Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΟΙΛΑΔΑΣ






ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΥΠΟΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΣΕ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης Αριθ.Φύλλου 125 της 29 Μαϊου 2014 δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα Υπ΄Αριθμ. 81 με αντικείμενο την Αναδιάρθρωση Περιφερειακών Διοικήσεων Λιμενικού Σώματος−Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.) και Λιμενικών Αρχών και ρύθμιση θεμάτων στελέχωσης αυτών.

Στην Ερμιονίδα  υποβαθμίζει  τα δύο υπολιμεναρχεία  Πορτοχελίου και Ερμιόνης σε λιμενικά τμήματα και καταργεί το λιμενικό σταθμό της Κοιλάδας.

Εμείς η  ΝΕΔΥΠΕΡ  έγκαιρα είχαμε  ασχοληθεί με το θέμα  σε ανακοίνωσή μας στις 15-Ιανουαρίου 2014  με τίτλο «ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ» και  είναι απορίας άξιο γιατί επιλέχθηκε  η Κοιλάδα να μείνει έξω από το χάρτη των Λιμενικών Αρχών και τι σκοπούς εξυπηρετεί η απόφαση αυτή τη στιγμή που το έργο του σημερινού Λιμενικού Σταθμού είναι τεράστιο και ιδιαίτερα χρήσιμο στη  σημερινή οικονομική συγκυρία.

 Αντί  λοιπόν να γίνει προσπάθεια  για διατήρηση του Λιμενικού Σταθμού με ταυτόχρονη  ενίσχυσή του σε προσωπικό (τώρα λειτουργεί με μόνο 4 άτομα), ο οποίος  διευθετεί μεγάλο όγκο υποθέσεων και   μόνο στο λεμβολόγιό  του έχει περισσότερο από 700 σκάφη με τα  έσοδα να είναι αρκετά και να ξεπερνούν μάλιστα τα έσοδα άλλων Λιμεναρχείων και ενώ υπάρχει χώρος για να στεγασθεί σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, καταργήθηκε χωρίς μάλιστα πολλές αντιδράσεις.  

Το Υπουργείο έχει δώσει χρονικό ορίζοντα 3 μηνών για το κλείσιμο του Λιμενικού Σταθμού  (έως 29 Αυγούστου) και μετά η περιοχή θα ελέγχεται από το Λιμενικό Τμήμα Πορτοχελίου.

Με δεδομένο την μικρή δύναμη σήμερα  σε ανθρώπινο δυναμικό  του Υπολιμεναρχείου  Πορτοχελίου,  το οποίο λειτουργεί με το 50% των  οργανικών του θέσεων δημιουργούνται ερωτήματα για το πως θα επιλυθούν  τα θέματα που ανακύπτουν όπως:

Η ασφάλεια όσων κινούνται στη θαλάσσα   

Η υποβάθμιση της αστυνόμευσης σε μια περιοχή με μεγάλη δραστηριότητα με συνέπεια την αύξηση της παραβατικότητας αλλά και τον κίνδυνο παρουσίας νέων μορφών εγκληματικότητας  (παράνομη εμπορία, λαθρομετανάστευση, κ.α.)

Η χωροθέτηση και τακτοποίηση των διάφορων τύπων σκαφών που ελλιμενίζονται.

Η εξυπηρέτηση των πολλών  αλιευτικών σκαφών   που εξυπηρετούνται σήμερα από το εν λόγω λιμάνι που έχει χαρακτηρισθεί ως λιμάνι φορτοεκφόρτωσης  μεγάλων πελαγικών ψαριών(τόνος ,ξιφίας, κ.λ.π )

Η έκδοση πλήθους πράξεων που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση   των  ντόπιων αλιευτικών σκαφών.

Ο έλεγχος των αλιευτικών σκαφών που έρχονται από άλλες περιοχές για την επισκευή στα ναυπηγεία της Κοιλάδας.

Πέρα όμως από την κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Κοιλάδας, ουδείς λόγος γίνεται για ενίσχυση των  Λιμενικών  Τμημάτων  Πορτοχελίου  και Ερμιόνης με επιχειρησιακά μέσα και προσωπικό, και  αντίθετα λόγω μνημονιακών  υποχρεώσεων υπάρχει η πιθανότητα  σοβαρής  μείωσης  της οργανικής σύνθεσης τους .

 Οι αλλαγές  αυτές που γίνονται στο όνομα  της εξοικονόμησης πόρων, είναι   αναμενόμενο  να προκαλέσουν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες καθώς  θα υπάρξουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών σε ποσοστό που φτάνει το 30% σε όλη τη χώρα και γενικός στόχος είναι να υπάρχει μια κεντρική λιμενική αρχή ανά νομό με εξαίρεση  ορισμένες περιοχές.

Μετά από αυτά πρέπει άμεσα και ενόψει του οργανογράμματος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου οι αρμόδιοι φορείς ( Δήμος Ερμιονίδας-Προϊστάμενοι των Λιμενικών  Αρχών-Σύλλογοι  Αλιέων) να παρέμβουν  άμεσα και μαζί με τους βουλευτές Αργολίδος να  προγραμματίσουν συνάντηση με τον Υπουργό  Ναυτιλίας και Αιγαίου κ.Μιλτιάδη Βαρβιτιώτη για την ενίσχυση των Λιμενικών Τμημάτων Πορτοχελίου και Ερμιόνης με επιχειρησιακά μέσα και προσωπικό  και να ζητήσουν την διατήρηση του Λιμενικού Σταθμού Κοιλάδας γιατί  επιτελούν τεράστιο έργο τόσο στην πάταξη του οργανωμένου   εγκλήματος (παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και λαθρομεταναστών) όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για τους πολίτες .

Εμείς , η Νέα Δυναμική Πορεία Ερμιονίδας ,εκφράζουμε  την κατηγορηματική μας αντίθεση στην αποδυνάμωση και το κλείσιμο  Λιμενικών Αρχών της Ερμιονίδας  και τονίζουμε  με αποφασιστικό  τρόπο   την δέσμευσή μας  ότι θα  βρισκόμαστε  δίπλα στον πολίτη ,  για την αντιμετώπιση των κοινών θεμάτων  και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν   στην ασφάλεια και την εξυπηρέτηση του.

Η μικρή δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος Κρανιδίου που έχει σαν αποτέλεσμα την ανεπαρκή ασφάλεια των πολιτών,  η  υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, και τώρα η υποβάθμιση των Λιμενικών Αρχών  συντείνουν στην επιδείνωση του ήδη αρνητικού κλίματος.

Τη στιγμή που παρά τη χρόνια προσπάθεια απαξίωσης, μετά βίας οι Λιμενικές Αρχές της Ερμιονίδας    προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους στεκούμενοι στο ύψος των περιστάσεων μόνο με το φιλότιμο των υπηρετούντων σε αυτές και παρά την γεωγραφική διαμόρφωση και πληθυσμιακή κατανομή, βάση του οποίου ιδρύθηκαν, με την πραγματοποίηση  των αλλαγών επέρχεται ισχυρό πλήγμα στο αίσθημα ασφαλείας του πολίτη στο Δήμο μας.

Τόσο η δυνατότητα   φύλαξης της ευρύτερης περιοχής όσο και η δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών θα μειωθεί στο ελάχιστο και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε  σε μια περιοχή με πολλά χιλιόμετρα  ακτών.

 Ο Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ

Τόκας Αναστάσιος