Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Όταν οι Ανατολίτες εκπολίτισαν την Ευρώπη Εξ Ανατολάς

Σύμφωνα με μια νέα γενετική μελέτη, οι νεολιθικοί άνθρωποι εξαπλώθηκαν πριν από 9.000 χρόνια στη νότια Ευρώπη, περνώντας από νησί σε νησί βόρεια περιοχή της Μεσογείου και διαδίδοντας το γεωργικό τρόπο ζωής τους. 
Αρχαιολογικές έρευνες έδειξαν ότι οι κάτοικοι στην Εγγύς Ανατολή ανέπτυξαν για πρώτη φορά τη γεωργία και την κτηνοτροφία, περίπου 12.000 χρόνια πριν. Καθώς οι αγρότες μετανάστευσαν στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου, η γεωργία αντικατέστησε γρήγορα το προηγούμενο μοντέλο επιβίωσης που βασιζόταν στο κυνήγι, συμβάλλοντας σε αυτό που ονομάζουμε σήμερα «Νεολιθική μετάβαση».
«Η καθιέρωση της γεωργίας παρείχε τη δυνατότητα αύξησης του πληθυσμού, και η ανάπτυξη οδήγησε τους ανθρώπους να επεκταθούν σε νέους ορίζοντες», δήλωσε ο Γιώργος Σταματογιαννόπουλος, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.
Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται σήμερα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ο Σταματογιαννόπουλος και οι συνεργάτες του ανέλυσαν το DNA ατόμων από σύγχρονους πληθυσμούς της Μεσογείου ώστε  να ανακατασκευάσουν τα μεταναστευτικά πρότυπα των αρχαίων προγόνων τους.
Τα γενετικά δεδομένα έδειξαν ότι οι άνθρωποι από την Εγγύς Ανατολή μετανάστευσαν στην Ανατολία-σημερινή Τουρκία-και στη συνέχεια κινήθηκαν  γρήγορα προς τα δυτικά, από τα νησιά της Ελλάδας και τη Σικελία, συνεχίζοντας βόρεια προς το κέντρο της ηπείρου.
«Η γονιδιακή ροή ξεκίνησε από την Εγγύς Ανατολή στην Ανατολία, και από την Ανατολία προς τα νησιά», σημείωσε ο Σταματογιαννόπουλος και πρόσθεσε ότι είναι εντυπωσιακό το πόσο καλά τα γονίδια καθρεφτίζουν τη γεωγραφία.
Δύο Διαδρομές Γύρω από τη Μεσόγειο

Περισσότερα:tvxs