Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Η ΠΑΠΟΕΡ ο Δήμος και το Κράτος

Δ) Η δημοτική αρχή ,σαν θεσμικός φύλακας  της ποιότητας του περιβάλλοντος στην Ερμιονίδα , θα πρέπει άμεσα ,να δώσει απαντήσεις στους δημότες σχετικά με την επίδραση της περιβανταλλογικης καταστροφής στο Σταυρό Διδύμου ,και στο βιολογικό σταθμό Κρανιδίου (όπου κατά δήλωση της έχουν θαφτεί παρανόμως εκατοντάδες τόννοι απορριμμάτων) αναθέτοντας σε πιστοποιημένο φορέα  τις μετρήσεις ώστε να προστατευθεί η υγεία των δημοτών από ενδεχόμενους κινδύνους. 

Το παραπάνω είναι της ΠΑΠΟΕΡ και το παρακάτω .... είναι του Κράτους. Η Εθνική Επιτροπή Υδάτων είναι δημιούργημα της οδηγίας 60/2000 και η οδηγία λέει ότι μεταξύ των άλλων η επιτροπή πρέπει να εγκαταστήσει πιστοποιημένα συστήματα παρακολούθησης της καλής ποιότητας των επιφανειακών, υπογείων και παρακτίων υδάτων μέχρι το 2015. Αυτή η υπηρεσία θα μας προστατεύσει από ενδεχόμενους κινδύνους..... στο μέλλον. Από πού κι ως πού η δημοτική αρχή θεσμικός φύλακας; Εδώ και δεκαετίες μάς διαθέτει ο θεσμικός φύλακας μη πόσιμο νερό στις βρύσες μας επί ανταποδώσει, ασχέτως πλειοψηφούσης παρατάξεως, και ασχέτως αντιπολιτευομένων παρατάξεων. Να θυμηθούμε και τους λυματόλακκους στον κάμπο για λύματα και ατσίγαλους; Να ξεχάσουμε ότι ο Σταυρός είναι δημιούργημα της δημοτικής αρχής; Ευτυχώς που ούτε θεσμικός ούτε φύλακας του περιβάλλοντος είναι! Έτσι έχουμε κάποια ελπίδα να εμφανιστεί κάποιος πραγματικός θεσμικός φύλακας.
Άλλωστε μία είναι και γι' αυτό το θέμα η λύση: Διαβούλευση και πάλι διαβούλευση, να ευχαριστηθεί ο δημότης τοποθετήσεις!

Η Κρατική (Κεντρική και Αποκεντρωμένη) Διοίκηση επιφορτίζεται με την ευθύνη χάραξης της στρατηγικής προστασίας και διαχείρισης των υδάτων και οι Περιφέρειες κυρίως με την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού.
Εκτός από τις αρμοδιότητες που απονέμονται στις Περιφέρειες με το Ν.3852/2010 όλες οι λοιπές αρμοδιότητες παραμένουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σύμφωνα με το άρθρο
280 παρ. Ι του Ν.3852/2010.
Σημειώνεται ότι οι Υπηρεσίες Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών συνεργάζονται εποικοδομητικά και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία ώστε να υλοποιούνται οι στρατηγικοί στόχοι για την προστασία και διαχείριση των υδάτων. Προς τούτο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ελέγχει και επικουρεί με κατάλληλες οδηγίες και διευκρινίσεις το έργο των Περιφερειών.
Αντίστοιχα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ελέγχεται και επικουρείται στο έργο της από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υ.Π.Ε.Κ.Α για την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής στον τομέα των υδάτων όπως αυτή κάθε φορά καθορίζεται από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος