Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Αστυνομικός διοικητής της Υδρας χαιρετάει ναζιστικά

tvxs 
Φωτογραφία που απεικονίζει τον αστυνομικό διοικητή της Υδρας να χαιρετάει ναζιστικά μπροστά από χιτλερικά σύμβολα, δημοσιεύει το «Έθνος της Κυρακής». Ο διοικητής απαθανατίζεται στις 13 Μαρτίου 2013 στο μουσείο συγκοινωνιών στη Νυρεμβέργη, μπροστά από τρένο της χιτλερικής Γερμανίας.
Στη συγκεκριμένη φωτογραφία υψώνει το δεξί του χέρι για να αποτίσει φόρο τιμής στο ναζιστικό εθνόσημο - αετό, Hoheitsadler.


Σύμφωνα με καταγγελίες, στις οποίες αναφέρεται η εφημερίδα, ο σημερινός διοικητής της Ύδρας, γνωστός για τις φιλοχουντικές του απόψεις,  είχε εμφανιστεί στην κηδεία του Γ. Παπαδόπουλου και είχε πυροβολήσει στον αέρα, ενώ είχε σχηματιστεί και ΕΔΕ η οποία όμως δεν προχώρησε.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως έχει βιαιοπραγήσει κατά συναδέλφου του και για τον λόγο αυτόν του είχε επιβληθεί και καθυστέρηση βαθμού, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

ΠΑΙΔΕΙΑ ΒΑΘΥΡΙΖΗ


ΠΑΙΔΕΙΑ ΒΑΘΥΡΙΖΗ

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Πριν από χρόνια, όπως είναι γνωστό, οι απόφοιτοι του Δημοτικού Σχολείου έδιναν εισαγωγικές εξετάσεις, για να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο. Οι δάσκαλοι, τότε, του σχολείου μας για δύο εβδομάδες περίπου, μετά τη λήξη των μαθημάτων, τους προετοίμαζαν αμισθί, για να επιτύχουν σ’ αυτές και έτσι το Δημοτικό Σχολείο της Ερμιόνης να έχει «την πρωτιά και το καλό όνομα». Το ίδιο έκαναν και οι ντόπιοι καθηγητές για τους Ερμιονίτες μαθητές του Γυμνασίου, που έμεναν ανεξεταστέοι, προκειμένου να περάσουν την τάξη και να μην χάσουν τη χρονιά.
Τα χρόνια πέρασαν. Σχεδόν όλοι εκείνοι οι εκπαιδευτικοί έχουν φύγει από τη ζωή. Έμεινε όμως ο σπόρος και το παράδειγμά τους!

Οι σημερινοί, ακολουθώντας το φωτεινό δρόμο που είχαν χαράξει οι προκάτοχοί τους, εργάστηκαν και φέτος, εθελοντικά, στα καλοκαιρινά προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ». Συνταξιούχοι, εν ενεργεία, αδιόριστοι, «πρεσβύτεροι μετά νεωτέρων» ήσαν όλοι εκεί! Διέθεσαν πολλές μέρες από τις καλοκαιρινές τους διακοπές δίνοντας την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε δεκάδες παιδιά, μικρά και μεγάλα, να λειτουργήσουν με τρόπους διαφορετικούς από εκείνους της σχολικής τάξης.
Με στόχο τη χαρά που πρέπει να συνοδεύει πάντα τη διαδικασία της γνώσης, τους έμαθαν πώς να μαθαίνουν, να δημιουργούν, να αυτοσχεδιάζουν, να συνεργάζονται, να ανακαλύπτουν το ταλέντο τους, να απολαμβάνουν και να σέβονται τους κόπους τους. 
Η αμοιβή των εκπαιδευτικών μας τεράστια! Πληρώθηκαν με το πιο ακριβό νόμισμα, που είναι «η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση που νιώθεις, όταν διδάσκεις και καθοδηγείς νέους ανθρώπους!».
Οι ίδιοι εκπαιδευτικοί με ενθουσιασμό και καλή διάθεση, οικειοθελώς, πρόσφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες και στην απρόσκοπτη λειτουργία του Μουσείου Παιχνιδιών που στεγάζεται στην Εστία Πολιτσμού - «Μιχαήλ Παπαβασιλείου» και από το περσινό καλοκαίρι λειτουργεί στην πόλη μας.
Αναγνωρίζοντας την προσφορά, το ήθος και την ποιότητά τους, τους θαυμάζουμε, τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε!


