Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Είμαστε χιλιάδες -- 100 μέρες για ν’αλλάξουμε τα πάντα

Απο Γιούλα Πουλή

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,



Η λεπτή ισορροπία της βιόσφαιρας του πλανήτη μας είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης -- σε βαθμό που πλέον κινδυνεύει κάθε μορφή ζωής στη Γη. Αυτή είναι η στιγμή του γαμώτο για το κλίμα μας, όπως την αποκάλεσαν οι επιστήμονες. Όμως σε 100 μέρες, οι ηγέτες του κόσμου θα συναντηθούν στον ΟΗΕ για να βρουν λύσεις. Εμείς οι πολίτες από κάθε γωνιά του κόσμου, θα συσπειρωθούμε για να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη ημέρα δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής στην ιστορία ώστε να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα και να αγωνιστούμε για όλα όσα αγαπάμε. Δήλωσε συμμετοχή:

Η τελευταία εποχή των παγετώνων συνέβη μέσα σε 6 μόνο μήνες. 6 μήνες για να καλυφθεί η Ευρώπη και οι ΗΠΑ με αμέτρητα κομμάτια πάγου σε μέγεθος πολυκατοικιών. Αυτό ήταν ένα «σημείο καμπής» για το κλίμα όπου η ισορροπία κατέρρευσε και απειλήθηκε η ζωή στη Γη. Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άλλα τρία σημεία καμπής ακριβώς σαν κι αυτό.

Αυτή είναι η στιγμή του γαμώτο για το κλίμα μας, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας κορυφαίος επιστήμονας της NASA. Μόνο μια γαμώτο αντίδραση των πολιτών του κόσμου, μέσα από μια τεράστια, συντονισμένη δράση μπορεί να αλλάξει την πορεία της ανθρωπότητας.

Μια παγκόσμια συμφωνία που μέσα από λογικές και πρακτικές προτάσεις θα βάλει τέλος στην παραγωγή βρώμικης ενέργειας μπορεί να μας σώσει. Γι’αυτό κι ο ΟΗΕ συγκάλεσε τους ηγέτες του κόσμου σε μια έκτακτη διάσκεψη για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 100 μέρες. Αν εμείς οι πολίτες, στις 21 Σεπτέμβρη, συσπειρωθούμε για να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση για το κλίμα στην παγκόσμια ιστορία, μπορούμε να σπάσουμε το πολιτικό φράγμα που έχουν υψώσει οι κολοσσοί πετρελαίου και άνθρακα το οποίο εμποδίζει ακόμη και τους πιο πρόθυμους πολιτικούς να πράξουν το σωστό.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο. Μαζί όμως, μπορούμε να συνδυάσουμε χιλιάδες μικρές δράσεις, που θα συναθροιστούν για να δημιουργήσουν ένα γιγαντιαίο, μαζικό κίνημα που πραγματικά θα πνίξει τις σειρήνες των μεγάλων συμφερόντων και θα δώσει στους ηγέτες κάθε λόγο για να χτίσουν ένα ελπιδοφόρο, καθαρό και πράσινο μέλλον. Κάνε κλικ παρακάτω για να συμμετέχεις:

https://secure.avaaz.org/el/join_to_change_everything_rb/?byzstbb&v=41609

Όταν οι κλιματικές αλλαγές ξεπεράσουν τα λεγόμενα «σημεία καμπής», η ισορροπία καταρρέει και δημιουργούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις που φέρνουν την μια καταστροφική συνέπεια μετά την άλλη. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, τεράστιες ποσότητες μεθανίου, που είναι 25 φορές χειρότερο απ’το διοξείδιο του άνθρακα για την υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι εγκλωβισμένες σε στρώματα πάγου. Καθώς όμως οι πάγοι λιώνουν, το μεθάνιο απελευθερώνεται και αυτό προκαλεί επιπλέον λιώσιμο των πάγων. Σαν να μην έφτανε αυτό, επειδή οι πάγοι αντανακλούν την ηλιακή ενέργεια κρατώντας τον πλανήτη μας δροσερό, με κάθε κομμάτι πάγου που λιώνει χάνουμε και μια ασπίδα προστασίας που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας. Είναι ένας φαύλος κύκλος… γι’αυτό κι οι επιστήμονες ωρύονται ότι πρέπει να δράσουμε επειγόντως.

Υπάρχει και η τεχνολογία και το σχέδιο για να αποφύγουμε αυτά τα σημεία καμπής πριν καταστρέψουν ολοκληρωτικά τον πλανήτη μας. Όντως θα χρειαστεί πρωτοφανής, παγκόσμια συνεργασία σε πολλά επίπεδα, αλλά το κίνημά μας των 36 εκατομμυρίων πολιτών έχει τη δύναμη να πιέσει ηγέτες από κάθε χώρα για να κάνουν τα πρώτα βήματα. Η παγκόσμια κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μεγαλώνει ενόψει της κρίσιμης διάσκεψης στο Παρίσι το 2015 όπου υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί μια παγκόσμια συμφωνία. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, οι ΗΠΑ και η Κίνα ανακοίνωσαν σημαντικά, νέα σχέδια για τη μείωση της ρύπανσης που παράγουν. Εμείς, μέσα σε 100 μέρες μπορούμε πραγματικά να γιγαντώσουμε αυτή την κινητοποίηση.

