Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΛΑΘΗ

Ο κ. Λάμπρου στο δελτίο τύπου της παράταξής του με ημερομηνία 5-11-2014 παρακάμπτει επιμελώς αλλά ανεπιτυχώς τα άρθρα σύμφωνα με τα οποία η διαδικασία που ακολούθησε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 31-10-2014 σχετικά με την ψήφιση του νέου Κανονισμού Καθαριότητας ήταν απολύτως νόμιμη.
Και αυτό βεβαίως το πράττει διότι στοχεύει στο να παραπληροφορήσει τους δημότες καρπούμενος πολιτικά οφέλη.
Θα πρέπει λοιπόν να του υπενθυμίσουμε για δεύτερη φορά ότι:
1.     Σύμφωνα με το άρθρο 72 παράγραφος 3 του Ν.3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), “το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία και με την απόλυτη πλειοψηφία  του συνόλου των μελών του να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες της οικονομικής επιτροπής”.
2.     Σύμφωνα με το άρθρο 73 παράγραφος 3 του Ν.3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), “το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία και με την απόλυτη πλειοψηφία  του συνόλου των μελών του να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες της επιτροπής ποιότητας ζωής”.

Επομένως μπορούσε νόμιμα ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας να ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης Οκτωβρίου χωρίς να χρειάζεται να περάσει ούτε από την Οικονομική Επιτροπή ούτε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Η αναβολή για μια εβδομάδα δόθηκε από το Δήμαρχο κ. Σφυρή προκειμένου  να δοθεί περισσότερος χρόνος και να διευρυνθεί κατά μια εβδομάδα ο χρόνος διαβούλευσης ώστε να ενημερωθούν καλύτερα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Δημότες της Ερμιονίδας, γεγονός το οποίο επετεύχθη εάν κρίνουμε από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από φορείς και δημότες την τελευταία εβδομάδα.

Επιπροσθέτως θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κ. Λάμπρου ότι ο Κανονισμός Καθαριότητας, που ψηφίστηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Ιουνίου 2011, στο οποίο προήδρευε ο ίδιος, με αριθμό απόφασης 159/2011 (ΑΔΑ:4ΑΣ4ΩΡΡ-ΧΣΠ), δεν εισήχθη για συζήτηση ούτε στην Οικονομική Επιτροπή ούτε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπως προκύπτει από τα βιβλία πράξεων των παραπάνω Επιτροπών.

Ο κ. Λάμπρου ουδόλως διαμαρτυρήθηκε τότε ούτε με προφορική ούτε με γραπτή του παρέμβαση. Τότε δεν έθεσε ο ίδιος, ούτε κανένας άλλος, θέμα τήρησης της νομιμότητας, ενώ σήμερα ο ίδιος θέτει! Η αντίφαση των ενεργειών του κ. Λάμπρου είναι προφανής.

Επίσης ο κ. Λάμπρου απαιτεί ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας να συνοδεύεται από οικονομοτεχνική μελέτη. Όμως για τον αντίστοιχο Κανονισμό του 2011 που και ο ίδιος ψήφισε δεν υπήρχε καμία οικονομοτεχνική μελέτη. Η αντίφαση των ενεργειών του κ. Λάμπρου είναι και πάλι εμφανής.

Επί πλέον και ο τότε Κανονισμός Καθαριότητας, όπως και ο νυν, επέβαλε πρόστιμα. Πώς είναι δυνατόν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Λάμπρου, ο νυν Κανονισμός να αποτελεί «φοροεισπρακτικό μηχανισμό με έντονα κατασταλτικά χαρακτηριστικά» ενώ ο τότε δεν αποτελούσε.  Ο κ. Λάμπρου ουδόλως αντέδρασε τότε. Η αντίφαση των ενεργειών του κ. Λάμπρου είναι και πάλι εμφανής.