ΣΗΜ. Η φωτο αναρτήθηκε στο ιστολόγιο της Πρ. Εν. Πολ. Ερμιόνης την 30-8-2014.

Η μέρα του σωστού και του λάθους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης


Σύλλογος Γονέων των παιδιών Παιδικών & Βρεφικών Σταθμών Ναυπλίου : ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών ακινήτων

Η κυβέρνηση υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ προχωρά στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών ακινήτων στην Αργολίδα και σε όλη την Ελλάδα μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Αυτή είναι η συνέχεια της προσπάθειας εκποίησης της Καραθώνας, του Κονδυλίου, του υδροβιότοπου της Ν.Κίου, των ακτών της Ερμιόνης κτλ.

Εμείς, σαν γονείς και σαν εργαζόμενοι, αντιλαμβανόμαστε τη γη σαν πηγή ζωής και φυσικού πλούτου και όχι σαν εμπόρευμα για να θυσαυρίζουν όσοι την εκμεταλλεύονται.

Έχουν μόνιμη επιδίωξη το ξεπούλημα ή την ενοικίαση σε ιδιώτες τουριστικών εκτάσεων και ακινήτων, για παράδειγμα το ζήτημα της Καραθώνας και της περιοχής του Ξενία αλλά και άλλων παραλιών ή τουριστικών ακινήτων δεν είναι καινούργιο.

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα παλιότερες ιδιωτικοποιήσεις σε κρατικούς τομείς, όπως στη υγεία, στον αθλητισμό και στην παιδεία, όπου κανένα όφελος και καμιά ανάπτυξη δεν επέφεραν στο λαό. Ας αναλογιστούμε τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και στον τουρισμό. Το δικαίωμα στις διακοπές είναι κοινό μας συμφέρον και δεν το θυσιάζουμε για την κερδοφορία κανενός.

Καλούμε το λαό της Αργολίδας να εκφράσει την αντίθεσή του, να πάρει θέση ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης κάθε δημόσιας έκτασης και υποδομής.

Η πρόσβαση του λαού στις ακτές πρέπει να είναι ελεύθερη. .Έχουμε ανάγκη από την πραγματική προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Δ.Σ. συλλόγου γονέων και κηδεμόνων των παιδικών και βρεφικών σταθμών Ναυπλίου

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου, με τίτλο : “ Ερμηνείες στην Ερμιονίδα ”



Καλλιτεχνική Εποπτεία : ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Μεγάλη Χορηγός : ΜΑΡΑΪΚΕ ΗΛΙΟΥ ΝΤΕ ΚΟΝΙΝΓΚ


Διοργανωτής : ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Σεπτεμβρίου 2014 μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2014, στον Πολυχώρο ARTίκι “ Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ ” (2ο Χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Κρανιδίου Ερμιόνης). 

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ : 21.00
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ : 10 €
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ : ΙΑΝΟΣ

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Λειψυδρία το θέμα της έκθεσης

Η Καναδή εικαστικός και καλλιτέχνης Lorraine Beaulieu, που συμμετέχει στην έκθεση Ask the Flask του διεθνούς εργαστηρίου, της Καίτης Χαλιορή με θέμα τη λειψυδρία, έχει κατασκευάσει από τον Αύγουστο του 2014 στην Ύδρα μια μεγάλη σφαίρα από άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού. Η μεγάλη πλαστική σφαίρα ξεκίνησε το ταξίδι της, από την Ύδρα σήμερα Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στις 11.00 το πρωί από το σπίτι της εικαστικού Καίτης Χαλιορη και διαμέσου των δρόμων της Ύδρας, μεταφέρθηκε από την προς την  Καναδή εικαστικό και καλλιτέχνιδα Lorraine Beaulieu στο λιμάνι της Ύδρας,  από εκεί στην άκρη της προκυμαίας την έβαλα σε πλοίο με προορισμό την Αθήνα και στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, στην Αθήνα παρουσιάζοντας την performance: «Sisyphus andthe Water Concern».
Στην Αθήνα η μεγάλη σφαίρα από άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού , θα ξεκινήσει την τελική διαδρομή της από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στο ύψος των Στύλων του Ολυμπίου Διός με τελικό προορισμό τον artgallery-Τεχνοχώρο Art Gallery.

hydranews 

Τα πρώτα ευρήματα στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Κοιλάδας


Στο video μιλάει  ο καπετάνιος  για την αποστολή του εντυπωσιακού καταμαράν στην Ελλάδα.

Τα πρώτα ευρήματα 

Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος TerraSubmersa πραγματοποιήθηκε η φετινή αποστολή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Κοιλάδας και ευρύτερα του Αργολικού Κόλπου. Η λεπτομερής και συστηματική χαρτογράφηση και διερεύνηση της θαλάσσιας περιοχής του Ανατολικού Αργολικού Κόλπου, κοντά στο σπήλαιο Φράχθι, πραγματοποιήθηκε με τα σκάφη 'TURANOR PLANETSOLAR" και "ΑΛΚΥΩΝ" στο διάστημα μεταξύ 11-28 Αυγούστου. Χρησιμοποιήθηκαν δύο τομογράφοι υποδομής πυθμένα (Boomer 0,7-3kHz και Chirp 2¬7kHz), ηχοβολιστικό σύστημα πλευρικής σάρωσης (side scan sonar 100/400kHz) και πολυδιαυλικό βυθόμετρο (multibeam 200/400kHz).
Σκοπός της θαλάσσιας γεωλογικής-γεωφυσικής έρευνας ήταν να χαρτογραφηθεί με λεπτομέρεια ο βυθός και τα ιζήματα της θαλάσσιας περιοχής του ανατολικού Αργολικού Κόλπου ώστε να γίνει αναπαράσταση της περιοχής σε διάφορες χρονικές περιόδους του παρελθόντος όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερα από την σημερινή μέχρι και τα 120-125 μέτρα και να εντοπιστούν στον βυθό πιθανά στοιχεία-μαρτυρίες της παρουσίας προϊστορικών ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή του Σπηλαίου Φράχθι στον ανατολικό Αργολικό Κόλπο.
Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την πρώτη επεξεργασία και ερμηνεία των Θαλάσσιων γεωλογικών-γεωφυσικών δεδομένων περιλαμβάνουν:
1) τον εντοπισμό της παλαιοακτής σε διάφορα βάθη (μέχρι 225 μέτρα κάτω από τη σημερινή στάθμη της θάλασσας) και σε διάφορες χρονικές στιγμές της Προϊστορικής περιόδου (20.000 χρόνια, 60.000 χρόνια, 140.000 χρόνια πριν από σήμερα).
2) Πλούσια στοιχεία για την αναπαράσταση του προϊστορικού αναγλύφου κοντά στο Σπήλαιο Φράχθι, συμπεριλαμβανομένης της κοίτης του ποταμού που έρρεε κοντά στο σπήλαιο και τώρα είναι βυθισμένη και καλυμμένη από θαλάσσιο ίζημα.
3) Την ύπαρξη μιας περιοχής καλυμμένης από 2-3 μέτρα λάσπης σε βάθος 10-12 μέτρων περίπου, κοντά στο Σπήλαιο Φράχθι, η οποία είναι πιθανόν να περιέχει υπολείμματα προϊστορικής ανθρώπινης παρουσίας και πρέπει να ερευνηθεί με υποβρύχια ανασκαφική έρευνα.
Από την επεξεργασία των δεδομένων και τα τελικά αποτελέσματα Θα εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι θαλάσσιοι χώροι όπου θα διενεργηθεί η ενάλια ανασκαφή τα επόμενα χρόνια της έρευνας, προκειμένου να εντοπιστεί ο οικισμός της νεολιθικής περιόδου που σχετίζεται με τα σημαντικά ευρήματα από το σπήλαιο Φράγχθι.
Η πενταετής έρευνα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής υπό τη Διεύθυνση της Προϊσταμένης της ΕΕΑ Δρ Αγγελικής Σίμωσι, με τη συνεργασία του ΕΛΚΕΘΕ και του πανεπιστημίου της Γενεύης. Επιστημονικοί υπεύθυνοι είναι οι: Δέσποινα Κουτσούμπα, καταδυόμενη αρχαιολόγος της ΕΕΑ, Julien Beck, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και Δρ Δημήτρης Σακελλαρίου, ερευνητή του ΕΛΚΕΘΕ.

