Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Μπλοκάρουν με διάταξη την ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Πελοποννήσου

Και τώρα, θα μας πνίξουν τα σκουπίδια;
Μπλόκο στην υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ βάζει ο Τσιρώνης λίγες μέρες πριν την υπογραφή της, παρατείνοντας την αγωνία για ένα μείζων πρόβλημα της Περιφέρειας που απαιτεί άμεσες και χωρίς χρονοτριβή λύσεις, όπως είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος με ειδική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, στόχευσε στο να αφαιρέσει την δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων από τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Τι προβλέπει η διάταξη
Στο άρθρο 37 προβλέπεται η ακύρωση του διαγωνισμού ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου που βρίσκεται προ της υπογραφής με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η υπογραφή είχε προγραμματιστεί να γίνει χθες, αλλά τελικά μετατέθηκε για τις 21 Δεκεμβρίου 2015.
Με την παρέμβαση αυτή ουσιαστικά κλείνει την πόρτα στις ΣΔΙΤ απορριμμάτων όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά και της Ηπείρου και της Ηλείας.

Ωστόσο ο υπουργός φαίνεται πως έχει άχτι συγκεκριμένα με την Πελοπόννησο αφού με χθεσινές του δηλώσεις προανείγγηλε μόνο την ακύρωση του διαγωνισμού για τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, χωρίς να πει λέξη για την τροπολογία που προώθησε στη Βουλή, αλλά και για την δυνατότητα ακύρωσης και των δύο άλλων διαγωνισμών για Ηπειρο και Ηλεία. Με την συγκεκριμένη τροπολογία έχει, πάντως, την ευχέρεια να ακυρώσει όποιον διαγωνισμό θέλει. Πρόκειται ουσιαστικά για μία απολυταρχική αντίληψη που περιορίζει τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης σε έναν διακοσμητικό ρόλο, αφού τα πάντα καθορίζονται από τις ορέξεις της κεντρικής εξουσίας...


Αναμένοντας την αντίδραση Τατούλη

Μέχρι πριν λίγες μέρες, όταν δεν είχε γίνει ακόμα γνωστή η τροπολογία Τσιρώνη, ο Πέτρος Τατούλης δήλωνε πως η σύμβαση για τη ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου θα υπογραφεί κανονικά. Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η αντίδρασή του.
Να σημειώσουμε πως το ελεγκτικό συνέδριο έκρινε τον διαγωνισμό καθόλα νόμιμο και μάλιστα κατέστησε την απόφαση άμεσα εκτελεστή χωρίς το δικαίωμα έφεσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ανάδοχος εταιρία σε περίπτωση ακύρωσης του διαγωνισμού από πλευράς υπουργείου, έχει δικαίωμα να διεκδικήσει δικαστικώς αποζημιώσεις, οι οποίες ενδεχομένως να ξεπερνούν και τα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα το πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο παραμένει, ο κίνδυνος για νέα πρόστιμα από την ΕΕ είναι υπαρκτός, και αν δεν βρεθεί άμεσα λύση τότε σύντομα θα βρεθούμε εκ νέου προ δυσάρεστων εξελίξεων.


Τι αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Όπως αναφέρεται από τα γραφεία τύπου των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας "η κυβέρνηση, μέσω και της ήδη συσταθείσας Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, αφού προηγήθηκε η ολοκλήρωση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), αποφάσισε και δεσμεύεται να επανεξετάσει άμεσα το κατά πόσον ο σχεδιασμός όλων των έργων ΣΔΙΤ Απορριμμάτων (Πελοποννήσου, Ηπείρου, Σερρών, Ηλείας) είναι σύμφωνος με την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία (ΕΣΔΑ 2015) και να μην υπογράψει εκείνα που δεν συνάδουν με τις αρχές και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου. Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε χωρίς χρονοτριβή, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Περιφερειακών σχεδιασμών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς φορείς, στην χρηματοδότηση και υλοποίηση του νέων σχεδιασμών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων που θα προκύψουν, με βάση τον σεβασμό στο Δημόσιο συμφέρον και το σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό κεκτημένο."