Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015

Καταιγίδα μέτρων το «αντάλλαγμα»

Της Μαρίας Βουργάνα
imerisia
Μεγάλες ανατροπές στο καθεστώς ΦΠΑ, στη φορολογία των επιχειρήσεων, των φυσικών προσώπων, των αγροτών και των εφοπλιστών προβλέπει το νέο πρόγραμμα. Ο ΕΝΦΙΑ διατηρείται και το 2016 ενώ σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι προβλέπεται επιβολή και πρόσθετων μέτρων.
Συγκεκριμένα:
[1] Νέο καθεστώς ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου:
Σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στους υψηλότερους με στόχο την είσπραξη εσόδων 1% του ΑΕΠ ετησίως. Συγκεκριμένα οι αλλαγές που θα ισχύσουν άμεσα προβλέπουν:
  • Στο ΦΠΑ 23% μεταφέρεται η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα.
  • ΦΠΑ 13% για ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση αλλά όχι αποχέτευση.
  • ΦΠΑ 6% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
  • ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου: Σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης 30% ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2016. Σε πρώτη φάση το μέτρο αφορά τα νησιά που αποτελούν του δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος, Σαντορίνη κ.λπ.), ενώ εξαιρούνται τα ακριτικά νησιά.
  • Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και τα ξενοδοχεία θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου 2015. Οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016 σε συνεννόηση με τους θεσμούς υπό την προϋπόθεση ότι τα προβλεπόμενα έσοδα θα αντικατασταθούν με έσοδα που θα προκύψουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του φόρου.
[2] Επιχειρήσεις
Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28% το 2015.
[3] ΕΝΦΙΑ
Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ το 2015 και 2016 για την είσπραξη εσόδων 2,65 δισ. ετησίως ακόμη και σε περίπτωση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.
[4] Εφοπλιστές
Αύξηση φόρου στο tonage και σταδιακή κατάργηση των φορολογικών προνομίων.
[5] Ειδική εισφορά αλληλεγγύης
Επανασχεδιασμός και ενσωμάτωση στον φόρο εισοδήματος ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προοδευτικότητα στη φορολογία εισοδήματος.
[6] Εξοπλισμοί
Μείωση εξοπλιστικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ το 2016.
[7] Αγρότες
Κατάργηση της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης και των εκπτώσεων φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος) και σταδιακή αύξηση του συντελεστή έως το 2017.
[8] Επίδομα θέρμανσης:
Σταδιακή κατάργηση.
[9] Διαφημίσεις.
Επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
[10] ηλεοπτικές άδειες.
Διεθνής διαγωνισμός για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών.
[11] Φόρος πολυτελούς διαβίωσης
Επιβολή του φόρου στα σκάφη αναψυχής πάνω από 5 μέτρα και αύξηση του συντελεστή 10% από 13% για αυτοκίνητα, πισίνες και αεροσκάφη.
[12] Φρουτάκια
Επιβολή φόρου 30% στα έσοδα από VLT.
[13] Κινητή τηλεφωνία
Είσπραξη εσόδων από τις άδειες για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4ης και 5ης γενιάς.
Δημόσιο
- Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα από 1 Ιανουαρίου 2016 που θα λαμβάνει υπόψη την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού
Πρόσθετες παρεμβάσεις 
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα έσοδα από την επιβολή των παραπάνω μέτρων θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα και συγκεκριμένα:
- H κυβέρνηση με την πρότασή της δεσμεύεται ότι σε περίπτωση ελλείμματος θα εξετάσει την αύξηση της φορολογίας για τα ενοίκια και ειδικότερα την αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για υψηλότερα ποσά. Κατά τον ίδιο τρόπο θα εξετάσει την αύξηση της φορολογίας επι των κερδών των επιχειρήσεων από το 28% στο 29%.
- Αύξηση του συντελεστή φόρου στις επιχειρήσεις από 28% σε 29% για την είσπραξη επιπλέον εσόδων 130 εκατ. ευρώ.
Άλλα μέτρα
- Κατασχέσεις: Καταργείται το πλαφόν του 25% για το ακατάσχετο στους μισθούς και τις συντάξεις και μειώνεται το όριο των 1.500 ευρώ, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα σε όλες τις περιπτώσεις τις συνθήκες διαβίωσης. Αυτοματοποίηση με ταχεία εισαγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων για τις κατασχέσεις, βελτίωση των κανονισμών για την απομείωση του χρέους από φόρους

- Αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στο 100% μέχρι το 2017
- Αυτόνομη υπηρεσία εσόδων. Ίδρυση αυτόνομης υπηρεσίας εσόδων με διευθύνοντα σύμβουλο, Συμβούλιο Διοίκησης και αυτόνομο προϋπολογισμό. Προβλέπεται η άμεση μεταφορά στη νέα υπηρεσία όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη φορολογία, τα τελωνεία και τα τέλη, καθώς και όλο το προσωπικό που συνδέεται με τα θέματα αυτά, από το ΣΔΟΕ και τους άλλους φορείς.
- Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων. Τροποποίηση των ρυθμίσεων του 2014 και 2015 για τις δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία , προκειμένου να εξαιρεθούν όσοι δεν αποπληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις και μείωση του αριθμού των δόσεων για εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα. Τα επιτόκια πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το επιτόκιο της αγοράς. Επανεξέταση του θεσμού των ρυθμίσεων για όσους χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2015.
- Λαθρεμπόριο: Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μέσω νομοθετικών μέτρων για τον εντοπισμό των χώρων αποθήκευσης
- Φοροδιαφυγή: Παρουσίαση ολοκληρωμένου σχεδίου με τεχνική βοήθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που θα περιλαμβάνει προσδιορισμο των αδήλωτων εισοδημάτων μέσω ελέγχου των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, την εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής αποκάλυψης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και πιστοποίηση των διαδικασιών, χωρίς αμνηστία, δυνατότητα να ζητείται από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να παρέχουν στοιχεία για την κατοχή περιουσιακών στοιχείων και αγορών από Έλληνες πολίτες , ανανέωση της τεχνικής βοήθειας στη φορολογική διοίκηση, περιουσιολόγιο.
-Ηλεκτρονικές πληρωμές: Διεύρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.
- Δημιουργία βάσης δεδομένων παρακαλούθησης των ισολογισμών των μητρικών-θυγατρικών εταιρειών για τον έλεγχο του transfer pricing (ενδοομιλικών συναλλαγών).
- Τροποποίηση του πτωχευτικού δικαίου για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά.
- Αναθεώρηση του όλου πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με τη βοήθεια διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ILO.
- Εφαρμογή όλων των μέτρων που εκκρεμούν από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, με εξαίρεση όλα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα μέτρα θα ξεκινήσουν από τα τουριστικά λεωφορεία, τις άδειες των φορτηγών, τον κώδικα για τα παραδοσιακά τρόφιμα κ.λπ. καθώς και όλο το κιτ του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα καύσιμα.
- Αξιολόγηση της ενδεχόμενης αύξησης του κατώτατου ορίου τζίρου για την υπαγωγή στο καθεστώς ΦΠΑ από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ

Το χρονοδιάγραμμα
Παρασκευή
Η ελληνική πρόταση αξιολογείται από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών (Brussels Group)

Πρωί Σαββάτου
Η πρόταση «περνά» από το Euro Working Group που συντάσσει έκθεση

Απόγευμα Σαββάτου
Η έκθεση του EWG επί της πρότασης θα συζητηθεί στο Eurogroup που θα συνέλθει στις 16.00 ώρα Ελλάδος