Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κλείνει τα 20


Η Βίκυ Μαραγκοπούλου, ιθύνων νους του διεθνώς αναγνωρισμένου φεστιβάλ, μίλησε στην Popaganda για το παρελθόν και -κυρίως- το μέλλον του θεσμού.

Nederlands Dans Theater_CACTI_b5 © Rahi Rezvani


Αυτοί που αγαπούν το χορό σε αυτό τον τόπο, γνωρίζουν καλά δύο πράγματα.
Το πρώτο, θετικό και θεμελιώδες είναι ότι οι Έλληνες χορευτές, παρά το εχθρικό περιβάλλον, έχουν το πνεύμα, το ταλέντο και την τεχνική να «σταθούν» σε διεθνή δρώμενα.
Το δεύτερο και, δυστυχώς, αρνητικό είναι ότι πάσχουμε γενικά, ως λαός και ως κράτος, από την έλλειψη χορευτικής παιδείας και κινούμαστε σε αυτό το κομμάτι της Τέχνης, όπως σε κάθε πολιτιστική μας δραστηριότητα, χωρίς σχέδιο δράσης, χωρίς στρατηγική, χωρίς καν να έχουμε καταλάβει πόσο πολύτιμη, μοναδική και δυναμική επίδραση προς το καλύτερο μπορεί να έχει ο χορός στη ζωή.

Για αυτό το λόγο, όταν το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας  ανανεώνει το ραντεβού του για άλλη μια φορά με το κοινό δεν μπορεί παρά να σκεφτεί κανείς ότι τελικά «υπάρχει ελπίδα».

Υπεύθυνη για αυτό το «παράθυρο στο φως» εδώ και είκοσι χρόνια (!) είναι η καλλιτεχνική διευθύντριά του, κ. Βίκυ Μαραγκοπούλου, η οποία έχει καταφέρει να διοργανώνει  επιτυχημένα το πιο σημαντικό ελληνικό Φεστιβάλ Χορού με παγκόσμιο κύρος, βάζοντας στο παιχνίδι όχι την Αθήνα, αλλά μια ελληνική επαρχιακή πόλη. Η κ. Μαραγκοπούλου μίλησε στην Popaganda, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του θεσμού στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο σύγχρονος χορός μας αγγίζει όλους, καθώς ανταποκρίνεται στην αισθητική και τους προβληματισμούς της εποχής μας.
maragopoulou 1)@Λ. Σωτηρίου

Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια πετυχημένης λειτουργίας του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ποια είναι η παράσταση που σας έχει μείνει αξέχαστη και γιατί;


Είναι πολύ δύσκολο για έναν Καλλιτεχνικό Διευθυντή να ξεχωρίσει μία παράσταση από τις πολλές που έχει επιλέξει με μεγάλη φροντίδα, αγάπη και μοιραία και κάποια ταύτιση. Σε άλλες παραστάσεις θυμάμαι την ιδιοφυή σύλληψή τους,   σε άλλες τη  συγκίνηση και την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν,  σε άλλες την τόλμη τους και τους δρόμους που άνοιξαν στην τέχνη του χορού… Την αρτιότητα των ερμηνευτών που είναι σχεδόν πάντα δεδομένη. Αυτό που μπορώ να σημειώσω είναι η μεγάλη μου χαρά που το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας παρουσίασε στο κοινό την Τρίσα Μπράουν, την χορογράφο που θεωρώ μία από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών. Μία μεγάλη καλλιτέχνις, που συνάμα έφερε μεγάλες ανατροπές στην τέχνη του χορού και συνεχίζει να προκαλεί το θαυμασμό και να είναι πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς χορογράφους.  Είμαι πολύ περήφανη που τη φιλοξενήσαμε τρεις φορές στο Φεστιβάλ μας.
Badke_b1 © Danny Willems
Περισσότερα:popaganda

Έλλη Βασιλάκη