Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Άρον άρον

Ευκαιρία τώρα που έφτασε ο κόμπος στο κτένι.

Η Ερμιονίδα έκλεισε τους ΧΑΔΑ της προ 4ετίας, δηλαδή από τους πρώτους, ασχέτως αν έθεσε τις βάσεις για το αίσχος του Σταυρού. Η Περιφέρεια και το ΥΠΕΚΑ δεν έκαναν τίποτα για να αποφευχθεί το αίσχος αυτό. Μάλιστα μέχρι και σήμερα ήσαν παντελώς αρνητικοί σε οποιαδήποτε λύση, δίνοντας μόνον με ΚΥΑ μια πρόσκαιρη ευκαιρία διάθεσης απορριμμάτων εκτός Ερμιονίδας "για τις ανάγκες του καλοκαιριού".
Ο κόμπος έφτασε στο κτένι όμως. Η υπόθεση των προστίμων για τους ΧΑΔΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο στο αρμόδιο δικαστήριο, που θα βγάλει την απόφαση, αλλά όσοι ΧΑΔΑ έχουν προλάβει να κλείσουν και περάσουν σε αποκατάσταση και εξυγίανσή του χώρου τους, θα διαγράφονται από την απόφαση του δικαστηρίου.
Έτσι το ΥΠΕΚΑ και η Περιφέρεια, "ανέκρουσαν πρίμναν" και σπεύδουν να κλείσουν όλους τους ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου, άρον άρον, βρίσκοντας τρόπους διάθεσης των απορριμμάτων με ΚΥΑ σε ΧΥΤΑ, ή επιτρέποντας την εγκατάσταση διαφόρων "συστημάτων - μηχανημάτων" μέχρι να δουλέψει ο κεντρικός σχεδιασμός της Περιφέρειας, δηλαδή γύρω στα 3 χρόνια. Έτσι κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, στέκονται αρωγοί των λύσεων αυτών, αφού η απειλή ότι τα πρόστιμα θα τα πληρώσουν οι δημότες δεν οδήγησε πουθενά αλλού, παρά στο πολιτικό κόστος των κρατούντων στην Περιφέρεια και το ΥΠΕΚΑ.
Δεν είναι βέβαια, ούτε οι ενδεδειγμένες λύσεις, ούτε αυτό που γίνεται στη Βόρεια Ευρώπη.
Μπροστά όμως στο χάλι που ακολούθησε το κλείσιμο των ΧΑΔΑ στην Ερμιονίδα, οι λύσεις αυτές δίνουν μια λύση και στην Ερμιονίδα, η οποία δεν αντιστρατεύεται οποιαδήποτε σωστή λύση του προβλήματος. Η λύση αυτή δεν εμποδίζει το σωστό διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων, ούτε τη σωστή διάκριση καθαρού οργανικού φορτίου από υπόλοιπα που μόνο ΧΥΤΥ ή καύση επιδέχονται.
Ο κόμπος λοιπόν που έφτασε στο κτένι μάς δίνει μια ευκαιρία, έστω προσωρινή. Ας φροντίσει ο Δήμος, συμπολίτευση και αντιπολίτευση να μην εξελιχθεί σε δεύτερο Σταυρό, με την καθημερινή τους παρουσία και επίβλεψη του νέου αυτού 'συστήματος μηχανημάτων", ώστε να λειτουργεί άψογα και κυρίως να κάνει πράξη τις προβλεπόμενες διαθέσεις εκτός Ερμιονίδας των προϊόντων του.
Το σημερινό χάλι δεν πάει άλλο! Και Σουηδία από τη μια μέρα στην άλλη δεν γινόμαστε, αφού και η Σουηδία για να γίνει .... Σουηδία το πάλεψε με επιτυχίες και αποτυχίες πάνω από 15 χρόνια.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος