Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Εφιάλτης για τους δήμους η δέσμευση των διαθεσίμων - Εξοργισμένοι οι δήμαρχοι - Έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

 Αντιμέτωποι με έναν πραγματικό εφιάλτη, βρίσκονται όλοι οι Δήμοι, οι οποίοι βλέπουν από μία στιγμή στην άλλη τα ταμεία τους να μένουν άδεια!!! Ότι διαθέσιμο υπάρχει σε οποιονδήποτε λογαριασμό, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μεταφέρεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες του κράτους.

Εντός της Τρίτης, οι Δήμοι οφείλουν να έχουν υπολογίσει τα χρήματα που χρειάζονται προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του επόμενου δεκαπενθημέρου –μισθοδοσία, πληρωμές έργων κι άλλα- και τα υπόλοιπα θα μεταφερθούν άμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η αναστάτωση που επικρατεί είναι ήδη μεγάλη, καθώς ουσιαστικά τινάζεται στον αέρα η τοπική αυτοδιοίκηση και ο όποιος προγραμματισμός, ενώ συνάμα σε δυσχερή θέση θα βρεθούν και οι ιδιωτικές τράπεζες όπου ήταν κατατεθειμένα τα ποσά αυτά.

Η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων είναι μια λανθασμένη πολιτική απόφαση, σημειώνουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, που αποδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου δημιουργούν αδιέξοδα που δύσκολα θα ξεπεραστούν, τις συνέπειες των οποίων όμως θα πληρώσουμε ακριβά όλοι μας.

Το πρόβλημα είναι εξ ίσου σοβαρό και για τους μικρότερους δήμους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται και σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τους μεγάλους.

«Ξαφνικά έρχεται το κράτος για να πάρει, για παράδειγμα, τις εισπράξεις από το νερό... Τα χρήματα δηλαδή που έδωσαν οι δημότες μας από το υστέρημα της σύνταξής τους ή από το πενιχρό τους εισόδημα... Δεν υπάρχει καμία λογική», τόνισε αυτοδιοικητικός, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στην τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν κρύβουν τον φόβο τους για ματαίωση της επιχορήγησης του επόμενου μήνα, γεγονός που θα τους τινάξει στον αέρα.

Η πρώτη αντίδραση της ΚΕΔΕ είναι ιδιαίτερα αιχμηρή ενώ σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο παρουσία και πολλών προέδρων ΠΕΔ προκειμένου να εκτιμήσει τα τελευταία δεδομένα.

Συνεδριάζουν δήμοι και περιφέρειες για τη δέσμευση των διαθεσίμων

Εκτάκτως λοιπόν συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη, (13:00) η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) προκειμένου να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων, αντιδρώντας στην κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων, προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ.Πατούλης κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, τονίζοντας ότι πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών.

Εξάλλου μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, διακόπηκε για σήμερα, Τρίτη, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο καταδίκασε την απόφασή αυτή.

Το ΔΣ του Δήμου Αθηναίων καταδικάζει, σε ψήφισμά του, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας.

Ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του και τονίζει ότι ο δήμος Αθηναίων θα εισηγηθεί να μην εφαρμοστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, «ως προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ». Ο κ. Καμίνης υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές ενέργειες δημιουργούν εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλουν τη λειτουργία των δήμων.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) συγκαλεί, επίσης, στη 1 το μεσημέρι έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το περιεχόμενο της οποίας κατήγγειλε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Σήμερα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, αποφάσισε και διέταξε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, να μεταφέρουν όλα τα ταμειακά τους διαθέσιμα, δηλαδή τα χρήματα που έχουν για τη λειτουργία τους, τα έργα και κάθε άλλη πληρωμή χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Πρόκειται για μια κίνηση δημοσιονομικού πανικού που δημιουργεί συνθήκες “παύσης πληρωμών” με κίνδυνο να σταματήσουν τα έργα (δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, επενδύσεις καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτά...). Η μισθοδοσία του συνόλου των υπαλλήλων και των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ύστερα από τη δραματική σημερινή εξέλιξη και χωρίς ευθύνη των περιφερειών και των δήμων, καλύπτεται μόνον για 15 ημέρες» δήλωσε ο κ. Αγοραστός.

argolikeseidhseis