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

Οίνος ευφραίνει καρδίαν…


Του Γιάννη Λακούτση

Οίνος ευφραίνει καρδίαν…


…και εθνικήν οικονομίαν. Το ελληνικό κρασί συγκαταλέγεται στα καλύτερα του κόσμου, αφού σε αυτό βοηθά το καλό κλίμα και το χώμα, καθιστώντας την βιομηχανία οίνου από τις πιο εύρωστες στην ελληνική οικονομία. Η χώρα μας βρίσκεται στη 13η θέση στην παραγωγή κρασιού παγκοσμίως, ενώ η κατά κεφαλή κατανάλωση ανέρχεται στα 35 λίτρα το χρόνο.  Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), η κατανάλωση «σκληρών αλκοολούχων ποτών μειώνεται, η κατανάλωση κρασιού παραμένει περίπου σε σταθερά επίπεδα, ενώ αυξάνεται εντυπωσιακά η κατανάλωση της μπίρας. Κάποτε το κρασί ήταν «ηγεμονικό» είδος μεταξύ των οινοπνευματωδών ποτών, η δε κατάχρησή του ήταν θέμα σχολίων και κριτικής. Στην Αθήνα στη δεκαετία του ’50 μεταξύ σοβαρού και αστείου σχηματίζονταν παρέες «κρασοφρονικής» ιδεολογίας. Ανάμεσα σε αυτούς και ο «Όμιλος Κρασοπατέρων Ελλάδος», που διέθετε και καταστατικό με έξι άρθρα:

Αρθρο 1ον
Όταν πίνης να πληρώνης. Η τράκα απαγορεύεται. Οι πατήρηδες δικαιούνται βοηθήματος από το Κρασοταμείον.
Άρθρο 2ον
Κατώτατο όριον πόσεως 300 δράμια στην καθισιά. Οι Ξεροσφύρηδες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και εκτιμήσεως.
Άρθρο 3ον
Ο Πρόεδρος δύναται να επιβάλη ποινάς και πρόστιμον από 100 έως 400 δράμια.
Άρθρο 4ον
Οι Κρασοσυνεδριάσεις γίνονται καθ’ εκάστην. Οι Απουσιάζοντες αδικαιολογίτως τιμωρούνται. Οι πίνοντες σπίτι είναι προδότες.
Άρθρο 5ον
Μετά την λήξιν των κρασοσυνεδριάσεων όσοι εκ των μελών παίρνουν ξυλιές, παντοφλιές, κατραπακιές και τα τοιαύτα, ανακηρύσονται Μάρτυρες.
Άρθρο 6ον
Γίνονται δεκταί εις τον Όμιλον Κυρίες και δεσποινίδες που πίνουν στην καθησιά τους τουλάχιστον 200 δραμάκια.


Ο όρκος των Βαρελοφρόνων

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Βρήκε την "ΕΣΤΙΑ" του!

Το   τελευταίο,  ίσως,  έργο του  αείμνηστου  Κώστα  Γκάτσου,  ένας   μεγαλοπρεπέστατος "Καραγκιόζης" , που  τον  είχε  ζωγραφίσει   πάνω  σ΄ ένα  κοντραπλακέ  στο  στενό  του "Τροκαντερού"  δίπλα  στο  πατρικό  του  σπίτι,   βρίσκεται  πλέον  στο  "Μουσείο  Παιγνιδιών"  του  τόπου  μας.
    Το  προσέφεραν  με  μεγάλη  συγκίνηση  η   γυναίκα   του   Τίνα  και  η  αδελφή   του  Μαρία.
Εμείς  το  δεχθήκαμε  με μεγάλη  ικανοποίηση,   αναγνωρίζοντας  για  μια  ακόμη  φορά  το πηγαίο ταλέντο  του   Κώστα   και  τις  καλλιτεχνικές του  προτιμήσεις.
     Η μνήμη του ας είναι αιώνια!
                                    

