Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Τι άλλο; Το ζύγισμα.

"Κανείς δεν γνωρίζει πόσα φορτηγά έχουν φορτωθεί με προορισμό την Φυλή, σε ποια σημεία φορτώνονται, εάν ζυγίζονται και τελικά ποιο είναι το βάρος των απορριμμάτων που έχει φύγει ως τώρα."

Η Παράταξή μας του Δημάρχου και των νυν Αντιδημάρχων μας είναι μαλωμένη με το ζύγισμα και την τεκμηρίωση. Αν δεν ήταν, θα μας είχε δώσει και τα παραστατικά παράδοσης απορριμμάτων στο χώρο δεματοποίησης Σταυρού.
Πετάει στα σκουπίδια την παροιμία την Λεμπέσιο: Εζυγίσθεις, εμετρήθεις και ευρέθεις ελλιπής. Γιατί πώς θα ευρεθείς σωστός ή ελλιπής χωρίς ζύγισμα και μέτρημα;

Αν είχα εγώ φορτηγά και κλείναμε σύμβαση να σας μεταφέρω 2000 τόνους πιθανόν θα σκεφτόμουνα το παρακάτω: Όταν πάω στον ΧΥΤΑ Φυλής θα με ζυγίσουν και όταν βγαίνω άδειος θα με ξαναζυγίσουν. Και θα μου δώσουν ένα χαρτί που θα γράφει πόσους τόνους παρέδωσα, επί τόσο ο τόνος = τόσα χρήματα θα πληρώσει ο Δήμος. Αυτό το παραστατικό θα το παραδώσω στον Δήμο. Ποιος κρατάει λογαριασμό πότε θα συμπληρωθούν οι 2000 τόνοι; Φυσικά μόνον ο ΧΥΤΑ Φυλής. Προσθέτει τα φορτία και κάποια στιγμή μου λέει ότι συμπληρώθηκε φορτίο 2000 τόνων και να μην ξανάρθεις.
Άρα όταν φορτώνω αζύγιστα μπορεί να πω ότι μέχρι εκεί παίρνω και μετά στο δρόμο να τα πατήσω και να παίρνω από άλλους που έχουν ανάγκη επιπλέον ποσότητα με το αζημιωτο, ας πούμε με 50 ευρώ τον τόνο όσο θα πληρώσει ο Δήμος τον τόνο στη Φυλής.
Άρα μπορεί: Να φορτώσω συνολικά 1500 τόνους από του Δήμου Ερμιονίδας αζύγιστα και 500 τόνους από δω και από κει. Άρα βάζω 500 Χ 50 = 25000 ευρώ στην τσέπη μαύρα από τις "διευκολύνσεις". Παραδίδω 2000 τόνους προς 50 ευρώ στον Φυλής και πληρώνει ο Δήμος 100000 ευρώ (Δεν πιστεύω ότι η ΚΥΑ είναι τόσο χαριστική ώστε να μας τα παίρνουν και δωρεάν) ενώ παρέδωσε 1500 τόνους.
Κάτι τέτοια θα είχε στο μυαλό του ο κύριος Σφυρής και πολύ σωστά απαίτησε το ζύγισμα. Να ξέρει τόσα ζύγισα εγώ και ακριβώς τόσα παρελήφθησαν από τον ΧΥΤΑ Φυλής. Τόσα φόρτωσα από δω, τόσα από κει.
Όμως δεν αρκεί το ζύγισμα. Χρειάζεται και η πλήρης εξασφάλιση της μεταφοράς, ακόμη και αν ο μεταφορέας είναι Άγιος. Γιατί αν όλες οι μεταφορές αποβλήτων ήταν εντάξει δεν θα είχαμε παράνομες αποθέσεις στα ρέματα και στα δάση ούτε παράνομες διακινήσεις. Το φορτηγό όταν γεμίσει: φωτογραφίζεται από πάνω το φορτίο του. Μετά κλείνει υποχρεωτικά με τέντα η οποία σφραγίζεται με μόλυβροσφραγίδα του Δήμου μας σε σημεία που να μην μπορεί να παραβιαστεί. Ομοίως η πίσω πόρτα του ή παραπέτια που δυνατόν να παραβιαστούν. Αν είναι τελείως κλειστού απαραβίαστου τύπου σφραγίζεται όπου πρέπει.
Και φυσικά με το ζύγισμα ξέρει και η αντιπολίτευση από πού πάρθηκαν τα απορρίμματα, δηλαδή ότι υπήρχε δίκαιη κατανομή και όχι καθάρισμα συγκεκριμένης περιοχής. Να μη πω ότι το κάθε φορτίο καλό είναι να συνοδεύεται από υπαλληλο του Δήμου.

Στο εξωτερικό ζυγίζονται ακόμη και τα απορρίμματα που βγάζει κάθε σπίτι και κάθε κατάστημα.
Για να μην βρεθούμε λοιπόν ελειπείς και όλοι να είναι ευχαριστημένοι, ΖΥΓΙΣΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΜΑ σε όλα τα ζυγίσιμα και μετρήσιμα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος