαρσία πέρασε ένα διάταγμα που χαλάρωσε τους περιορισμούς του Περού σχετικά με την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Αλλά αυτό πυροδότησε μια δημόσια κατακραυγή που οδήγησε στην παραίτηση του Rafael Quevedo,  υπουργού γεωργίας του Περού.  Το αποτέλεσμα; Το κοινοβούλιο του Περού  ενέκρινε μόλις ένα μορατόριουμ 10 ετών  στην καλλιέργεια και την εισαγωγή των ΓΤΟ. Η δικαιολογία ήταν η προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας. Πόσο συχνά βλέπουμε οικολογικές προτεραιότητες να
μπαίνουν μπροστά από οικονομικές ή πολιτικές? 

Η προτεινόμενη απαγόρευση, που περιμένει την τελική υπογραφή   από τον Πρόεδρο Ollanta Humala, θα αποτρέψει την εισαγωγή για  καλλιέργεια  γενετικά τροποποιημένων σπόρων,   ζώων, και  ψαριών. Επί τέλους, βλέπουμε μια κυβέρνηση που ενεργεί με αρχή  το μακροπρόθεσμο συμφέρον του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής της, καθώς και των ανθρώπων της.

Η προσέγγιση του Περού μαζί μια πολύ μικρή ομάδα  χωρών που έχουν λάβει την ίδια στάση  σχετικά με τους ΓΤΟ,   κατά την άποψή μας, είναι στην πραγματικότητα η μόνη ορθολογική προσέγγιση που  λαμβάνει υπόψη τα γνωστά επιστημονικά δεδομένα.

Η Ουγγαρία και η Αυστρία έχουν λάβει προηγουμένως μια τέτοια στάση και απαγόρευσαν την καλλιέργεια του καλαμποκιού της Monsanto. Το Περού είναι μια χώρα που νιώθει ισχυρή υπερηφάνεια για την αυτόχθονη  κληρονομιά και τις παραδόσεις της και αυτή η απαγόρευση το αποδεικνύει αυτό. Η κατάσταση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ουμάλα, ο οποίος εξελέγη στην προεδρία τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, είναι  γνωστός αντίπαλος της Μοσάντο.


Η ανησυχία ότι η  εισαγωγή  γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) θα θέσει σε κίνδυνο τα ενδημικά είδη του Περού, όπως το γιγάντιο λευκό καλαμπόκι, το μοβ καλαμπόκι και, φυσικά, την περίφημη ποικιλία πατατών του Περού. Ο Anibal Huerta, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικών Περού, δήλωσε ότι η απαγόρευση ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί ο "κίνδυνος που μπορεί να προκύψει από τη χρήση της βιοτεχνολογίας."

Ενώ η απαγόρευση θα περιορίσει τη φύτευση και την εισαγωγή ΓΤΟ στη χώρα, μια έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση καταναλωτών    χρηστών του Περού (ASPEC) βρήκε ότι κατά τη στιγμή της εφαρμογής της απαγόρευσης διαπίστωσε ότι το 77 τοις εκατό των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ που ελέγχθηκαν περιείχαν γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί.
"Η έρευνα της ASPEC επιβεβαιώνει κάτι που εμείς οι Περουβιανοί υποψιαζόμασταν: τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι στα ράφια των αγορών και των οινοποιείων μας, και οι καταναλωτές  τα αγοράζουν και  τα παίρνουν στα σπίτια τους για να φάνε χωρίς να το γνωρίζουν. Κανείς δεν μας λέει, κανείς δεν λέει τίποτα, το οποίο είναι μια σαφή παραβίαση του δικαιώματος στην πληροφόρηση μας", είπε ο Gestión Cáceres. Οι ΓΤΟ είναι τόσο διαδεδομένοι σε Αμερική που είναι ουσιαστικά αδύνατο να σταματήσει η χρήση τους.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των καταναλωτών που θέλουν ασφαλή, τοπικά, βιολογικά τρόφιμα φρέσκα και που πιστεύουν ότι το περιβάλλον και η άγρια ​​ζωή πρέπει να προστατεύονται», έγραψε ο Walter Pengue από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, σε μια πρόσφατη δήλωση του σχετικά με τους γενετικά τροποποιημένους οργανσμούς στη Νότια Αμερική. "Οι χώρες της Νότιας Αμερικής πρέπει να προωθήσουν στην ευρύτερη αξιολόγηση της αρχικής γεωργικής πολιτικής  και τις πρακτικές τους, με τη μέθοδο της πρόληψης".

Το Περού είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς  βιολογικών τροφίμων στον κόσμο, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, συμπεριλαμβανομένου του καφέ και του κακάο, και λαμβάνει 3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε έσοδα. Οι Περουβιανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ισχυρισμοί της βιοτεχνολογίας   ότι η συνύπαρξη - η έννοια που προωθείται  από τη βιομηχανία της βιοτεχνολογίας, η οποία   επιτρέπει γενετικά τροποποιημένες και μη γενετικά τροποποιημένες καλλιεργειών να μεγαλώνουν δίπλα δίπλα - δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Η μόλυνση των βιολογικών προϊόντων με ΓΤΟ θα τα καθιστούσε μη εμπορεύσιμα ως μη γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και θα αποτελούσαν  τεράστιο κίνδυνο στην οργανική βιομηχανία τροφίμων. 

Λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες γνώσεις σχετικά με τον κίνδυνο και τη μεταφορά των γενετικά τροποποιημένων «διαγονιδίων», υποστηρίζουμε ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να υιοθητήσουν τη  στάση που έλαβε το Περού  και να θέσουν ένα πλήρες μορατόριουμ στις υπαίθριες καλλιέργειες των ΓΤΟ. Αυτό το είδος του μορατόριουμ έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για λοιπές επισφαλείς ή υψηλού κινδύνου  τεχνολογίες (π.χ. στην Ευρώπη: φάρμακα φαινφλουραμίνης , οργανοχλωριωμένα φυτοφάρμακα, ανασυνδυασμένη αυξητική ορμόνη βοοειδών). Υπάρχει η πεποίθηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιτρέψει πάνω από  70% των επεξεργασμένων τροφίμων σε σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ να περιέχουν συστατικά ΓΤΟ.

Ελπίζουμε ότι το Περού θα ξεχωρίσει ως ένα λαμπρό παράδειγμα μιας χώρας που ενεργεί προς το συμφέρον των ανθρώπων και του περιβάλλοντός του, και που έχει ενεργήσει με βάση την υπάρχουσα επιστημονική γνώση, και όχι απλώς με βάση μια αόριστη ανησυχία για έναν πιθανό κίνδυνο.