                                                                                                     
     Το   Διοικητικό   Συμβούλιο  του  " ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ"

Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης: 14 χρόνια προσφοράς στην ιστορία και λαογραφία του τόπου μας



Με αφορμή τις αρχαιρεσίες της 23 Αυγούστου 2014 στο ΙΛΜΕ όπου αναδείχθηκε νέο ΔΣ με Πρόεδρο την φιλόλογο κα Τίνα Αντωνοπούλου και με την τιμή που μου χάρισαν τα μέλη του ΙΛΜΕ να είμαι στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα επί 14 χρόνια θέλω συνοπτικά χωρίς «γρίφους», χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου «αναντικατάστατο», χωρίς υποχρεωτικές συνεργασίες, να καταθέσω τούτα:
Το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο Ερμιόνης που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία στελεχών του Ερμιονικού Συνδέσμου (αείμνηστος Απόστολος Γκάτσος, Λίνος Μπενάκης, Γιάννης Σπετσιώτης, Ελένη Τράκη κλπ) το έτος 2000, διανύει σήμερα αισίως 14 χρόνια ζωής, δημιουργίας και προσφοράς στην Ερμιόνη.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο (Ανθούλα Δουρούκου-Λαζαρίδου, Ελένη Τράκη, Μαρίκα Τουτουντζή,  Γιάννης Δημαράκης, Πέτρος Λακούτσης , Ματίνα Βόντα) με την Πρόεδρο του Ηρα Βελλέ, οργάνωσε , εμπλούτισε, τοποθέτησε , έδωσε πνοή ώστε κάθε εύρημα και έκθεμα να πάρει τη σωστή του θέση στον καμβά της ιστορίας και στο χώρο του μουσείου. Με αγάπη, θύμηση κάθε ερμιονίτης έδωσε ότι πολύτιμο (φορεσιές, πιέτες, οικογενειακά και προσωπικά αντικείμενα, λεπτά κεντήματα, φωτογραφίες, αργαλειό κλπ  ) για να δημιουργηθεί μια αξιόλογη συλλογή που να κάνει υπερήφανους τους ερμιονίτες, ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Δούλεψαν ερμιονίτισσες και ερμιονίτες με ζήλο και προσφορά και κατάφεραν να την  στήσουν και να την κάνουν αξιοζήλευτη.(Μαρία Τράκη, Ελένη Τράκη, Ανθούλα Δουρούκου, Βασίλης Γκάτσος κλπ)
Πίνακες της λαικής μας ζωγράφου Ανθούλας Δουρούκου-Λαζαρίδου προσφορά στο μουσείο μας κοσμούν τους τοίχους . Κάθε ζωγραφιά κι ένα διαμάντι  λαογραφικού στοιχείου. Φωτογραφίες ηρώων, πολεμιστών, απλών ανθρώπων, επαγγελματιών πήραν την θέση τους.
Κομψά φορέματα άλλης εποχής, υφαντά, πιέτες κυριών. 
Η πρώην οικία Οικονόμου, έδρα των προκαταρτικών της Γ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, ανακατασκευάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού (Υπουργός Πολιτισμού κ. Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη) πέτρα-πέτρα για να ξαναμπούν οι μνήμες των ημερών του 1827 και των ηρώων του αγώνα της Εθνικής μας απελευθέρωσης (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Σισίνης, Νικόλαος Σπηλιάδης, Νικήτας Σταματελόπουλος).
Η αυλή του μουσείου κοσμείται από την προτομή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη τα εγκαίνια της οποίας έγιναν σε πάνδημη συγκέντρωση ερμιονιτών και επισήμων.
Κάθε επέτειο των ημερών αυτών γίνεται προσκλητήριο μέσα από ομιλίες και προβολές και σημαντικοί ομιλητές μιλούν στην ιστορική του αίθουσα. Φιλοξενούνται εκθέσεις , γίνονται δρώμενα, ομιλίες.
Καθημερινά έρχονται εκατοντάδες  επισκέπτες, αρκετοί ξένοι σκύβουν πάνω από τα εκθέματά μας ξεναγούνται και ρωτούν.
Στις αίθουσες του και στην αυλή του ηχούν νεανικές φωνούλες από μικρά παιδιά στα εκπαιδευτικά προγράμματα που με τις δασκάλες τους πλάθουν τον πηλό, γνέθουν τον αργαλειό, ζωγραφίζουν  καράβια, φτιάχνουν πασχαλινά κουλούρια και
Το μουσείο προχωράει στο μέλλον !! 
Σημαντικό και απαραίτητο να μάθουν τα νέα παιδιά την ιστορία μας, τη λαογραφία μας, να τους μιλήσουμε και να επισκεφθούμε το μουσείο μαζί με τα παιδιά μας
Το μουσείο προχωράει στο μέλλον !! 
Νέες ιδέες το πλαισιώνουν μαζί με τους παλιούς . Νέα μέλη γίνονται και νέες διοικήσεις  προκύπτουν. Όλοι θέλουν να προσφέρουν, όλοι θέλουν να δώσουν ένα αντικείμενο που τους ένωνε με το παρελθόν.
Το μουσείο έχει καταξιωθεί και έχει πάρει θέση στην καρδιά και στην ψυχή του ερμιονίτη κι όποιου αναζητάει να ασχοληθεί με το παρελθόν μας για να φτιάξει ένα σωστό μέλλον. Ας δώσουμε τις ευχαριστίες μας και τα εύσημα στην προηγούμενη διοίκηση κι ας βοηθήσουμε τη νέα να δημιουργήσει και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο της.

