Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

"Τhe Homesman" ή "Μέχρι το τέλος"

Μια ταινία για την πίστη

του Tommy Lee Jones





 Μια ταινία για την πίστη, όχι με τη θρησκευτική έννοια - παρότι η γυναίκα του κεντρικού ρόλου είναι και πιστή της εκκλησίας της εποχής στην Αμερική του 19ου αιώνα, αλλά με την έννοια της πίστης στην εκπλήρωση "μέχρι το τέλος" ενός σκοπού βαθιά ανθρωπιστικού, μιας "ιερής" αποστολής.
Ένας άνθρωπος απόλυτα και ολοκληρωτικά ταμένος, πώς μπορεί να μην είναι "άχαρος και δεσποτικός" για τους άλλους γύρω της; Πώς μπορεί να πείσει, να εμπνεύσει, να εμψυχώσει σε μια εποχή και σε μια χώρα που όλα πουλιούνται κι αγοράζονται; Κι όταν δεν το καταφέρνει να έχει με το μέρος της ούτε έναν ανιδιοτελή συνάνθρωπό της, παρά ίσως έναν μόνο που τον πληρώνει και που την λυπάται, ποιο είναι το τίμημα γι' αυτήν την ψυχική ερημιά;
Ερημιά ψυχική εναρμονισμένη με την ερημιά του αμερικάνικου τοπίου.

Η ταινία είναι επίκαιρη και με το σήμερα, γιατί αυτά που συμβαίνουν στην ιστορία της θα μπορούσαν
  να διαδραματίζονται σε οποιαδήποτε εποχή λοιπόν, από τον Μεσαίωνα, Διαφωτισμό, οικονομικό κραχ ή φαρ γουέστ, μέχρι την εποχή μας.
Η ταινία ευτυχώς δεν έχει ούτε ηρωικούς, ούτε ακέραιους χαρακτήρες, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν και ειδικά εκείνη την εποχή ήταν είδος πολυτελείας.
Σάμπως δεν είναι και σήμερα;
 
  
Μπορεί η ταινία να είναι αργή και να έχει δυσάρεστες εικόνες, να μην έχει ούτε την μεγάλη κορύφωση. Αλλά
έχει ψυχή.
Ο Τόμι Λι Τζόουνς, δείχνει καταστάσεις που πονάνε, αλλά αγγίζουν και δεν ξεχνιούνται και, το κυριότερο, έχει χαρακτήρες εξελίξιμους, που η αλλαγή έρχεται από μέσα τους, έστω κι όταν είναι πια αργά. 
Δείτε την ταινία του Τόμι Λι Τζοουνς. Ο ίδιος είναι σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, σπουδαίο και όλο το τιμ των ηθοποιών που εμπιστεύθηκε...
 
  Αναρτήθηκε από
Έλλη Βασιλάκη