Αν στις 21 Σεπτέμβριου, οι πολίτες αυτού του κόσμου, συντονιστούμε και επιδείξουμε τη δύναμή μας κατακλύζοντας δρόμους και πλατείες σε εντυπωσιακά μεγέθη συμμετοχής, μπορούμε να φέρουμε αλλαγή. Απ΄το κίνημα της Νότιας Αφρικής ενάντια στο Απαρτχάιντ μέχρι το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, οι δρόμοι ήταν η μόνη λύση για τους πολίτες. Αυτή είναι λοιπόν η ευκαιρία μας να συσπειρώσουμε αυτή τη μοναδική δύναμη των λαών πάνω στο πιο σημαντικό ζήτημα των καιρών μας: στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου και ασφαλούς μέλλοντος για εμάς τους ίδιους, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές ανθρώπων που θα έρθουν σ’αυτόν τον πλανήτη. Κάνε κλικ παρακάτω για να λάβεις μέρος και να γράψουμε ιστορία:

https://secure.avaaz.org/el/join_to_change_everything_rb/?byzstbb&v=41609

Το ξέρουμε πως μπορούμε να συντονίσουμε μια παγκόσμια δράση τεραστίων διαστάσεων. Πριν μερικά χρόνια, όταν το κίνημά μας είχε μόλις 3 εκατομμύρια μέλη, οργανώσαμε 3.000 δράσεις σε μια μέρα για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας. Τώρα είμαστε 36 εκατομμύρια, δηλαδή δέκα φορές περισσότεροι! Φαντάσου τι μπορούμε να καταφέρουμε μαζί…

Με πολύ ελπίδα για το μέλλον μας,
Emma, Iain, Lisa, Ricken, Alice, Emily, Sayeeda, Uilleam και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

SOS για την υπερθέρμανση! Μη αναστρέψιμο το λιώσιμο των πάγων στη δυτική Ανταρκτική (Ημερησία)
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=113273051

SOS για την Ανταρκτική από το Διάστημα (Τα Νέα)
http://www.tanea.gr/news/world/article/5122354/antarktikh-sos-apo-to-diasthma/

Μια μίνι εποχή παγετώνων κυρίευσε την Ευρώπη μέσα σε μήνες - Mini ice age took hold of Europe in months (New Scientist)
http://www.newscientist.com/article/mg20427344.800-mini-ice-age-took-hold-of-europe-in-months.html

Έκθεση: Προετοιμαστείτε για κλιματικά σημεία καμπής - Report: Prepare for climate tipping points (Politico)
http://www.politico.com/story/2013/12/national-research-council-report-climate-change-could-hit-tipping-points-environment-100615.html

Έκκληση για μάχη: Αίτημα για δράση για την κλιματική αλλαγή - A Call to Arms: An Invitation to Demand Action on Climate Change (Rolling Stone)
http://www.rollingstone.com/politics/news/a-call-to-arms-an-invitation-to-demand-action-on-climate-change-20140521




Το Avaaz είναι ένα κίνημα 36 εκατ. πολιτών απ’όλο τον κόσμο
το οποίο αγωνίζεται για να διασφαλίσει ότι οι απόψεις και οι αξίες των λαών του κόσμου όχι μόνο ακούγονται, αλλά και διαμορφώνουν παγκόσμιες πολιτικές αποφάσεις. (Η λέξη ‘Avaaz’ σημαίνει ‘φωνή’ ή ‘τραγούδι’ σε πολλές γλώσσες.) Τα μέλη του Avaaz βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η ομάδα μας είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και 6 ηπείρους, και λειτουργεί σε 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες εκστρατείες του Avaaz εδώ (στα Αγγλικά), ή ακολούθα μας στο Facebook και το Twitter.

Λαμβάνεις αυτό το email επειδή στις 2010-12-24 υπέγραψες το ψήφισμα "" χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση email: dhel@otenet.gr.
Για να βεβαιωθείς ότι τα emails από το Avaaz εμφανίζονται στα εισερχόμενά σου, παρακαλούμε πρόσθεσε το avaaz@avaaz.org στις επαφές σου. Αν θέλεις να αλλάξεις το email σου, τη γλώσσα ή άλλα στοιχεία σου επικοινώνησε μαζί μας ή αν θέλεις να σταματήσεις να λαμβάνεις emails κάνε κλικ εδώ.


Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με το Avaaz, παρακαλούμε μην απαντήσεις σ’αυτό το email. Αντ'αυτού, γράψε μας μέσω αυτής της σελίδας: www.avaaz.org/el/contact ή πάρε μας τηλ. στο +1-888-922-8229 (ΗΠΑ).