Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

«Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στην Ψηφιακή Εποχή»

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» και η Ένωση Εταιρειών “PostScriptum–CITE” διοργάνωσαν εκδήλωση παρουσίασης του έργου: «Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στην Ψηφιακή Εποχή».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του «Fougaro the Gallery». Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι του χώρου του πολιτισμού, της ιστορίας, της λαογραφίας, της σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και φίλοι του Ιδρύματος, που αγκαλιάζουν και στηρίζουν τόσα χρόνια τη λειτουργία και την προσφορά του στον πολιτισμό.
Στην εκδήλωση οι εκπρόσωποι των εταιριών παρουσίασαν τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου, των εργαλείων και των εφαρμογών που αναπτύχθηκαν για το Ίδρυμα, με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. 
 
Οι δράσεις περιλάμβαναν την ψηφιοποίηση μέρους των εκθεμάτων του ΠΛΙ, την επιστημονική τους τεκμηρίωση, καθώς και τη διαχείρισή τους μέσω πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης συλλογών. Επιπροσθέτως αναπτύχθηκε ο νέος δυναμικός ιστότοπος του Ιδρύματος, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει μια σειρά εφαρμογών όπως (ενδεικτικά):

-Ψηφιακό Χρονολόγιο Εκθεμάτων: ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τα εκθέματα του ΠΛΙ.
-Ψηφιακές Εκθέσεις: ψηφιακή περιήγηση με βάση καθορισμένη ροή «εξιστόρησης».

Εκπαιδευτικές εφαρμογές που ενισχύουν τη μάθηση και την άμιλλα, για παιδιά και για όσους αισθάνονται παιδιά:

-«Ενδύεσθαι» - σύνδεση γεωγραφικών διαμερισμάτων με την αντίστοιχη τοπική ενδυμασία.
-«Το Ναύπλιο στον 19ο αιώνα» - ένα τρισδιάστατο ταξίδι γνώσεων στο Ναύπλιο εκείνης της εποχής.
Πολύ σύντομα οι εφαρμογές αυτές θα είναι διαθέσιμες και στο κοινό μέσω του ιστότοπου μας.