Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα της Γης


Φωτ: Πελεή Ερμιονίδας
«Η Μητέρα Γη ανήκει σε όλους μας»
Η Μητέρα Γη είναι μια κοινή έκφραση που χρησιμοποιείται από διάφορες περιοχές και χώρες για να αναφερθούν στον πλανήτη Γη.

Γεγονός που εκφράζει την υπάρχουσα αλληλεξάρτηση μεταξύ των ανθρώπων, τα υπόλοιπα ζωντανά είδη και τον πλανήτη που κατοικούμε όλοι. Για παράδειγμα, στη Βολιβία την ονομάζουν "pachamama" και στην Νικαράγουα αναφέρονταν σε αυτή ως "tonantzin".
Η Ημέρα της Γης, που ξεκίνησε το 1970 ως ένα κίνημα διαμαρτυρίας, έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια γιορτή για το περιβάλλον και της δέσμευσής μας για την προστασία του. Η ιστορία της Ημέρας της Γης αντανακλά την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης το τελευταίο τέταρτο του αιώνα και η κληρονομιά της Ημέρας της Γης είναι η κατηγορηματική άποψη ότι το περιβάλλον είναι αντικείμενο που αφορά τους πάντες.

Η διακήρυξη της 22ης Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης είναι η αναγνώριση ότι η Γη και τα οικοσυστήματά της μας παρέχουν τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης καθόλο τη διάρκεια της ύπαρξής μας. Σημαίνει
επίσης, ότι αναγνωρίζει την ευθύνη που μας αναλογεί, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη του Ρίου το 1992, για την προώθηση της αρμονίας στη φύση και τη Γη ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών των σημερινών και μελλοντικών γενεών.
Φέτος, τον Ιούνιο, οι ηγέτες του κόσμου θα συγκεντρωθούν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Río+20). Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε δύο βασικά θέματα: πώς να οικοδομηθεί μια πράσινη οικονομία για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη και να βγάλει τον κόσμο από τη φτώχεια και πώς να βελτιωθεί ο διεθνής συντονισμός για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπυξης.
"Ποτέ μη ξεχνάτε, αν θέλετε το έθνος να λάβει σημαντικές αποφάσεις σε θέματα πολιτικής ότι οι άνθρωποι είναι η πηγή της εξουσίας. Με αυτούς μπορούν να κάνουν τα πάντα, χωρίς αυτούς τίποτα". Gaylord Nelson, Ιδρυτής της Ημέρας της Γης.

by Ηνωμένα Έθνη
managaia