Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ «ΛΑΜΠΑΓΙΑΝΝΑ»


Η πρόσφατη είδηση της ανακάλυψης ενός σημαντικότατου καταβυθισμένου Πρωτοελλαδικού οικισμού στην παραλία «Λαμπαγιαννά» της Κοινότητας των Φούρνων  (βλ. επίσημη ανακοίνωση του Υ.Π.Π.Θ. http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=62093) , βρήκε από την πρώτη στιγμή μεγάλη ανταπόκριση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ερμιονίδας.

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να προστεθεί στον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής που πλέον φαίνεται πως έχει να αναδείξει ένα σημαντικότατο δείγμα οικιστικής θέσης της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Η έρευνα αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου της Γενεύης υπό την  αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, που έχει ξεκινήσει στην περιοχή από το 2014 και θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Συνεπής η Δημοτική Αρχή στις επιταγές της ιστορικής συνείδησης που επιβάλλει μια τόσο σημαντική ανακάλυψη, συμπεριέλαβε στις ημερίδες του Θερινού Σχολείου Τοπικής Ιστορίας την πρωτοβουλία των Αρχαιολόγων της αποστολής να πραγματοποιήσουν μια πρωτότυπη αρχαιολογική ξενάγηση στα υποθαλάσσια ευρήματα, συνδυασμένη με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μικρούς επισκέπτες αλλά και για ενήλικες.


Έτσι, με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, η καταδυόμενη Αρχαιολόγος κα. Δέσποινα Κουτσούμπα, ξενάγησε την Κυριακή 16/8/2015 μικρούς και μεγάλους κολυμβητές στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της όμορφης παραλίας, κάνοντάς τους παράλληλα ένα μίνι-σεμινάριο ιστορίας αλλά και πρακτικής ενάλιας αρχαιολογίας. Οι εκπλήξεις ήταν πολλές: ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι ενάλιας αρχαιολογίας που ετοίμασε η ίδια και μοίρασε σε όλα τα παιδιά, αλλά και έντυπο υλικό και φωτογραφίες που ετοίμασε η Αρχαιολόγος κα. Ιωάννα Κραουνάκη για να εξοικειώσει τα παιδιά με τη ζωή της Προϊστορίας. Παρών στην ξενάγηση ήταν φυσικά και ο υπεύθυνος της έρευνας από την Ελβετική πλευρά Dr Julien Beck.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, ο οποίος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών της επαρχίας μας αλλά και για την προβολή του αρχαιολογικού πλούτου και της μακράς ιστορίας της περιοχής μας, ξεναγήθηκε την Κυριακή (16/8/2015) στα υποθαλάσσια ευρήματα της παραλίας του Λαμπαγιαννά.

Η μοναδική εμπειρία μιας ξενάγησης που ζωντανεύει στο ευρύ κοινό την ιστορία της Ερμιονίδας, αλλά και τις μεθόδους της αρχαιολογικής έρευνας, επανελήφθη τη Δευτέρα 17-8-2015, αυτή τη φορά για ενήλικες.



Ο Δήμος Ερμιονίδας ευχαριστεί τους Αρχαιολόγους κα. Δέσποινα Κουτσούμπα, κα. Ιωάννα Κραουνάκη, κα. Αντιγόνη Λασκαρίδου και τον κ. Julien Beck για την πρωτότυπη υποθαλάσσια ξενάγηση που πραγματοποίησαν. Επίσης ευχαριστεί την Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φούρνων κα. Ντίνα Θεοδώρου, τον Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Κοιλάδας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φράγχθι», που συνέβαλαν θετικά στην καλύτερη οργάνωση των υποθαλάσσιων ξεναγήσεων. Τον συντονισμό για την πραγματοποίηση των προαναφερομένων ξεναγήσεων είχε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Δημαράκης.   


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