Όσον αφορά τη θέση του ότι «ο Δήμος μας δε διαθέτει την αναγκαία διοικητική υποστήριξη σε μόνιμο προσωπικό για να υποστηρίξει αυτή την καταιγίδα των φοροεισπρακτικών μέτρων» εύλογα τίθεται το ερώτημα. Το 2011 ο Δήμος διέθετε αυτήν την υποστήριξη;

Επίσης αναφέρει ότι «Με το να ασκήσουν οι αιρετοί αυτά τα καθήκοντα (είσπραξη προστίμων) πάμε σε άλλες εποχές πολιτικής παλαιοκομματικής ομηρίας με άρωμα πελατειακών σχέσεων». Του υπενθυμίζουμε ότι το άρθρο 20 του Κανονισμού Καθαριότητας του 2011 που ο ίδιος ψήφισε αναφέρει επί λέξει τα εξής «Τα πρόστιμα βεβαιώνονται με απόφαση του Δημάρχου ή του Προέδρου της Κοινότητας». Ο τότε Κανονισμός που ψήφισε ο κ. Λάμπρου, στον οποίο οι αιρετοί βεβαίωναν τα πρόστιμα, δεν περιείχε στοιχεία παλαιοκομματικής ομηρίας με άρωμα πελατειακών σχέσεων;  Η αντίφαση των ενεργειών του κ. Λάμπρου είναι και πάλι εμφανής.

Ο κ. Λάμπρου θα πρέπει επίσης να επαναφέρει στη μνήμη του ότι ο κανονισμός Καθαριότητας του 2011 δόθηκε στην αντιπολίτευση λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και παρόλα αυτά ψηφίστηκε ομόφωνα προκειμένου να βοηθήσει στη βελτίωση της καθαριότητας του Δήμου.

Και για να διαπιστωθεί η διαφορά πολιτικού ήθους μεταξύ των παρατάξεων του κ. Σφυρή και του κ. Λάμπρου, παραθέτουμε αυτούσια την τοποθέτηση του τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σφυρή, όπως αυτή έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Ιουνίου 2011 και έχει καταγραφεί στα πρακτικά:
«Έχω πολλές ενστάσεις με τον συγκεκριμένο κανονισμό καθαριότητας, ο οποίος μας παραδόθηκε σήμερα το μεσημέρι και καλούμαστε σήμερα το βράδυ να τον ψηφίσουμε. Πιστεύω ότι είναι διάτρητος κυρίως σε επίπεδο νομικό αλλά και σε επίπεδο παροχών π.χ. επιβολή προστίμων, εφ όσον δεν έχουν οριοθετηθεί οι τοποθεσίες για την τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων. Πιστεύω ότι αυτός ο κανονισμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί και σε πολλά άρθρα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Προσωπικά εγώ θα τον ψηφίσω γιατί απαιτείται να υπάρχει κανονισμός καθαριότητας στον Δήμο Ερμιονίδας, αλλά με τις ενστάσεις και παρατηρήσεις που σας είπα.»

Σχετικά με την αναφορά του κ. Λάμπρου ότι εκπροσωπήθηκε η παράταξή του μόνο από τον κ. Κρητικό στη συνεδρίαση της 24-10-2014, να σημειωθεί ότι ο κ. Κρητικός ενημέρωσε το Σώμα ότι ο κ. Λάμπρου θα προσέλθει το επόμενο ημίωρο, γεγονός που δεν συνέβη, και μετά από λίγα λεπτά αποχώρησε και ο ίδιος ο κ. Κρητικός. Επομένως η Παράταξη του κ. Λάμπρου δεν εκπροσωπήθηκε στην ουσία από κανένα δημοτικό σύμβουλό της, στην πεντάωρης διάρκειας συνεδρίαση, που η ίδια η αντιπολίτευση προκάλεσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ελλιπή ενημέρωση του κ. Λάμπρου, όπως φαίνεται από τα ερωτήματα που διατυπώνει.

