Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης




ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ Ι.Λ.Μ.Ε.

Α. ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ.
Στις 31-3-2015 το Ι.Λ.Μ.Ε υποδέχθηκε μαθητές του Γυμνασίου Ερμιόνης, οι οποίοι στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Διαδρομές περιήγησης στην Ερμιόνη» επισκέφθηκαν και ιστορικά κτήρια της Ερμιόνης συνοδευόμενοι από τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος κ. Μίνα Οικονομοπούλου και κ. Σπυριδούλα Μπερτζελέτου.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τη φιλόλογο κ. Ήρα Φραγκούλη για την αρχιτεκτονική του ιστορικού κτηρίου της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης ,στο οποίο στεγάζεται το Ι.Λ.Μ.Ε., για τις διαδικασίες ς και τους φορείς, οι οποίοι συμμετείχαν στη σταδιακή αποκατάσταση του κτηρίου στην αρχική του μορφή. Επίσης αναδείχθηκαν στοιχεία της εξωτερικής και εσωτερικής του κατασκευής, που καταδεικνύουν την ταυτότητα του κτηρίου ως παλαιού Ερμιονίτικου αρχοντικού, κτισμένου στο τέλος του 18ου αιώνα.
Στη συνέχεια οι μαθητές του Γυμνασίου ενημερώθηκαν από την Πρόεδρο του Ι.Λ.Μ.Ε. κ. Τίνα Αντωνοπούλου για το έργο και τις διαδικασίες  της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, οι οποίες έλαβαν χώρα στο ιστορικό κτήριο από 18 Ιανουαρίου έως 18 Μαρτίου 1827.  
Β. ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΣΤΟ ΨΩΜΙ
Την Τετάρτη 22-4-2015 οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης επισκέφθηκαν το Ι.Λ.Μ.Ε. και παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Από το σιτάρι στο ψωμί».
Η αφόρμηση δόθηκε από το λαϊκό παραμύθι «Το πιο γλυκό ψωμί» που διδάσκεται στους μαθητές της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου.
Οι μικροί μαθητές με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού ακολουθώντας την εξελικτική του πορεία από το όργωμα του αγρού, τη σπορά, το θερισμό, το αλώνισμα, το λίχνισμα, το άλεσμα και το ψήσιμο σε παραδοσιακό φούρνο. Στη συνέχεια παρακολούθησαν ζύμωμα ψωμιού με προζύμι εντός του Μουσείου και παρασκεύασαν ατομικά ψωμένια κουλουράκια.
Αξιοποιήθηκαν όλα τα παραδοσιακά αντικείμενα που διέθετε το Μουσείο, τα σχετικά με την παρουσιαζόμενη θεματική ενότητα ενώ με την παράλληλη παρουσίαση σχετικού παραμυθιού και το άκουσμα τραγουδιού δόθηκε στους μαθητές η δυνατότητα με τη διαδικασία κίνησης και μιμητικού παιχνιδιού να αντιληφθούν όλο τον «κύκλο του σιταριού».
Επίσης έγιναν αναφορές σε σχετικές με το ψωμί παροιμίες και συνδέθηκε το ψωμί με τα λαογραφικά και χριστιανικά έθιμά μας.
Το πρόγραμμα επιμελήθηκαν και παρουσίασαν η νηπιαγωγός κ. Κατερίνα Χατζηζήση-Σκούρτη και η Πρόεδρος του Ι.Λ.Μ.Ε. Συμμετείχαν οι δασκάλες κ. Κική Μέλλου, κ. Παρασκευή Σκούρτη-Δαγρέ και κ. Εβίτα Παπανίκου.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Βούλα Καλογιάννη, που ζύμωσε ψωμί με παραδοσιακό τρόπο χάριν των παιδιών. Επίσης την κ. Μαντίκα Καισαρέα ,που έψησε μαζί με την κ. Βούλα τα κουλουράκια, που τα παιδιά παρασκεύασαν.
Τίνα Αντωνοπούλου
Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε.