Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Εκδηλώσεις στην Πελοπόννησο για την πανσέληνο

Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε περισσότερους από 140 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα οργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για να γιορτάσει την πανσέληνο το Σάββατο 29 Αυγούστου.
Από τον Έβρο έως την Κρήτη και από τη Ρόδο έως την Κέρκυρα οι επισκέπτες θα μπορέσουν να βρεθούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία με τη λάμψη της αυγουστιάτικης πανσελήνου και να συμμετέχουν σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, εκθέσεις, προβολές ταινιών, παραστάσεις θεάτρου σκιών.
Κάθε χρόνο προστίθενται στον κατάλογο όλο και περισσότεροι χώροι και μνημεία, καθώς η συμμετοχή του κοινού είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ειδικά για την Αττική φέτος, μετά από τέσσερα χρόνια, θα συμμετάσχει στον εορτασμό με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό έως τα μεσάνυχτα και ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης  ευχαριστεί όλες τις Υπηρεσίες του υπουργείου που διοργανώνουν αυτές τις εκδηλώσεις και ιδιαιτέρως το φυλακτικό προσωπικό που τις υποστηρίζει έμπρακτα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να γιορτάσει τον πολιτισμό με έναν μοναδικό τρόπο.

Ας δούμε τον αναλυτικό πίνακα των εκδηλώσεων στην Πελοπόννησο
ΕΦΑ ΑΧΑΙΑΣ Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών : Συναυλία Μικτής Χορωδίας Πολυφωνικής Πάτρας (αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη γέννηση των συνθετών Μ. Χατζηδάκη και Μ. Θεοδωράκη)
ΕΦΑ ΑΧΑΙΑΣ Αρχαιολογικός χώρος Φρουρίου Ρίου : Στο θεατράκι του κάστρου, στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στην ελληνική μουσική με ορχήστρα από τέσσερα μαντολίνα και ένα πιάνο.
ΕΦΑ ΑΧΑΙΑΣ Κάστρο Πάτρας : Ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο κατά τις πρώτες βραδινές ώρες από αρχαιολόγους της Εφορείας και προβολή αρχαιολογικής ταινίας.
ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας, Αίθριο Μουσείου Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας (Παλαιό Μουσείο – Σύγγρειον) : Συναυλία εγχόρδων με το μουσικό σύνολο Χρώματα της Ήλιδας, υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Γκιτζίρη και θέμα «Αφιέρωμα σε Σύγχρονους Έλληνες Συνθέτες. Ώρα έναρξης: 21.00. Η συναυλία οργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.
EΦΑ ΗΛΕΙΑΣ Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας : Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 1:00 
ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ Αρχαιολογικός Χώρος Κάστρου Χλεμούτσι : Μουσική συνάντηση με τίτλο «Στο κάστρο το παλιό… όπως εκείνο τον παλιό καλό καιρό στου φεγγαριού το κάλεσμα». Η εκδήλωση οργανώνεται από την ΕΦΑ Ηλείας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και περιλαμβάνει: 1. Music for a while… Μουσική για τη ζωή και τον θάνατο στον έρωτα από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Φωνή: Σουρμελή Λένα Τσέμπαλο: Βασίλης Λάζαρης 2. Μικτή Χορωδία Μυρτουντίων, Διεύθυνση: Σουρμελή Λένα, Πιάνο: Χρήστος Τσαντούλης, 3. Φιλαρμονική Λεχαινών «Ο Ορφεύς», Διεύθυνση: Κοτσορώνης Κωνσταντίνος, Ώρα έναρξης: 21.30. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:30 έως και 00:30.
ΕΦΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά, Πλάτωμα Κάτω Χώρας : Μουσική εκδήλωση με το μουσικό σχήμα "ΧΟΕΣ". Θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων κλασικών συνθετών και γνωστές μελωδίες του έντεχνου ελληνικού ρεπερτορίου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:30 έως 24:00.
ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Κάστρο Καλαμάτας : Θερινό σινεμά: προβολή της ταινίας " Η φωνή του φεγγαριού" σε σκηνοθεσία Φρ. Φελίνι. Ώρα προβολής 21:00 με 23:00. Σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Το Κάστρο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20:00 έως 24:00.
ΕΦΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Φρούριο Παλαμηδίου : Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλίου και τη Φιλαρμονική Πολεμικού Ναυτικού. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 24:00
ΕΦΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Αρχαιολογικός χώρος Μιδέας : Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλίου, τη Χορωδία και Φιλαρμονική ΔΟΠΠΑΤ. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 24:00
ΕΦΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Αρχαιολογικός Χώρος Τίρυνθας : Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλίου και το συγκρότημα Εν Καρδία. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 24:00
ΕΦΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Αρχαιολογικός Χώρος Ασίνης : Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλίου και την Ορχήστρα Βαγγέλη Τρίγκα. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 24:00
ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Κάστρο Παραλίου Άστρους, (Πύργος Ζαφειρόπουλου) : Μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή των μουσικών Στέλιου Κατσιάνη και Χρίστου Τσιαμούλη με θέμα "Μουσική των Κάστρων" στις 21:00. Παράλληλα θα παρουσιάζεται καθ'όλη τη διάρκεια της μέρας καλλιτεχνική έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με θεματολογία από το μεσαιωνικό Κάστρο του 1256. Σε συνεργασία με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.
ΕΦ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Φρούριο Πύλου : Από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα θα παραμείνουν ανοικτές οι εκθέσεις: "Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες εξερευνήσεις: Ίχνη Σημαίνοντα στις Θάλασσες της Πελοποννήσου" (Κτήριο Πασά),"Βυθισμένοι Οικισμοί Νότιας Πελοποννήσου" (Προμαχώνας Μακρυγιάννη Φρουρίου Πύλου), "Ο Βυθός διηγείται" (φωτογραφική έκθεση στην Ακρόπολη Φρουρίου Πύλου), "Κελιά ΒΚ2 και ΓΚ1" (έκθεση καταδυτικού εξοπλισμού μουσειακού χαρακτήρα στην Ακρόπολη Φρουρίου Πύλου) και "Έκθεση του Γάλλου Φιλέλληνα Rene Puaux (Αρχοντικό Τσικλητήρα, Λιμάνι Πύλου).