Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Επιτυχία των κατοίκων της Ερμιονίδας η ανάκληση των φωτοβολταϊκών στο Λουκαΐτι

Δ. Κοδέλας: Οι πολίτες σώζουν τα δάση, το ΥΠΕΚΑ τα καταστρέφει

Από την κινητοποίηση του Νοέμβρη 2012Πηγή: Ιχνηλάτες Ερμιονίδας


Πριν λίγες μέρες ανακλήθηκαν οι απόφασεις που αφορούσαν την ίδρυση και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ενέργειας στο Λουκαΐτι σε συμμόρφωση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης που κατέθεσαν ο Δήμος Ερμιονίδας και κάτοικοι της περιοχής.
Ο πολυήμερος αγώνας που με ενότητα και αποφασιστικότητα έδωσαν οι κάτοικοι πριν δύο περίπου χρόνια έπιασε τόπο, η ενεργοποίησή τους έσωσε τα δεκάδες στρέμματα κεδροδάσους από μια “επένδυση” ΑΠΕ που θα κατέστρεφε το φυσικό περιβάλλον και δεν θα πρόσφερε τίποτα στην απασχόληση.
Σε αυτή τη μάχη η σημερινή κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ όχι  απλά άφησαν μόνους τους κατοίκους αλλά με διαρκή νομοθετήματα από τότε (τελευταίο παράδειγμα το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΚΑ που ψηφίστηκε το Σάββατο) αίρουν κάθε προστατευτικό πλαίσιο για τα δασικά οικοσυστήματα και αφήνουν τα δάση βορά σε επενδυτές και καταπατητές παραβαίνοντας προκλητικά και το Σύνταγμα της χώρας.
Το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας αποτελεί πλούτο και κληρονομιά, παρακαταθήκη και συγκριτικό πλεονέκτημα που δε δικαιούμαστε να καταστρέψουμε. 
Η πολιτική της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει το δάσος ως εμπόδιο, τους αιγιαλούς ως αγαθό προς ιδιωτικοποίηση και την ανάπτυξη ως καταστροφή αντί για δημιουργία, είναι ένας ακόμα λόγος που κάνει επείγουσα την ανατροπή της.
Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με σεβασμό στο περιβάλλον και στην εργασία, που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας και τις δημιουργικές δυνατότητες των ανθρώπων προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας είναι το ζητούμενο. Και αυτό μπορεί να γεννηθεί μόνο σε αντιπαράθεση με το μνημονιακό καθεστώς και με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Παλαιότερες ενέργειες σχετικά με το ζήτημα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο Λουκαΐτι: