Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 2015

Διεξήχθησαν στην Ερμιόνη,  από 19 έως 21 Ιουνίου 2015, με επιτυχία τα «ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 2015», τα οποία περιελάμβαναν αγώνες δρόμου, κολύμβησης, κωπηλασίας και ιστιοπλοΐας αλλά και μουσικές βραδιές, το Σάββατο (20/6) και την Κυριακή (21/6).

Τους αγώνες  συνδιοργάνωσαν η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Ερμιονίδας,  η Δημοτική  Κοινότητα  Ερμιόνης,  η Φυσιολατρική Ομάδα Ερμιονίδας, ο Ναυταθλητικός Όμιλος Ερμιόνης, ο Σύλλογος Δρομέων Ερμιονίδας Summit Runners και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμιόνης “ΒΙΤΟΡΙΖΑ”.

Στους αγώνες έλαβαν μέρος 450 αθλητές από το Δήμο Ερμιονίδας αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.
 


Οι αγώνες «ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 2015» είναι αναβίωση των αγώνων, που γίνονταν κατ’ έτος στην αρχαία Ερμιόνη προς τιμήν του θεού Διονύσου. Συγκεκριμένα διεξήγοντο αγώνες μουσικής, κολύμβησης, κωπηλασίας, ιστιοπλοΐας και στους νικητές εδίδοντο βραβεία. Τις πληροφορίες αυτές για τους αγώνες, όπως και για το γεγονός ότι υπήρχε ναός του Διονύσου του Μελαναίγιδος στην αρχαία Ερμιόνη,  τις αντλούμε από το έργο «Κορινθιακά»  του περιηγητή Παυσανία, ο οποίος επισκέφθηκε την Ερμιόνη περίπου το 155 μ.Χ.

Σήμερα παράλληλα με τους παραπάνω αναφερόμενους αγώνες προσετέθησαν και αγώνες δρόμου για να τιμηθεί ο Παυσανίας. Γι’ αυτούς τους αγώνες επελέγησαν διαδρομές ιστορικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Τους αγώνες τίμησαν και ιστιοπλόοι ΑΜΕΑ, πρωταθλητές στην κατηγορία τους, του ομίλου «Sailability Hellas, Ιστιοπλοΐα για όλους, ΑΜΕΑ» με έκδηλη την ικανοποίηση της συμμετοχής τους. Να σημειωθεί ότι ιστιοπλόοι ΑΜΕΑ συμμετείχαν για πρώτη φορά σε διοργάνωση αγώνων στην Πελοπόννησο.


Επίσης γνωστοί πρωταθλητές, δρομείς μεγάλων αποστάσεων, συμμετείχαν στους αγώνες και η παρουσία τους αγκαλιάστηκε από το κοινό και προκάλεσε ενθουσιασμό. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο κοινό η μουσική βραδιά με τους τραγουδιστές Κώστα Τουρνά και Robert Williams, που πραγματοποιήθηκε την ημέρα της λήξης των αγώνων.

Είναι αξιέπαινοι οι  συνδιοργανωτές των αγώνων για την ιδέα αναβίωσης των αρχαίων Διονυσίων και την προσφορά προσωπικής εθελοντικής τους εργασίας, οι οποίοι μαζί με 50 ακόμα εθελοντές συνδημότες μας συνέβαλαν  στην επιτυχή διεξαγωγή των αγώνων. Τους ευχαριστούμε όλους.


Επίσης ευχαριστούμε τον όμιλο «Sailability Hellas, Ιστιοπλοΐα για όλους, ΑΜΕΑ», την «Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρούσης»,  το μουσικό συγκρότημα «Flame cup» και την ηλικιακά μικρή τραγουδίστρια Μαράια Σαρρή.

Ευχαριστούμε ακόμα τον κ. Βασίλη Γκάτσο για τις ιστορικές πληροφορίες από τις οποίες τεκμηριώνεται ότι το πνεύμα των αρχαίων αγώνων επέζησε μέχρι των ημερών μας, όπως και η ναυτοσύνη των Ερμιονέων.  Επίσης και την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης για την εύληπτη παρουσίαση φωτογραφιών της Ερμιόνης καθώς και των κειμένων του κ. Γκάτσου.
 


Τέλος ευχαριστούμε τους χορηγούς των αγώνων για την οικονομική τους συνεισφορά.

Οι αγώνες, οι μουσικές εκδηλώσεις, οι συμμετέχοντες αθλητές και ο κόσμος, που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις, πρόβαλαν την Ερμιόνη και της έδωσαν λάμψη και κοσμοπολίτικο χρώμα.
Στοχεύουμε οι αγώνες «ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ», που ξεκίνησαν φέτος, να καθιερωθούν και να γίνουν θεσμός.
 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