Πέτρος Λακούτσης
Αντιπρόεδρος ΙΛΜΕ

Το Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου ευχαριστεί

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
                                                                                                             
                                           Ευχαριστήριο


     Ευχαριστούμε  θερμά τις κυρίες Γιώτα Καρδάση-Δέδε και Γαρυφαλλιά Δέδε, σύζυγο και κόρη του αείμνηστου Νίκου Δέδε, που πρόσφεραν στο Σύνδεσμό μας το καταστατικό της εταιρείας "Μεταλλεία Ερμιόνης"  στη  μνήμη του.
  ΄Οπως  είναι γνωστό,  ο Νίκος Δέδες  είχε διατελέσει Διευθυντής των Μεταλλείων, με έργο εξαιρετικά σημαντικό.

                                                         Από το Διοικητικό Συμβούλιο
 
 
.

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Η σταφίδα και η συμβολή της στην οικονομία τέλη του 19ου αιώνα.


Του Γιάννη Λακούτση 
Τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό, η σταφίδα ήταν μια «φλέβα χρυσού» για τον προϋπολογισμό του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους,τον οποίο στήριζε κατά 40%-70% από τις εισροές των εξαγωγών. Τα μεγάλα έργα της εποχής,  όπως η Διώρυγα της Κορίνθου και το σιδηροδρομικό δίκτυο έγιναν
από την ύπαρξη της σταφίδας. (Για το πόσο σημαντική ήταν για την Ελληνική οικονομία, η σταφίδα,  αναφέρθηκε σε ένα ποίημα του, με τίτλο «Στη σταφίδα» ο εκδότης της εφημερίδας ΡΑΜΠΑΓΑΣ, Κλεάνθης Τριαντάφυλλος, στο φύλλο της 10ης Αυγούστου  1886).
Ονομάστηκε Κορινθιακή αλλά καλλιεργήθηκε σε όλη τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και στα Επτάνησα, όπου οι αγρότες επέκτειναν δυσανάλογα τις σταφιδοφυτείες σε βάρος των ελαιώνων και των άλλων καλλιεργειών.
Σχεδόν το σύνολο της παραγωγής εξαγόταν. Ο μεγάλος πελάτης αρχικά, ήταν η αγγλική αγορά. Η σταφίδα χρησιμοποιούταν στην παρασκευή της πουτίγκας, βασικό είδος διατροφής.      Μετά το 1880 η ζήτηση άρχισε να μειώνεται και η τιμή  να πέφτει. Το γεγονός όμως ότι εκείνη  την περίοδο τα γαλλικά αμπέλια καταστράφηκαν από επιδημία φυλλοξήρας και τους Γάλλους οινοπαραγωγούς να στραφούν στην Ελληνική σταφίδα, είχε σαν επακόλουθο την υπεραναπλήρωση της μείωσης της αγγλικής ζήτησης. Αποτέλεσμα ήταν η τιμή να εκτοξευθεί στα ύψη καθώς και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Έτσι ενώ το 1860 παράγονταν 50.000 τόνοι σταφίδας, το 1891 η παραγωγή έφτασε τους 165.000 τόνους. Τα γαλλικά αμπέλια όμως άρχισαν  σιγά σιγά να αναρρώνουν, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να πέσουν κατακόρυφα. Το 1893  είχαν φτάσει μόλις τους 3.100. Το ίδιο δραματική ήταν και η πτώση της τιμής, που από 625 φράγκα ο τόνος το 1890, το 1893 έπεσε στα 92! ενώ ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής έμενε αδιάθετο.
