Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΠΕΙΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ



ΠΕΙΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η εδαφική μορφολογία των παραλίων της και των νησιών της, αλλά και οι πολιτικές σκοπιμότητες, τα παιγνίδια κυριαρχίας και η επιδίωξη κέρδους συντέλεσαν ώστε οι ελληνικές θάλασσες να καταστούν σημαντικότατα θέατρα πειρατικής δραστηριότητας. Αδιάλειπτη υπήρξε η πειρατική δραστηριότητα στις ελληνικές ακτές και στα νησιά αλλά κορυφώθηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Οι πειρατές δεν περιορίζονταν στις θαλάσσιες επιχειρήσεις, δηλαδή επιτιθέμενοι μόνο σε πλοία, αλλά εξορμούσαν και στην ξηρά. Τα νησιά γνώρισαν την αγριότητά τους σε όλη της την έκταση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της έντονης δραστηριότητας και των επιπτώσεών της στην ζωή των νησιωτών είναι η ερήμωση της Σάμου και των Ψαρών επί εκατό ολόκληρα χρόνια. Μουσουλμάνοι, Ευρωπαίοι, αλλά και Έλληνες πειρατές δρούσαν ανεξέλεγκτα και αδίστακτα, χωρίς τις περισσότερες φορές να κάνουν διακρίσεις ως προς την εθνικότητα ή το θρήσκευμα των θυμάτων τους.
    Οφείλουμε ωστόσο, να επισημάνουμε ότι από της παραμονές της άλωσης της Κωνσταντινούπολης ως την οριστική πάταξη της πειρατείας μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, το φαινόμενο είχε αποκτήσει και θρησκευτικές διαστάσεις, αφού οι μουσουλμάνοι αλλά και οι χριστιανοί πειρατές απέδιδαν πολλές φορές στη δράση τους τον χαρακτήρα της εξόντωσης των απίστων.
    Από την πειρατική δραστηριότητα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η περιοχή της Ερμιόνης, η οποία υπέστη αρκετές φορές πειρατικές επιδρομές. Ας δούμε τι αναφέρει ο συγγραφέας Νίκος Κανακάρης στο βιβλίο του Πειρατές στις Ελληνικές Θάλασσες,  (Εκδόσεις Άγνωστο).
    Το 1460 Καταλανοί πειρατές ερήμωσαν συστηματικά τα παράλια του Αργολικού και του Σαρωνικού συνεργαζόμενοι με τους Τούρκους.
    Το 1482 τρία Τούρκικα πειρατικά αποπειράθηκαν να καταλάβουν το κάστρο της Ερμιόνης. Δεν κατόρθωσαν να πετύχουν το στόχο τους και αποχώρισαν προτιμώντας να ασκήσουν θαλάσσιες επιδρομές στη γύρω περιοχή.
    Το 1503 Τούρκος πειρατής με 26 πλοία επιτέθηκε στην Ερμιόνη, όπου άρπαξε ανθρώπους και εμπορεύματα.
    Το 1507 μουσουλμανικά πειρατικά προξένησαν καταστροφές στο Θερμήσι.
    Την άνοιξη του 1518, Τούρκοι πειρατές αποβιβάστηκαν στην Ερμιόνη και στο Ναύπλιο, όπου σκότωσαν και αιχμαλώτισαν πολλούς κατοίκους.
    Την χρονιά του 1519 Τουρκικά πειρατικά πραγματοποιούσαν αδιάλειπτες καταδρομές στα παράλια του Αργολικού κόλπου και στην Ερμιόνη.
    Το 1524 ο Τούρκος πειρατής Κούρτογλου με 20 πλοία λεηλάτησε την περιοχή της Ερμιόνης και τμήμα του στόλου του διενεργούσε καθημερινές πειρατείες στον Αργολικό και Σαρωνικό.
    Οι ανωτέρω επιδρομές είναι οι μόνες για τις οποίες υπάρχουν γραπτές αναφορές, που σημαίνει ότι πριν και μετά τα προαναφερόμενα χρόνια θα έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες πολλές περιπτώσεις πειρατειών στην περιοχή της Ερμιόνης για τις οποίες όμως δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία.

Δημήτρης Τουτουντζής