Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας ενημέρωση

Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014, έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο αγαπητός σε όλους μας κ. Κώστας Ηλιού, σύζυγος της εξίσου αγαπητής κ. Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, μεγάλης χορηγού του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας.
Ο Θεατρικός Όμιλος, εκφράζοντας τη μεγάλη του λύπη, αποχαιρέτησε το μεγάλο εκλιπόντα στην εξόδιο ακολουθία του, που έγινε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πορτοχελίου, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014, με  τον παρακάτω επικήδειο λόγο που εκφώνησε ο Πρόεδρος του Θ.Ο.Ε., κ. Δημήτρης Σίδερης, τον οποίο παρακαλούμε να δημοσιεύσετε.

Ευχαριστω θερμά.


Τα κρίνα του φθινόπωρου τα πιο μεθυστικά
προτού να μαραζώσουν και να σβήσουν
τους τελευταίους ανασασμούς ήρθαν γλυκά γλυκά
στα πόδια σου να τους σκορπίσουν.
                                                                  

Με αυτό το λιτό μπουκέτο  με κρίνα, από την ποίηση του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά, σε αποχαιρετούμε σήμερα αγαπημένε μας κ. Κώστα. 
Σε αποχαιρετούμε  στο  μικρό  και  απάνεμο  λιμάνι  του Πορτοχελιού, που επέλεξες να αράξεις για πάντα το σκάφος της πολυκύμαντης ζωής σου. 
Σε εποχές που όλα αμφισβητούνται και επιζητούνται, πολλές φορές
άναρχα, οι αλλαγές στις βασικές κατευθύνσεις της ζωής και της κοινωνίας, η αναζήτηση των άριστων προτύπων μοιραία μας φέρνει μπροστά σε ανθρώπους σαν τον Κώστα Ηλιού. 
Η αγωνιστικότητα υπήρξε η κύρια συνδετική ύλη της μακράς ζωής του: ο  κ. Κώστας υπήρξε πάνω απ’ όλα μαχητής της ζωής -ακέραιος και ασυμβίβαστος σε θέματα εντιμότητας, ηθικής, συνεργασίας και στρατηγικού σχεδιασμού. 
Η αγωνιστικότητα είναι το κόκκινο νήμα που διαπερνά  ολόκληρη την ιστορική πορεία της ζωής του : 
Αντιπροσωπευτικό στοιχείο της Ελληνικότητας, ως άλλος Οδυσσέας, ξεκινά τη ζωή  του  από την πατρογονική του εστία, την εύανδρο  Σμύρνη, για να κατακτήσει τον κόσμο.
Ελλάδα, Ευρώπη  και  ο  υπόλοιπος  κόσμος, τόποι μαγικοί και μυθικοί, γίνονται τα εφαλτήρια της πολυσήμαντης δραστηριότητάς του, που τον αναδεικνύουν σε Μέγα.
Γενιές εμπνεύστηκαν και θα εμπνέονται από το πρότυπο του κ Κώστα.
Πρότυπο ευπατρίδη και κοσμοπολίτη, που τον αποχαιρετούμε σήμερα με μεγάλη συγκίνηση - σε μια στιγμή που τη φωνή του όλοι την χρειαζόμαστε τόσο πολύ.
Έζησε τη ζωή με τους δικούς του όρους. 
Υπήρξε άνθρωπος διορατικός και δημιουργικός, που ένιωσε πως πρέπει να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας μιας μεγάλης παράδοσης  και που αντιλήφθηκε πως υπάρχουν τέσσερα πεδία που προσδίδουν σε ένα μικρό ευρωπαϊκό κράτος, όπως η Ελλάδα, οικουμενικές διαστάσεις, και ασχολήθηκε και με τα τέσσερα: η οικονομία, η εμπορική ναυτιλία, η Ορθοδοξία και ο πολιτισμός. 
Ήταν ο Έλληνας πατριώτης με τη χαρισματική προσωπικότητα. 
Αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν η δημιουργικότητα, ένα μυαλό ανοικτό σε ιδέες, με λογισμό αλλά και με όνειρο, με ευαισθησία, αίσθηση χιούμορ,  φιλοσοφημένη σκέψη, ανθρωπιά, μαχητικότητα και αίσθηση ορίων.
