Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Στο «Δίκτυο Γεύσεων Ελλήνων Εκλεκτών» συμμετέχει ο Δήμος Ερμιονίδας


Στο υπό ίδρυση «Δίκτυο Γεύσεων Ελλήνων Εκλεκτών» συμμετέχει ο Δήμος Ερμιονίδας, σύμφωνα με την απόφαση  125/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το εν λόγω Σχέδιο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά στην ανάδειξη της γαστρονομικής μας παράδοσης και των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, που δημιουργούνται με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας. Εταίροι του Σχεδίου είναι 21 ΟΤΔ LEADER – Αναπτυξιακές Εταιρείες της Ελλάδας και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 436.827,00 ευρώ.
Βασικό εργαλείο υλοποίησης του Σχεδίου αποτελεί η σύσταση ενός Δικτύου των Ελληνικών Εκλεκτών Γεύσεων. Στόχος του Δικτύου των Ελληνικών Εκλεκτών Γεύσεων είναι η υλοποίηση δράσεων για την ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής μας παράδοσης, με προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.
Το Δίκτυο θα αξιοποιήσει το υλικό και τα εργαλεία που θα
δημιουργηθούν μέσω του Σχεδίου συνεργασίας και θα έχει βιώσιμη προοπτική, ευρεία απήχηση και εθνικό χαρακτήρα με απώτερο στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας του μετά την ολοκλήρωση του Σχεδίου συνεργασίας. Η δημιουργία του Δικτύου υιοθετήθηκε πρόσφατα από την ΚΕΔΕ – Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Μέλη του Δικτύου προτείνεται καταρχήν να είναι οι 21 Αναπτυξιακές Εταιρείες που συμμετέχουν στο Σχέδιο, καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού (Δήμοι) που ανήκουν στις περιοχές παρέμβασης των ΟΤΔ.
Ως προς το Δίκτυο υπάρχουν οι παρακάτω προτάσεις:
  • Προτεινόμενη ονομασία: «Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων»
    Διακριτικός τίτλος: «Δίκτυο Γεύσεων Ελλήνων Εκλεκτών»
    Αγγλικός/ διεθνής τίτλος: «Finest Greek Tastes Network»
    Ιστοχώρος/ domain name: www.finestgreektastes.com (θα μοιράζεται τον ιστοχώρο που θα κατασκευάσει το Σχέδιο, για πολλαπλασιαστικά οφέλη)
Ο σκοπός τoυ Δικτύου θα είναι κοινωφελής και αναπτυξιακός με τουριστικές και πολιτιστικές αποχρώσεις και θα επικεντρώνει τη δραστηριότητά του σε όλες τις περιοχές παρέμβασης των Μελών του.
Οι βασικοί στόχοι του Δικτύου θα είναι οι παρακάτω:
1) Η ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής παράδοσης της Ελλάδος, με γεύσεις, εδέσματα και προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.
2) Η διασύνδεση της τουριστικής ταυτότητας των περιοχών με τα χαρακτηριστικά προϊόντα τους και η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού
3) Η δημιουργία «Δικτύου των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων», με ενσωμάτωση ενός τουλάχιστον χαρακτηριστικού προϊόντος από κάθε περιοχή, καλύπτοντας γεωγραφικά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της χώρας
4) Η ενσωμάτωση στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα των πιο εκλεκτών ελληνικών προϊόντων, ΠΟΠ, ΠΓΕ και επιλεγμένα, με τη δημιουργία των πιο εκλεκτών και χαρακτηριστικών γεύσεων.
5) Η δικτύωση φορέων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων, τη γαστρονομία και τον τουρισμό ως συνεργαζόμενων φορέων του Δικτύου, για τη συλλογική υλοποίηση δράσεων.
6) Η διερεύνηση της πιθανότητας λειτουργίας του Δικτύου ως Εθνικού Συμφώνου Ποιότητας με δράσεις δημιουργίας brand name «Εκλεκτή Ελληνική Γεύση» (ή Προϊόν), δημιουργίας προδιαγραφών, απόδοσης Σήματος Εκλεκτής Ελληνικής Γεύσης (ή Προϊόντος), μέσα από διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων.