Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

εις υγείαν

Τα κρασιά της Πελοποννήσου «ανέβηκαν» στην Αθήνα -Αυτά είναι τα οκτώ καλύτερα.

Βρεθήκαμε στην 9η ετήσια γευστική δοκιμή των κρασιών της Πελοποννήσου και σας προτείνουμε όσα μας έκαναν εντύπωση, σε μύτη και ουρανίσκο. 


SEMELI COLLECTION: Κτήμα Semeli

Ρουμπινί ροζε απο τις ποικιλίες Αγιωργίτικο και Shyrah σε αναλογία 70%, 30%. Δοκιμάσαμε φιάλη του '14. Φρέκο, μυρωδάτο, γλυκίζει ελαφρώς, πίνεται δροσερο, με συνοδεία φρούτου, αλλαντικών, τυριών και ήπιων σε ένταση φαγητών.


EKECHEIRIA: Κτήμα Ολύμπια γη

 
Ένα λευκό, ιδιαίτερα λιπαρό που μυρίζει σουσάμι. Ασύρτικο 75% που βγάζει όλα τα αρώματα της ποικιλίας και Μαλαγουζιά 25%. Γευστικά έντονο, με επίγευση τροπικών φρούτων. 



Κτήμα Γκιουλή. 
 
Ένα ροζέ από 100% Cabernet Souvigion. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείται η διαδικασία αφαίμαξης του Cabernet, με την πρώτη ποσότητα να δίνει ένα ροζέ λαμπερό, ελαφρύ και αρωματικό. Έντονη γεύση, άτονη μυρωδιά. 



Άθλος γης: Κτήμα Ρεπάνη
 
Ισορροπημένο γεμάτο κόκκινο από 50% Merlot και 50% Αγιωργίτικο. Δοκιμάσαμε αυτό του 2014 με 6 μήνες στο βαρέλι. Ένα κρασί βιολογικής καλλιέργειας. 



Μαύρο στον Κύβο: Κτήμα ZACHARIAS
 
Τρεις μαύρες ποικιλίες κάνουν τη διαφορά. Αγιωργίτικο 50%, Merlot 40% και το μυστικό 10% Μαυροδάφνη, ίσα για να δώσει γεύση και αρώματα. Ήπιαμε αυτό του 2009, όμως σήκωνε ακόμα 5 χρόνια παλαίωσης. 



Μαυρούδι: Κτήμα Θεοδωρακάκου
 
Ανοίξαμε του 2010 και το μεταγγίσαμε σε κανάτα. Ενα κόκκινο με όχι ισχυρές τανίνες που επιδέχεται 10 χρόνια παλαίωσης σε ιδανικές συνθήκες. Έντονη γεύση, χρώμα και μυρωδιά. 



Απόσταγμα Παρπαρούση
Κάτι μεταξύ κονιάκ και malt. Το Best seller της έκθεσης. Απόσταγμα Σιδερίτη ορεινού αμπελώνα, από αργοπορημένο τρύγο κάπου στις αρχές Νοέμβρη. Μονής απόσταξης, με υψηλή οξύτητα, έντονα αρώματα και 40 βαθμούς. 



Ροζέ αφρώδες: Τσέλεπος
 
Αναμένεται να μονοπωλήσει στις γιορτές. Είναι το πρώτο αφρώδες κρασί από Αγιωργίτικο, με την παραδοσιακή μέθοδο, υπάρχει και λευκό, αλλά το ροζέ είναι ένα σκαλοπάτι πάνω. 

Πηγή: iefimerida.gr
 
Έλλη Βασιλάκη