Εμείς δεν ευτυχήσαμε  να  τον γνωρίσουμε  στην ακμή  και στη δημιουργικότητά του. Τον γνωρίσαμε στην τελευταία του φάση,
Όμως και σ’ αυτή τη φάση της ζωής του μας έδωσε ένα μεγάλο μάθημα : Και το μάθημα δεν ήταν άλλο, από το γεγονός της αποδοχής της ηλικίας.
Με το ίδιο νεανικό σφρίγος  αντιμετώπισε και την άλλη μεγάλη πρόκληση της ζωής του, το γήρας. 
Με αξιοπρέπεια, μα πάνω απ’ όλα με σοφία και εγκαρτέρηση .
Κράτησες  μια οικογένεια δεμένη.
Μαζί με την αγαπημένη σου σύζυγο, την κ. Μαράικε,
και  με  τα  παιδιά σας τον Οδυσσέα και τη Μαρούσκα, τον Κίμωνα  τη Δημητρία και τη Μαριλένα, την Αλεξάνδρα και το Γιώργο, που με βουβό πόνο σήμερα σε αποχαιρετούν,
βοήθησες κόσμο και κοσμάκι, πολλοί από τους οποίους δεν έμαθαν ποτέ ποιοι ήταν ο κρυφός τους ευεργέτης.
Η κουζίνα σου προσέφερε απλόχερα σε όλους ένα πιάτο φαγητό, από τον Αριστοτέλη Ωνάση, μέχρι τον απλό οδηγό.
Αντιμετώπιζες όλους τους ανθρώπους με την ίδια καλοσύνη και αξιοπρέπεια. 
Αυτή την καλοσύνη και την αρχοντιά, βιώσαμε στον απόλυτο βαθμό, από τους δυό σας, τα μέλη του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας.
Το ενδιαφέρον, οι γνώσεις, οι προτάσεις, μα πάνω απ’ όλα η απεριόριστη αγάπη  τόσο για τα πρόσωπα, όσο και για την εκπλήρωση  του ονείρου μας, θα μας μείνουν αλησμόνητα. 
Όπως αλησμόνητο θα μας μείνει το ενδιαφέρον και η αγωνία σου για το χώρο μας, το θέατρο στο Αρτίκι,  την περίοδο των εγκαινίων, που αξημέρωτα πήγαινες με τον Αντώνη, για να ρυθμίσεις και τις τελευταίες λεπτομέρειες. 
κ. Κώστα, όλα τα μέλη του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, αλλά και όλη η τοπική κοινωνία σου οφείλουμε ευγνωμοσύνη.
 Προσωπικά νιώθω απόλυτα τυχερός, που σε γνώρισα για μικρό διάστημα, έστω και σ’ αυτή τη φάση της ζωής σου, γιατί τέτοιες συναναστροφές σε προάγουν, σε πλουτίζουν και σε οδηγούν.
Κρατώ μέσα μου ως πολύτιμη παρακαταθήκη τα τελευταία  λόγια που μου είπες : Δημήτρη είσαι καλλιτέχνης : έχεις πολλά να δώσεις. 
Κλείνοντας, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους όλων των μελών του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην αγαπημένη σου σύζυγο κ. Μαράικε, στη Μάρω όπως την αποκαλούσες, στα παιδιά σας και στους οικείους σας και εύχομαι να ξεπεράσουν τη μεγάλη απώλειά σου και να σε θυμούνται. 
Ο  Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας,
Με την είδηση του θανάτου σου, αποφάσισε ομόφωνα :
1.    Να παραστεί το Δ.Σ. και τα μέλη του Θ.Ο.Ε. στην εξόδιο ακολουθία σου.
2.    Να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη σου.
3.    Καθιερώνει υποτροφία 1.000 ευρώ στη μνήμη σου, η οποία θα δίνεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ημέρα του θανάτου σου, αρχής γενομένης από τον επόμενο Οκτώβριο του 2015, στον μαθητή ή μαθήτρια  των  Λυκείων  της  Ερμιονίδας, που θα εισαχθεί πρώτος στις Οικονομικές Σχολές, αντικείμενο  συναφές με τη δραστηριότητά σου.

Καλό σου ταξίδι, αγαπημένε μας Κύριε Κώστα !

Δημήτρης  Ι.  Σίδερης
Πρόεδρος
Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας