Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΝΕΔΥΠΕΡ:ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

 Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της 25 Νοεμβρίου 2015 του Δήμου Ερμιονίδας, εγκρίθηκε ομόφωνα το  Τοπικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των  Αποβλήτων.

Όπως είναι γνωστό η εκπόνηση και η εφαρμογή των τοπικών σχεδίων  αποκεντρωμένης διαχείρισης προβλέπεται στο νέο ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός για την Διαχείριση των Αποβλήτων), ο οποίος ισχύει από το τέλος Ιουνίου του 2015

Κατά την συζήτηση του θέματος η παράταξή μας τάχτηκε βεβαίως υπέρ της ψήφισης του Τοπικού Σχεδίου, αφού πρόκειται επί της ουσίας για μία νέα πρόταση σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού που διαμόρφωσε η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΑΠΕΝ), για τις δραστηριότητες πρόληψης και διαλογής στην πηγή των αποβλήτων που για πρώτη φορά γίνεται σε επίπεδο Δήμων.

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι  τα περιφερειακά και αποκεντρωμένα Τοπικά Σχέδια Δημόσιου χαρακτήρα, να αντικαταστήσουν τα μεγάλα, κεντροβαρή σχέδια για την διαχείριση των αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας που είχαν τρέξει επί της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το Τοπικό Σχέδιο  του Δήμου μας εκπονήθηκε από την ιδιωτική εταιρεία WEC IKE σύμφωνα με την απευθείας ανάθεση του  Δημάρχου Ερμιονίδας της 16-10-2015.

 Στην τοποθέτησή μας  κάναμε λόγο για την καθυστερημένη αποστολή της εν λόγω μελέτης των 355 σελίδων, αφού δόθηκε στους επικεφαλής των παρατάξεων την ίδια ημέρα που έγινε η συζήτηση και πως δεν μπορούμε να κάνουμε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας όπως αρμόζει, αφού ο χρόνος είναι ελάχιστος, παρά μόνο στο 11σέλιδο συνοπτικό κείμενο που είχε δοθεί και σε διαβούλευση από την ιστοσελίδα του Δήμου και από το οποίο λείπουν πολλά στοιχεία.

Η βασικές παρατηρήσεις της ΝΕΔΥΠΕΡ ήταν:

 1) Δεν αναγράφεται πουθενά η χρηματοδότηση του Σχεδίου και πώς θα καλυφθεί ο προϋπολογισμός για την εφαρμογή του, που είναι της τάξης των 4.000.000 €.  Και αφορά   την επένδυση και τη λειτουργία του Δημοτικού Πράσινου Σημείου, της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής (ΜΜΔ) καθώς και   της Μονάδας Κομποστοποίησης.

Στις προτάσεις μας κάναμε λόγο για την δυνατότητα εκμετάλλευσης του νέου ΕΣΠΑτο οποίο θα «ανοίξει» αρχές του 2016 και πως αυτό θα είναι ανταγωνιστικό και έτσι θα υλοποιούνται μόνο οι σωστές μελέτες που θα περικλείουν όλες τις παραμέτρους.

Επίσης θα πρέπει να δούμε τις χρηματοδοτήσεις από το Πράσινο Ταμείο και την ΕΕΑΑ (Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) που είναι υποχρεωμένη να εφοδιάζει κάδους και απορριμματοφόρα.

2) Δεν αναφέρεται τίποτα για την δυνατότητα υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) οι οποίες αφορούν την   παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας κάτι που προβλέπεται στο νέο ΕΣΔΑ για τη διαλογή στην πηγή και την εκπαίδευση. Οι εργαζόμενοι   σε αυτές,  ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού.

3) Αναφορά στην αβεβαιότητα του τι θα ισχύσει αφού υπάρχει   διαφορά φιλοσοφίας της Κεντρικής Διοίκησης που θέλει μικρά και αποκεντρωμένα Τοπικά Σχέδια με την Περιφέρεια Πελοποννήσου που θέλει τον κεντρικό σχεδιασμό   και έχει πάρει   την θετική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Αυτό το θέμα ελπίζουμε να λήξει γρήγορα για να μπορέσει ο Δήμος να προγραμματίσει τις ενέργειές του το επόμενο διάστημα.

Μετά την διαλογική συζήτηση τονίστηκε από όλουςη αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των Δήμων του Νομού Αργολίδας για την δημιουργία ενός ΧΥΤΥ για την διαχείριση του υπολείμματος των απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα στο σημαντικό θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος η ΝΕΔΥΠΕΡ συμμετείχε με την παρουσία του επικεφαλής και στην συζήτηση για το ίδιο θέμα, που έγινε την Τρίτη 24/11/2015 στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης

Τάσος Τόκας

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