Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

«ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ» Νέο βιβλίο του Γιάννη Σπετσιώτη

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ
Εξώφυλλο
«ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ»
Παραμονές της καλοκαιρινής γιορτής των «Αγίων», ολοκληρώθηκε το δεύτερο βιβλίο του Θρησκευτικού – Λαογραφικού Τρίπτυχου, που περιλαμβάνει τις τρεις «πλουσιότερες», σε τελετές και παραδόσεις, γιορτές της Ερμιόνης: Τη Μεγάλη Παρασκευή, τους Αγίους Αναργύρους και τα Θεοφάνεια.
Κατ’ αναλογία με το προηγούμενο βιβλίο μου, «Ω γλυκύ μου έαρ!», και το τωρινό, «Των Αγίων Αναργύρων», αναφέρεται στην εκκλησιαστική λατρεία και τάξη αλλά και στα ήθη, τα έθιμα και τις διαχρονικές τοπικές συνήθειες, που είναι συνυφασμένες με τη μεγάλη γιορτή.

Για μια ακόμη φορά «ταξίδεψα» σε δεκαετίες περασμένες. Ένα ταξίδι επίπονο, νοσταλγικό και συχνά επώδυνο, σε μνήμες, βιώματα κι ακούσματα που έγιναν… λέξεις και γραφή! Προετοιμασίες, συμβάντα, καταστάσεις με καθολική και καθοριστική επίδραση στη ζωή των συμπολιτών ξαναζωντάνεψαν, παίρνοντας θέση στις καρδιές μας και τις σελίδες του βιβλίου. Το «υλικό» της εποχής, «πλούσιο και ακριβό», μας συνδέει με τα παλιά και τους ανθρώπους αλλοτινών καιρών. Έτσι νιώθουμε απόγονοι και συνεχιστές τους, γνωρίζουμε και αγαπάμε τον τόπο μας, τιμάμε και σεβόμαστε τις ρίζες μας.
Μα εκτός των άλλων το βιβλίο αυτό είναι και μια «αναθηματική πλάκα στην απουσία» ενός από τους πιο καλούς παιδικούς μου φίλους, του αλησμόνητου Ανάργυρου, «που τιμούσε» με όλο του το είναι αυτή τη γιορτή...
Κλείνοντας ευχαριστώ τους διαχειριστές των ιστολογίων, για τη σημερινή φιλοξενία...
Γιάννης Μ. Σπετσιώτης
 
 Οπισθόφυλλο