Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης: 14 χρόνια προσφοράς στην ιστορία και λαογραφία του τόπου μας



Με αφορμή τις αρχαιρεσίες της 23 Αυγούστου 2014 στο ΙΛΜΕ όπου αναδείχθηκε νέο ΔΣ με Πρόεδρο την φιλόλογο κα Τίνα Αντωνοπούλου και με την τιμή που μου χάρισαν τα μέλη του ΙΛΜΕ να είμαι στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα επί 14 χρόνια θέλω συνοπτικά χωρίς «γρίφους», χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου «αναντικατάστατο», χωρίς υποχρεωτικές συνεργασίες, να καταθέσω τούτα:
Το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο Ερμιόνης που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία στελεχών του Ερμιονικού Συνδέσμου (αείμνηστος Απόστολος Γκάτσος, Λίνος Μπενάκης, Γιάννης Σπετσιώτης, Ελένη Τράκη κλπ) το έτος 2000, διανύει σήμερα αισίως 14 χρόνια ζωής, δημιουργίας και προσφοράς στην Ερμιόνη.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο (Ανθούλα Δουρούκου-Λαζαρίδου, Ελένη Τράκη, Μαρίκα Τουτουντζή,  Γιάννης Δημαράκης, Πέτρος Λακούτσης , Ματίνα Βόντα) με την Πρόεδρο του Ηρα Βελλέ, οργάνωσε , εμπλούτισε, τοποθέτησε , έδωσε πνοή ώστε κάθε εύρημα και έκθεμα να πάρει τη σωστή του θέση στον καμβά της ιστορίας και στο χώρο του μουσείου. Με αγάπη, θύμηση κάθε ερμιονίτης έδωσε ότι πολύτιμο (φορεσιές, πιέτες, οικογενειακά και προσωπικά αντικείμενα, λεπτά κεντήματα, φωτογραφίες, αργαλειό κλπ  ) για να δημιουργηθεί μια αξιόλογη συλλογή που να κάνει υπερήφανους τους ερμιονίτες, ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Δούλεψαν ερμιονίτισσες και ερμιονίτες με ζήλο και προσφορά και κατάφεραν να την  στήσουν και να την κάνουν αξιοζήλευτη.(Μαρία Τράκη, Ελένη Τράκη, Ανθούλα Δουρούκου, Βασίλης Γκάτσος κλπ)
Πίνακες της λαικής μας ζωγράφου Ανθούλας Δουρούκου-Λαζαρίδου προσφορά στο μουσείο μας κοσμούν τους τοίχους . Κάθε ζωγραφιά κι ένα διαμάντι  λαογραφικού στοιχείου. Φωτογραφίες ηρώων, πολεμιστών, απλών ανθρώπων, επαγγελματιών πήραν την θέση τους.
Κομψά φορέματα άλλης εποχής, υφαντά, πιέτες κυριών. 
Η πρώην οικία Οικονόμου, έδρα των προκαταρτικών της Γ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, ανακατασκευάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού (Υπουργός Πολιτισμού κ. Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη) πέτρα-πέτρα για να ξαναμπούν οι μνήμες των ημερών του 1827 και των ηρώων του αγώνα της Εθνικής μας απελευθέρωσης (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Σισίνης, Νικόλαος Σπηλιάδης, Νικήτας Σταματελόπουλος).
Η αυλή του μουσείου κοσμείται από την προτομή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη τα εγκαίνια της οποίας έγιναν σε πάνδημη συγκέντρωση ερμιονιτών και επισήμων.
Κάθε επέτειο των ημερών αυτών γίνεται προσκλητήριο μέσα από ομιλίες και προβολές και σημαντικοί ομιλητές μιλούν στην ιστορική του αίθουσα. Φιλοξενούνται εκθέσεις , γίνονται δρώμενα, ομιλίες.
Καθημερινά έρχονται εκατοντάδες  επισκέπτες, αρκετοί ξένοι σκύβουν πάνω από τα εκθέματά μας ξεναγούνται και ρωτούν.
Στις αίθουσες του και στην αυλή του ηχούν νεανικές φωνούλες από μικρά παιδιά στα εκπαιδευτικά προγράμματα που με τις δασκάλες τους πλάθουν τον πηλό, γνέθουν τον αργαλειό, ζωγραφίζουν  καράβια, φτιάχνουν πασχαλινά κουλούρια και
Το μουσείο προχωράει στο μέλλον !! 
Σημαντικό και απαραίτητο να μάθουν τα νέα παιδιά την ιστορία μας, τη λαογραφία μας, να τους μιλήσουμε και να επισκεφθούμε το μουσείο μαζί με τα παιδιά μας
Το μουσείο προχωράει στο μέλλον !! 
Νέες ιδέες το πλαισιώνουν μαζί με τους παλιούς . Νέα μέλη γίνονται και νέες διοικήσεις  προκύπτουν. Όλοι θέλουν να προσφέρουν, όλοι θέλουν να δώσουν ένα αντικείμενο που τους ένωνε με το παρελθόν.
Το μουσείο έχει καταξιωθεί και έχει πάρει θέση στην καρδιά και στην ψυχή του ερμιονίτη κι όποιου αναζητάει να ασχοληθεί με το παρελθόν μας για να φτιάξει ένα σωστό μέλλον. Ας δώσουμε τις ευχαριστίες μας και τα εύσημα στην προηγούμενη διοίκηση κι ας βοηθήσουμε τη νέα να δημιουργήσει και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο της.

Πέτρος Λακούτσης
Αντιπρόεδρος ΙΛΜΕ