Το πρόβλημα αυτό ονομάστηκε σταφιδικό ζήτημα. Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε και η εφημερίδα  «Άστυ» στις 6-7-1895 με τίτλο «ΝΕΟΣ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ».

Οι νέοι αντιδήμαρχοι στο Δήμο Ερμιονίδας και οι αρμοδιότητες τους

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Παράδοση-Παραλαβή στην Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης

Μέσα σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.30 η τελετή παράδοσης-παραλαβής, της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Γιάννης Κρητσωτάκης-με δική του πρωτοβουλία και με τη σύμφωνη γνώμη του νέου Προέδρου κ. Χρήστου Δαγκλή αλλά και του Κοινοτικού Συμβουλίου- οργάνωσαν μια λιτή εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, οι Αντιδήμαρχοι κκ Γιάννης Δημαράκης και Δημήτρης Ντούβαλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ Γιώργος Μπουρίκας, Γιάννης Πάλλης, Κέλλυ Μήτσου και Ιωσήφ Γανώσης, το νέο Κοινοτικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τους: Χρήστο Δαγκλή, Παναγιώτη Μέξη, Γιώργο Τσεγκή, Δαμιανό Κουτούβαλη και Παναγιώτη Μπάζο, ο τέως Δήμαρχος Ερμιόνης κ. Ανάργυρος Λεμπέσης, υπάλληλοι της Κοινότητας και Δημότες.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Γιάννης Κρητσωτάκης έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της περιόδου 2011-2014 και στη συνέχειa, ευχήθηκε στο νέο Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κ. Χρήστο Δαγκλή, να έχει επιτυχία στο έργο του για την επόμενη πενταετία.
Ακολούθως, ο κ. Χρήστος Δαγκλής, ευχαρίστησε τον κ. Κρητσωτάκη και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί σκληρά για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Ερμιόνης.
Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη για ενότητα όλων (Συμπολίτευσης-Αντιπολίτευσης και Δημοτών), στην κοινή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων της Κοινότητας.
Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Δημαράκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας κ. Ιωσήφ Γανώσης, οι Τοπικοί Σύμβουλοι κκ. Παναγιώτης Μέξης, Γιώργος Τσεγκής και Παναγιώτης Μπάζος και ο τέως Δήμαρχος Ερμιόνης κ. Ανάργυρος Λεμπέσης.
Η πενταετία 2014-2019, αποτελεί πρόκληση για εμάς και δεσμευόμαστε στους Δημότες της Ερμιόνης, πως θα είμαστε διεκδικητικοί, θα αξιοποιήσουμε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και θα είμαστε δίπλα στις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας.


Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης