Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Γ. Μανιάτης: Η αποχέτευση Κρανιδίου έργο πνοής για την Έρμιονίδα



Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με την διενέργεια του διαγωνισμού για την "Ολοκλήρωση Αποχετευτικών Δικτύων Πόρτο Χελίου - Κρανιδίου και Αγωγών Μεταφοράς” που ξεκινά σήμερα με το άνοιγμα των Οικονομικών Προσφορών, δήλωσε:
«Το Υπουργείο Περιβαλλοντος, αναγνωρίζοντας την Εθνική σημασία της Ερμιονίδας, που έχει πλέον αναδειχθεί σε ένα από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, αποφάσισε να εντάξει στο χρηματοδοτικό του πρόγραμμα με το ποσό των 15.617.419 €,  το έργο της ολοκλήρωσης των αποχετευτικών δικτύων που καταλήγουν στην μοναδα του βιολογικού καθαρισμού του Κρανιδίου. Πρόκειται για έργο υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας που θα λύσει το πρόβλημα των υγρών αποβλήτων για τους κατοίκους και θα αναβαθμίσει  την περιοχή. Σήμερα ξεκινάει η διαγωνιστική
διαδικασία με την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών και, πολύ σύντομα ο αναδοχος που θα αναδειχθεί από αυτήν, θα ξεκινήσει την εκτέλεση του έργου, που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το πολύ σε 16 μήνες. Ειμαι βέβαιος ότι τόσο η ΔΕΥΑ όσο και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, που έκαναν σημαντική προσπάθεια για την προώθηση του έργου, θα συνεχίσουν να το στηρίζουν και κατά την κατασκευή του, ώστε να εκτελεσθεί με τεχνική αρτιότητα, αλλά  και να  παραδοθεί έγκαιρα στους πολίτες».
Το πολύ σημαντικό αυτό έργο, απεντάχθηκε κατά το παρελθόν από το ΕΣΠΑ και μετά από διορθώσεις, εγινε δυνατή η επανένταξή του πλέον στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Το έργο συνολικά περιλαμβάνει :
-  Ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης στους οικισμούς  Κρανίδι και Πόρτο Χέλι,
-  Ολοκλήρωση των αγωγών μεταφοράς Πόρτο Χελίου – Κρανιδίου και Κοιλάδας - Κρανιδίου,
-  Ολοκλήρωση των απαιτούμενων αντλιοστασίων
-  Κατασκευή μονάδας προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Κρανιδίου.
«Το Υπουργείο Περιβαλλοντος, αναγνωρίζοντας την Εθνική σημασία της Ερμιονίδας, που έχει πλέον αναδειχθεί σε ένα από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, αποφάσισε να εντάξει στο χρηματοδοτικό του πρόγραμμα με το ποσό των 15.617.419 €, το έργο της ολοκλήρωσης των αποχετευτικών δικτύων που καταλήγουν στην μοναδα του βιολογικού καθαρισμού του Κρανιδίου. Πρόκειται για έργο υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας που θα λύσει το πρόβλημα των υγρών αποβλήτων για τους κατοίκους και θα αναβαθμίσει την περιοχή. Σήμερα ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία με την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών και, πολύ σύντομα ο αναδοχος που θα αναδειχθεί από αυτήν, θα ξεκινήσει την εκτέλεση του έργου, που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το πολύ σε 16 μήνες. Ειμαι βέβαιος ότι τόσο η ΔΕΥΑ όσο και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, που έκαναν σημαντική προσπάθεια για την προώθηση του έργου, θα συνεχίσουν να το στηρίζουν και κατά την κατασκευή του, ώστε να εκτελεσθεί με τεχνική αρτιότητα, αλλά και να παραδοθεί έγκαιρα στους πολίτες».

Το πολύ σημαντικό αυτό έργο, απεντάχθηκε κατά το παρελθόν από το ΕΣΠΑ και μετά από διορθώσεις, εγινε δυνατή η επανένταξή του πλέον στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Το έργο συνολικά περιλαμβάνει :

- Ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης στους οικισμούς Κρανίδι και Πόρτο Χέλι,

- Ολοκλήρωση των αγωγών μεταφοράς Πόρτο Χελίου – Κρανιδίου και Κοιλάδας - Κρανιδίου,

- Ολοκλήρωση των απαιτούμενων αντλιοστασίων

- Κατασκευή μονάδας προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Κρανιδίου.