Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Έρευνα αγοράς

ΕΙΚΟΝΑ - Ελαιόλαδο, ελιές.
Έρευνα αγοράς ιδιωτικής ετικέτας στις Top-10 αλυσίδες λιανικής / χονδρικής
.
Τον Απρίλιο του 2011 στο διαχρονικό άρθρο μας «Ελαιόλαδο: Το υγρό χρυσάφι της Ελλάδος» αναφερθήκαμε στον ευλογημένο καρπό της ελιάς ο οποίος αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται άριστο προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά και στα πολύτιμα συστατικά του (Βιταμίνες Α, B, C, D και E, αρωματικές ενώσεις κα)  τα οποία χαρίζουν υγεία, ευεξία και μακροβιότητα.
Τα τελευταία τρία χρόνια η παγκόσμια αγορά ελαιολάδου βρίσκεται σε τιμολογιακή «αναστάτωση» διότι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο (Ισπανία) το 2014 είχε την μικρότερη παραγωγή των τελευταίων 50 χρόνων συγκεντρώνοντας 780.000 τόνους ελαιολάδου έναντι μιας μέσης, ετήσιας παραγωγής 1.500.000 τόνων ελαιολάδου. Παράλληλα, η δεύτερη παραγωγός ελαιολάδου του κόσμου (Ιταλία) το 2014 είχε επίσης μειωμένη παραγωγή κατά 25% (300.000 τόνους έναντι μιας μέσης παραγωγής 400.000 τόνων ετησίως).
Η Ελλάδα, η πρώτη χώρα παραγωγής εξαιρετικού παρθένου
ελαιόλαδου παγκοσμίως (260.000 έως 280.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως, εκ των οποίων το 80% περίπου ανήκει στην κατηγορία εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, δηλαδή οξύτητας μέχρι 0,8%), το 2014 είχε παραγωγή μέσα στα πλαίσια της μέσης ετήσιας παραγωγής της (260.000 τόνους) ενώ το 2015 αναμένεται μια ακόμα καλύτερη παραγωγή που υπολογίζεται στους 290.000 τόνους.
Οι διεθνείς τιμές όμως του ελαιολάδου –ειδικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου– αυξήθηκαν σημαντικά επηρεάζοντας και τις τιμές των αντίστοιχων προϊόντων όχι μόνο στις διεθνείς αγορές αλλά και στην Ελλάδα. Έτσι οι τιμές παραγωγού μέσα σε μία χρονιά από 2,90 Ευρώ (και λιγότερο) εκτινάχτηκαν στα 4,20 Ευρώ / λίτρο αυξάνοντας και τις αντίστοιχες τιμές στα ράφια των κορυφαίων αλυσίδων λιανικής της χώρας μας.
Η φετινή ικανοποιητική παραγωγή Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδος αναμένεται να επηρεάσει πτωτικά τις τιμές του ελαιολάδου τόσο στο επίπεδο του παραγωγού, όσο και στο επίπεδο του καταναλωτή τους αμέσως επόμενους μήνες.
Η έρευνα αγοράς στις τρέχουσες τιμές εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου που πραγματοποιήσαμε μεταξύ 22-26 Σεπτεμβρίου 2015 στα ράφια των 10 κορυφαίων αλυσίδων λιανικής/χονδρικής της χώρας μας αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τα προϊόντα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου ιδιωτικής ετικέτας των κορυφαίων αλυσίδων, αφού όλα ανεξαιρέτως τα επώνυμα προϊόντα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου είναι λίγο έως πολύ ακριβότερα από εκείνα της ιδιωτικής ετικέτας (PL).
.
ΓΡΑΦΗΜΑ-Ελαιόλαδο-τιμές.
.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες ελαιολάδου (Εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο, Παρθένο Ελαιόλαδο, Ελαιόλαδο Αποτελούμενο από Εξευγενισμένα Ελαιόλαδα και Παρθένα Ελαιόλαδα & Πυρηνέλαιο) η καλύτερη ποιοτικά κατηγορία και φυσικά η ακριβότερη, πρέπει να θεωρείται εκείνη του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.
Είναι όμως πολύ πιθανό ελαιόλαδα της ίδιας κατηγορίας (π.χ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο) να διαφέρουν σημαντικά στην ποιότητα και στην τιμή. Δηλαδή υπάρχει η πιθανότητα ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να είναι πανάκριβο, αλλά να βαθμολογείται με άριστα σε όλα τα γευστικά και οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, δικαιολογώντας πλήρως την αυξημένη τιμή του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά Ελληνικά, επώνυμα Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα έχουν αποσπάσει δεκάδες κορυφαίες διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς επιβεβαιώνοντας στην πράξη την τεράστια ποιοτική αξία του Ελληνικού ελαιολάδου.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι Ιταλία και Ισπανία, αν και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ελαιολάδου στον κόσμο, αποτελούν τους καλύτερους πελάτες του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της Ελλάδος σε χύμα, το οποίο στην συνέχεια συσκευάζουν σε φανταστικές συσκευασίες και το μοσχοπουλάνε πανάκριβα στις αγορές του κόσμου.
.
.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Από τον συγκεντρωτικό πίνακα της έρευνας αγοράς που πραγματοποιήσαμε την περίοδο 22-26 Σεπτεμβρίου 2015 στα ράφια των 10 κορυφαίων αλυσίδων λιανικής / χονδρικής της χώρας μας, προκύπτει ότι οι πιο ανταγωνιστικές τιμές εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου σε ιδιωτική ετικέτα, προσφέρονται, την συγκεκριμένη περίοδο που πραγματοποιήθηκε η έρευνα αγοράς, από τα ράφια της αλυσίδας καταστημάτων λιανικής ΑΒ Βασιλόπουλος και Γαλαξίας για την συσκευασία 1 λίτρου (5,10 Ευρώ), Lidl Hellas για την συσκευασία 2 λίτρων (9,99 Ευρώ) και Μαρινόπουλος για την συσκευασία 5 λίτρων 22,45 Ευρώ αντίστοιχα).
Στον τομέα χονδρικής για επαγγελματίες στις δύο αλυσίδες (ΜΕΤΡΟ και ΜΑΚΡΟ Cash & Carry) οι (φθηνότερες) τιμές είναι οι ίδιες και στις τρείς συσκευασίες, εκτός από το σήμα Μαράτα, την ιδιωτική ετικέτα της Σκλαβενίτης η οποία διατίθεται πλέον και από την ΜΑΚΡΟ, που είναι ακριβότερο.