Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΦΥΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ PlanetSolar

Η ερευνητική ομάδα της Αρχαιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης προσκάλεσε την Κυριακή, 17-8-2014, τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Σφυρή και εκπροσώπους της νέας Δημοτικής Αρχής στο πλοίο PlanetSolar, το οποίο διεξάγει έρευνα στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το παλαιολιθικό σπήλαιο Φράγχθι στην Κοιλάδα. Σ’ αυτή την έρευνα συμμετέχουν επίσης η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το αρχαιολογικό μουσείο Latenium της Ελβετίας, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας και η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας.
Σκοπός της πρόσκλησης ήταν η ενημέρωση των νεοεκλεγέντων αντιπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης σχετικά με την πορεία των ερευνητικών εργασιών (γεωφυσική έρευνα και υποβρύχιες ανασκαφές) στη θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι, το οποίο κατέχει σπουδαία θέση στην παγκόσμια προϊστορική αρχαιολογία.
 Το σπήλαιο, βάθους περίπου 150 μέτρων, με λίμνη πεντακάθαρου νερού στο βάθος του, βρισκόταν κατά την ύστερη παλαιολιθική εποχή (18.000 π.Χ.)  3,2 μίλια μακριά
από την ακτή, όπως μας ανέφεραν οι Ελβετοί επιστήμονες.
Η σημερινή έρευνα διεξάγεται στη θάλασσα διότι την εποχή της κατοίκησης του σπηλαίου αυτή η περιοχή ήταν στεριά και αποτελεί συνέχεια της ανασκαφής που ξεκίνησε στην Κοιλάδα το 1967. Η ανασκαφή αυτή που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα (ΗΠΑ) έφερε στο φως ευρήματα ανθρώπινων σκελετών, λίθινων και οστέινων εργαλείων, λεπίδων οψιδιανού, οστών ζώων, σπονδύλων ψαριών, έργων αγγειοπλαστικής και πολλών άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων, που μαρτυρούν μια συνεχή ανθρώπινη παρουσία κατά την Ύστερη Παλαιολιθική, τη Μεσολιθική και τη Νεολιθική Περίοδο (περίπου 40.000 – 4.000 π.Χ.).
Ο πλούτος των ευρημάτων της πρώτης ανασκαφικής περιόδου (1967 – 1976) και η αναμενόμενη «αλίευση» νέων ευρημάτων των ερευνητών του PlanetSolar θα αποτελέσει για την περιοχή μας πηγή γνώσης, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως.
Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Σφυρής πρότεινε στην ερευνητική ομάδα να συνδράμει προσφέροντας οπτικοακουστικό – φωτογραφικό υλικό, σχετική βιβλιογραφία κ.λ.π. σε χώρο που θα υποδείξει ο Δήμος στην Κοιλάδα ούτως ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να παρακολουθήσουν τη ζωή του παλαιολιθικού σπηλαίου.
Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις που θα καταστήσουν την Κοιλάδα και την Ερμιονίδα διεπιστημονικό κόμβο, όπου νέοι φοιτητές, επιστήμονες και μελετητές από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε βάθος τον πλούτο του σπηλαίου.
Ζητήθηκε επίσης από την επιστημονική ομάδα των ερευνητών, πριν την αναχώρησή της από την Κοιλάδα στις 20-9-2014, να παρουσιάσει τα αναμενόμενα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνάς της σε ημερίδα την οποία θα οργανώσει ο Δήμος Ερμιονίδας συνεισφέροντας έτσι στη γνώση του προϊστορικού παρελθόντος της περιοχής μας.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