Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Πανελλήνιο πρωτάθλημα γόπας στη Καραθώνα


Ένα από τα πρώτα κείμενα του Παλαμπουρτζίου που πρωτοδημοσιεύθηκε δυό χρόνια πριν, στις 20-7-2012.

Το μόνο που άλλαξε από τότε δεν είναι βεβαίως η οικολογική συνείδηση των αυτοχθόνων ιθαγενών αλλά το γεγονός πως, ελέω μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης, η βασίλισα γόπα είναι μακράν πλέον η γόπα των αφορολόγητων χύμα καπνών, Αργολίδας, Αγρινίου και των πέριξ Βαλκανίων.

Πανελλήνιο πρωτάθλημα γόπας στη Καραθώνα
(εναλλακτικός τίτλος: το Μεγάλο Τασάκι)

«Με μεγάλη επισημότητα έχει ξεκινήσει απο τις αρχές του καλοκαιριού το καθιερωμένο πανελλήνιο πρωτάθλημα γόπας στη παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο που κάθε χρόνο προκαλεί σασπένς και ρίγη συγκίνησης στους λάτρεις του είδους και όχι μόνο.

Θεωρείται απο τους ειδικούς αναλυτές το πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα της ιστορίας καθώς η κρίση έχει προκαλέσει ανατροπές στη χρήση τσιγάρων και παραδοσιακές μάρκες που είχαν μέχρι πρόσφατα τη κυριαρχία απειλούνται ανοιχτά απο άλλες λιγότερο δημοφιλείς.

Το πρωτάθλημα λήγει επίσημα στις 31 Αυγούστου και την απονομή θα κάνει το τσιγάρο που προκάλεσε τη φωτιά στη πλαγιά του βουνού της Καραθώνας στις αρχές καλοκαιριού οπου και κηρύχθηκε επίσημα η έναρξη του πρωταθλήματος.

Μέχρι τώρα και με βάση τα αποτελέσματα που έχουν καταγράψει οι κριτές προηγείται η γόπα των χειροποίητων τσιγάρων old holborn με φιλτράκι με 7 γόπες ανα τετραγωνικό μέτρο πλαζ. Ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η γόπα του χειροποίητου τσιγάρου drum με φιλτράκι με 6.5 γόπες ανα τ.μ. Στη τρίτη θέση τα χειροποίητα τσίγαρα χάνουν την πρωτοκαθεδρία και τη σκυτάλη παίρνει η γόπα του βιομηχανικού τσιγάρου GR με 6.1 γόπες ανα τ.μ. Τέταρτη και καταιδρωμένη ακολουθεί η πάλαι ποτέ αυτοκράτειρα γόπα του βιομηχανικού τσιγάρου Malboro με μόλις 5.8 γόπες ανα τμ.

Η κρίση, όπως παρατηρούμε, έχει προκαλέσει ανατροπές στο χώρο του αθλητισμού και της οικολογίας με αποτέλεσμα νέες ανερχόμενες δυνάμεις να κάνουν δυναμική εμφάνιση ενώ άλλες παραδοσιακές ΄και ισχυρές να υποχωρούν και να αναγκάζονται πλέον να ζούν σαν δευτεραγωνίστριες.

Το μέλλον διαγράφεται θολό και αμφιλεγόμενο. Εμείς απο τη πλευρά μας ευχόμαστε καλή τύχη και υγιή άμιλλα σε όλες ανεξαιρέτως τις γόπες και ας νικήσει το θέαμα και το άθλημα.
Επίσης παρακαλούμε όλους τους ντόπιους ιθαγενείς να περάσουν μια βόλτα από τη παραλία της Καραθώνας για να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην αύξηση του ανταγωνισμού του πρωταθλήματος για να καθιερωθεί ως θεσμός στις συνειδήσεις των ντόπιων πολιτών και της φίλαθλης κοινής γνώμης σε όλη την Επικράτεια.

Ίσως κάποτε καταφέρουμε να το κάνουμε και ολυμπιακό άθλημα.»
 
Mario Vagman

argolika

Έλλη Βασιλάκη