Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Το New Horizons πλησιάζει τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του














Οταν στις πιο σκοτεινές και κρύες εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος εντοπίστηκε ένας ακόμη πλανήτης πριν από 85 χρόνια, οι επιστήμονες του έδωσαν το όνομα του θεού του κάτω κόσμου, του Πλούτωνα.
Η απόσταση στην οποία βρίσκεται ο μακρινός παγωμένος «Αδης» καθώς και το μικρό του μέγεθος δεν είχαν επιτρέψει μέχρι στιγμής στους αστρονόμους να αποκτήσουν πολλές πληροφορίες για αυτόν.Κάτι που αναμένεται να αλλάξει σε λίγες εβδομάδες. Με ποιον τρόπο; Χάρη στο σκάφος «New Horizons» το οποίο ύστερα από ένα επικό ταξίδι εννέα ετών και έχοντας ήδη καλύψει απόσταση περίπου 4,5 δισ. χλμ. βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προσέγγισής του στο σύστημα του Πλούτωνα.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το σκάφος αναμένεται να πλησιάσει τον Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου, να καταγράψει κοντινές εικόνες από την επιφάνειά του και να συλλέξει διάφορα δεδομένα τόσο από τον «κατεψυγμένο» κόσμο όσο και από τα φεγγάρια του.Μάλιστα πριν από λίγα 24ωρα το New Horizons μετέδωσε νέες εικόνες και δεδομένα από τα οποία προκύπτει οτι στον ορατό πόλο του Πλούτωνα υπάρχει πιθανώς ένα κάλυμμα πάγου από παγωμένο άζωτο.
Ο ένατος «υποβιβασμένος» πλανήτης
Ο Πλούτωνας εντοπίστηκε το 1930 και αποτέλεσε τον ένατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Ωστόσο το 2006 η διεθνής επιστημονική κοινότητα σε μια απόφαση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις υποβίβασε τον Πλούτωνα στην κατηγορία των πλανητών-νάνων.
Τη δεκαετία του 1970 ανακαλύφθηκε ένα σώμα να κινείται σε τροχιά γύρω από τον Πλούτωνα. Ονομάστηκε Χάροντας και ήταν το πρώτο φεγγάρι του. Τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκαν άλλοι τέσσερις μικροί δορυφόροι του που έλαβαν τις σχετικές με τη μυθολογία του Πλούτωνα ονομασίες Νύχτα, Υδρα, Κέρβερος και Στύγα. Μάλιστα πρόσφατα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο Χάροντας «αρπάζει» μέρος της ατμόσφαιρας του Πλούτωνα, φαινόμενο που εντοπίζεται για πρώτη φορά στο Σύμπαν. 
Το πέρασμα από τον... κάτω κόσμο
Είναι αυτονόητη λοιπόν η προσμονή των επιστημόνων για τα δεδομένα που θα στείλει το «New Horizons» από το σύστημα του Πλούτωνα. Ωστόσο το σκάφος δεν θα παραμείνει στον... κάτω κόσμο. Θα περάσει κοντά από αυτόν και τα φεγγάρια του και θα συνεχίσει το ταξίδι του στη Ζώνη Κάιπερ που εκτείνεται μετά τον Πλούτωνα.
Περισσότερα:ΒΗΜΑ