Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη & τον Πολιτισμό 2015

Ο Όμιλος για τη Μελέτη, Έρευνα & Διάχυση του Πολιτισμού (ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ.), υπεύθυνος από το 2009 για τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη και τον Πολιτισμό, σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις της φετινής 27ης χρονιάς. Επισυναπτόμενο θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα. Ακολουθεί το δελτίο τύπου.

Με εκτίμηση

      Ο Πρόεδρος                                                                                                                                                         Ο Γραμματέας
Γιάννης Γρηγοράκης                                                                                                                                          Στέφανος Θεοδωρίδης


27ο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου
για την Τέχνη και τον Πολιτισμό 2015

Δελτίο τύπου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη και τον Πολιτισμό, το οποίο ίδρυσε το 1988 ο πιανίστας και μουσικοπαιδαγωγός (καθηγητής πιάνου) Γιώργος Μάνεσης και διοργανώνει από το 2009 ο Όμιλος για τη Μελέτη, Έρευνα & Διάχυση του Πολιτισμού (ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ.), ανοίγει και φέτος για 27η συνεχόμενη χρονιά τις πόρτες του, με ελεύθερη είσοδο, στους δημότες και επισκέπτες του Δήμου Ερμιονίδας και της κοινότητας Πορτοχελίου, παρουσιάζοντας διακεκριμένους καλλιτέχνες και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στον κατάφυτο συναυλιακό χώρο του κτήματος Μάνεση («Αλήθεια») με την μοναδική ατμόσφαιρα και πανέμορφη θέα, τον κόλπο του Πορτοχελίου. Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:

01/08: Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί των Κυκλάδων, των
Δωδεκανήσων, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Θράκης από τον σύλλογο χορευτικής έκφρασης και λαογραφικής μελέτης Δόλοπες.

02/08: Η πρόεδρος της Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής Ιωάννα Μαρή αφηγείται παραμύθια και μιλάει για τον σημαντικό παιδαγωγικό τους ρόλο για τις μέλλουσες μητέρες.

03/08: Μαθητές των μαθητών του Γιώργου Μάνεση δίνουν μια συναυλία φόρο τιμής στον σπουδαίο μουσικοπαιδαγωγό.

04/08: Το φεστιβάλ πλημμυρίζει φλάουτα, με τον φλαουτίστα Νίκο Χαλκιά, το σύνολο φλάουτων «Ο πλαγίαυλος» και την Ελένη Τσούτσου στο πιάνο.

05/08: Η σοπράνο Μήδεια Ιασονίδου, τακτική συνεργάτις του Έλληνα αρχιμουσικού Θεόδωρου Κουρεντζή επιμελείται καλλιτεχνικά και συνοδεύει στο πιάνο τη σοπράνο Δέσποινα Παναγιώτου και τον τενόρο Γιάννη Γρηγοράκη σε μια μαγική βραδιά με άριες και τραγούδια από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

06/08: Ρεσιτάλ πιάνου με τον διεθνώς καταξιωμένο σολίστ και καθηγητή πιάνου στις Η.Π.Α. Γρηγόρη Ζαμπάρα με έργα Haydn, Beethoven, Schumann, Chopin.

07/08: Μουσική δωματίου με τον φαγκοτίστα της ΚΟΑ Οδυσσέα Μπάσσιο και τη βιολοντσελίστρια της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ Μαρκέλας Μπάσσιου, τους οποίους συνοδεύει ο ανερχόμενος πιανίστας Αουλόν Μπίνο.

08/08: Μια εορταστική-τιμητική βραδιά αφιερωμένη στον πρόσφατα εκλιπών πιανίστα, καθ. πιάνου-μουσικοπαιδαγωγό και ιδρυτή του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου Γιώργο Μάνεση.

09/08: Τσέλο & πιάνο, με την εξαίρετη αυστριακή βιολοντσελίστρια Aristea Caridis την οποία συνοδεύει στο πιάνο ο Γρηγόρης Ζαμπάρας.

10/08: Ένας από τους σπουδαιότερους νέους Έλληνες κιθαριστές, ο πολυβραβευμένος Φώτης Κουτσοθόδωρος σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ με έργα J.S. Bach, Giuliani, Llobet.

11/08: Αποσπάσματα και τραγούδια από έργα του Μάνου Χατζιδάκι για το θέατρο, με τον διεθνούς φήμης βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, την ηθοποιό Μάρθα Τομπουλίδου και τον συνθέτη και πιανίστα Κορνήλιο Σελαμσή.

Τέλος, μεγάλη έμφαση δίνεται για άλλη μια χρονιά σε διαλέξεις και ομιλίες που αφορούν την παιδαγωγική και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, από 3 έως 10 Αυγούστου (10:00-12:00 καθημερινά, ανοιχτά στο κοινό) αλλά και στο πλαίσιο των βραδινών συναυλιών καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες και επιστήμονες από Ελλάδα, Νορβηγία, Γαλλία και Ισραήλ, όπως η πρόεδρος της Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής Ιωάννα Μαρή, ο Νορβηγός ψυχολόγος Steffen Svendsen, o θεατρολόγος Ouriel Zohar, η Δρ. Κλινικής Βιοχημείας και Ανοσολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Κατερίνα Σκενδέρη Τριγκάκη, η νομικός και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) Άρτεμις Χατζή, ο φυσικός Ανδρέας Σελαμσής κ.α.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου διοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό σωματείο  Όμιλος Μελέτης Έρευνας & Διάχυσης του Πολιτισμού (ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ.).

Χρυσός χορηγός του Φεστιβάλ είναι ο Σύλλογος Φίλων Πορτοχελίου (Σ.ΦΙ.Π.).

Αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα www.phifestival.com

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27540-51206