Εάν η Παράταξη του κ. Λάμπρου είχε παραστεί στη συνεδρίαση θα γνώριζε ότι ο Δήμος Ερμιονίδας ακολουθώντας την νόμιμη οδό, εναρμονίζεται πλήρως με τις Ευρωπαϊκές και Εθνικές οδηγίες και τους νόμους, εφαρμόζοντας Πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή.

Άρα μιλάμε πλέον για Διαχείριση Προ-Διαλεγμένων Αστικών Στερεών Αποβλήτων, τα οποία μπορούν να συλλέγονται σε αδειοδοτημένο Κέντρο Συλλογής Υλικών – Πράσινο Σημείο – εντός του Δήμου και να διακινούνται στην συνέχεια νόμιμα σε αδειοδοτημένες μονάδες.

Ο Δήμος Ερμιονίδας ουδέποτε σχεδίασε και συναίνεσε να εκδοθεί άδεια Πράσινου Σημείου σε ιδιώτη όπως κ. Λάμπρου αναφέρει, διότι αυτό δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου.

Ούτε είναι ποτέ δυνατό να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η πρωτοβουλία ενός ιδιώτη να ανοίξει  μια νόμιμα αδειοδοτημένη επιχείρηση.

Επομένως δεν μπορεί ο κ. Λάμπρου να κατηγορεί την ιδιωτική πρωτοβουλία, όταν η προηγούμενη Δημοτική Αρχή (στέλεχος και πρωτεργάτης της οποίας ήταν ο ίδιος), δεν κατόρθωσε μέσα σε τέσσερα χρόνια να ορίσει ούτε καν δημοτικό χώρο για την εγκατάσταση μονάδας ανακύκλωσης – κομποστοποίησης. Όμως η τότε Δημοτική Αρχή χρησιμοποιούσε παράλληλα κατά κόρον ιδιώτες στην αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων.

Μήπως μπορεί επίσης ο κ. Λάμπρου να μας απαντήσει με ποια διαβούλευση η προηγούμενη Δημοτική Αρχή γέμισε τον Κάμπο Κρανιδίου με σκουπίδια, βαφτίζοντας το σημείο αυτό  “Σταθμό Μεταφόρτωσης”;

Με ποια διαβούλευση γέμισε με σκουπίδια το Σταυρό Διδύμων, με ποια διαβούλευση δημιούργησε ανεξέλεγκτες παράνομες χωματερές στην ΔΕΠΟΣ στο Πορτοχέλι, στο Πλάτωμα Δίδυμων – Λουκαϊτίου και γενικότερα σε ολόκληρη την έκταση της Ερμιονίδας;

Αντιθέτως ο Δήμαρχος κ. Σφυρής αγωνίζεται να επιλύσει με νόμιμο τρόπο το πρόβλημα των απορριμμάτων και να απαλλάξει από το όνειδος των σκουπιδιών και των ανεξέλεγκτων χωματερών όχι μόνο τους κατοίκους του Κρανιδίου αλλά και όλους τους κατοίκους της Ερμιονίδας.

Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν πως δεν υπάρχει από την πλευρά του κ. Λάμπρου καμία απολύτως πρόταση για την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας. Ίσως γι’ αυτό μονίμως να προβάλλεται από την πλευρά του η άρνηση σε κάθε νόμιμη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει τελικά είναι να μην επιλυθεί το πρόβλημα και τα απορρίμματα να παραμείνουν στους δρόμους, στις πλατείες, στα σχολεία, αδιαφορώντας πλήρως για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ακολουθώντας την «επιτυχημένη» συνταγή της τελευταίας τετραετίας, δηλαδή παντού χύμα σκουπίδια και η Ερμιονίδα μια απέραντη χωματερή.

Συμπερασματικά η νέα Δημοτική Αρχή εκφράζοντας και την επιθυμία των δημοτών, θα προχωρήσει το σχέδιο επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων για να απαλλάξει, όπως και προεκλογικά έχει υποσχεθεί, την Ερμιονίδα από αυτό το μείζον πρόβλημα παρακάμπτοντας τα εμπόδια, που κάποιοι θέτουν για ίδιο πολιτικό όφελος. 


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