Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Από Ιχνηλάτες για τον Δήμο ως θεσμικό φύλακα περιβάλλοντος

Του Βασίλη Γκάτσου
 
"Φυσικά έχει. Σε όλα τα επίπεδα.Την αρμοδιότητα συνοδεύει και η ευθύνη. Στην Ερμιονίδα διαχρονικά ο μεγαλύτερος ρυπαντής είναι ο Δήμος "

Το περιβαλλοντικό τμήμα του Δήμου έχει αρμοδιότητα να ελέγξει και να βάλει πρόστιμο. Έχει περιβαλλοντικό Τμήμα; Έχει ποτέ ελέγξει κάποιον; Ξέρει να ελέγξει; Μπορεί να είναι αμερόληπτο και αντικειμενικό; Είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα ο περιβαλλοντικός έλεγχος από τον Δήμο. Άλλο πράγμα είναι μια παρατήρηση που θα κάνει ο Δήμος και άλλο ο θεσμικός έλεγχος.
Ναι, ο Δήμος είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής. Όμως ως προς αυτά που διαχειρίζεται, αστικά απορρίμματα και λύματα, ή ως προς αυτά που αποφεύγει να διαχειρίζεται, όπως τα μπάζια.
Φυσικά το περιβαλλοντικό τμήμα του πρέπει να έχει ελέγξει και επιβάλλει πάρα πολλά πρόστιμα στον Δήμο, δηλαδή στον εαυτό του. Το έχει κάνει έστω και μια φορά;
Άρα είναι αδύνατον να είναι θεσμικός φύλακας περιβάλλοντος στην κατάσταση που βρίσκεται. Θα είναι ο λύκος που φυλάει τα πρόβατα.
Δηλαδή πρόκειται για περιβαλλοντικές αερολογίες όταν λέμε ότι ο δήμος μας είναι θεσμικός φύλακας. Ας έχουμε αίσθηση της πραγματικότητας.

Όμως με τον να τον αποκαλούμε μεγαλύτερο ρυπαντή, είναι σαν να να ξεχνάμε άλλους μεγάλους ρυπαντές.

1. Τα εξοχικά που είναι εκτός σχεδίου πόλεως και δεν έχουν
αποχέτευση. Αν έχουμε αίσθηση της πραγματικότητας, ας ο Δήμος μας πει πόσα βυτία λυμάτων τους δέχεται κατ' έτος στα κέντρα βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων.

2. Οι κάθε είδους βιοτεχνικές μονάδες και τα ξενοδοχεία.

3. Τα λιπάσματα και φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες και τα εξοχικά.

Ο θεσμικός φύλακας έχει έστω ένα στοιχείο γι' αυτές τις ρυπάνσεις;;

Σημείωση: Τελευταία πολύς λόγος γίνεται για το οργανικό φορτίο των απορριμμάτων, δηλαδή για τα αποφάγια που λένε ότι θα τα κάνουν κομπόστ.

Τα κάθε είδους φαγάδικα μπορούν να παραδώσουν πεντακάθαρα από άλλα απορρίμματα τα φαγητά τους. Το ίδιο και τα μανάβικα τα περισσεύματά τους. Το ίδιο και τα νοικοκυριά. Θα διαπιστώσετε ότι στην καθαρή τους μορφή είναι πάρα πολύ λίγα. Παλιά τα ρίχναμε στα οικόσιτα ζωντανά μας και δεν φτάνανε. Γιατί να τα κάνετε κομπόστ;  Περιφράχτε 10 στρέμματα δημόσιας γης, βάλτε 50 γουρουνάκια, που με τα πεντακάθαρα αποφάγια θα τρώμε άριστο κρέας στις παραγωγικές γιορτές. Και σοβαρολογώ.

Αλλού είναι το θέμα. Τα πραγματικά απορρίμματα των νοικοκυριών, φαγάδικων και ξενοδοχείων είναι: Χρησιμοποιημένα χαρτιά υγείας, χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας, χαρτιά περιτυλίγματος κρέατος, τυριών, γενικά ειδών παντοπωλείου, μικροχάρτινες και μικροπλαστικές συσκευασίες όπως σοκολάτας, καραμέλας, μικρόχαρτα όπως κάρτες, χαρτάκια, εισιτήρια, μικροαλουμινένιες συσκευασίες και αλουμινόχαρτο, μικροαντικείμενα όπως μανταλάκια, μικροξύλινα, μικρόκουτα, από κουτί γλυκών έως σπίρτων, σαρίδια από το σκούπισμα του σπιτιού, μικροϋφασμάτινα είδη και τόσα άλλα. Τα 9/10 μιας σακούλας τέτοια περιέχουν και το 1/10 είναι καθαρό οργανικό φορτίο. Αυτά τα 9/10 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ. Δηλαδή και καθαρά να τα πετάξουμε στον κάδο των ανακυκλώσιμων, θα μείνουν στο τέλος αδιάθετα, και δεν γίνονται κομπόστ.
Άρα τρεις κάδους:
Κανονικά καθαρά ανακυκλώσιμα (αυτά αξιοποιούνται εύκολα)
Καθαρά μη ανακυκλώσιμα χωρίς οργανικό φορτίο, (πάνε ΧΥΤΥ ή για καύση). Είναι πολύ δύσκολο να πειθαρχήσουν οι δημότες σε αυτόν τον διαχωρισμό.
Καθαρό οργανικό φορτίο. (Πάνε στα γουρούνια). Είναι πολύ δύσκολο να τα διαχειριστεί το νοικοκυριό. Αν περισσέψει μισό καζάνι φασολάδα, το ρίχνουμε στη σακούλα, αφού από κάτω έχουμε βάλει όλα τα χρησιμοποιημένα χαρτικά. Άμα τα ρίξεις σε σακούλα μαζί και με ντομάτες που λιώσανε κ.λ.π. η σακούλα δεν είναι διαχειρίσιμη. Το πιο πιθανό είναι, το καθαρό οργανικό φορτίο να πάει μέσω του νεροχύτι και της λεκάνης στα λύματα, ό,τι χειρότερο δηλαδή.

Αντί λοιπόν για διαβουλεύσεις, προτάσεις, θεωρητικά κατεβατά οικολογούντων, ας κάνει ο Δήμος ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα: Δέκα νοικοκυριά και δέκα διάφορα καταστήματα στην Ερμιόνη, ας εφαρμόσουν πλήρως αυτούς τους διαχωρισμούς καταγράφοντας τα πάντα και ας αξιοποιήσει τα συμπεράσματα ο Δήμος. Έτσι κάνει ο κόσμος. Αν όμως πιστεύει κανείς ότι σε μια μέρα λύνονται προβλήματα τέτοιου μεγέθους, ή πιστεύει ότι τη λύση την έχουν στο τσεπάκι τους όσοι κάνουν κομματική και ιδεολογική προπαγάνδα με τα απορρίμματα είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος