Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ οι υποψήφιοι σε Αργολίδα

1. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ Σπύρος
2. ΜΠΟΝΩΡΗΣ Μιχαήλ
3. ΜΑΡΙΝΑΚΟΣ Σωκράτης
4. ΣΤΑΪΚΟΣ Ιωάννης
5. ΝΕΖΟΥ Μαρίνα

Δήμος Ερμιονίδας δελτίο τύπου

Επειδή ο Παιδικός Σταθμός Ερμιόνης δεν λειτουργεί και ο Παιδικός Σταθμός Κρανιδίου υπολειτουργεί λόγω της αναστολής των προσλήψεων των εγκεκριμένων θέσεων προσωπικού εξαιτίας της προκήρυξης των Εθνικών Εκλογών, ο Δήμος Ερμιονίδας εκμεταλλευόμενος την εγκύκλιο της 1/9/2015 του Υπουργείου Εσωτερικών με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΙΔΑΔ/Φ.18.28/2189/οικ.28209 με θέμα «Αναστολή προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών», σύμφωνα με την οποία έχει συσταθεί ειδική Τριμελής Επιτροπή που εξετάζει αιτήματα Υπηρεσιών για προσλήψεις εγκεκριμένων θέσεων προσωπικού προκειμένου να αντιμετωπισθούν επείγουσες και σοβαρές ανάγκες, απέστειλε στην εν λόγω επιτροπή το παρακάτω αίτημα:

Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας στην Αργολίδα


 

Στην Αργολίδα τα ονόματα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο είναι:

1 ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
2 ΠΕΤΡΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
3 ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
4 ΠΕΙΡΟΥΝΗΣ
5 ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΑΝΑ 
 

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αργολίδα


Το ψηφοδέλτιο της Αργολίδας περιλαμβάνει τα ονόματα:

1 Γκιόλας Ιωάννης
2 Αντωνόπουλος Γεώργιος
3 Σεραφείμ Θοδωρής
4 Χατζοπούλου Αγγελίνα
5 Μποζιονέλος Γιώργος

Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ (ΠΑΣΟΚ) στην Αργολίδα


 Ο Γιάννης Μανιάτης ηγείται στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ), ενώ όπως ειναι γνωστό την είσοδό τους κάνουν και τρία νέα πρόσωπα.

Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ) αποτελείται από τους:

Γιάννη Μανιάτη
Τάσο Λάμπρου
Γιώργο Μπουζαλά
Ανδρέα Χρονόπουλο
Νάντια Σαρελάκου.
 

Ετοιμάζουν τα φτερά τους..





..για το ταξίδι τους στην Αφρική.

Μετανάστες.
Τα Χελιδόνια, κατά την επιστροφή τους φτάνουν, στην Αιθιοπία (10-12 Αυγούστου), στο Τσαντ (19 Σεπτεμβρίου), στο Καμερούν (12-13 Σεπτεμβρίου), στην Γκαμπόν (17-20 Σεπτεμβρίου), στη Νιγηρία (15 Σεπτεμβρίου).  Στη Νότια Αφρική φθάνουν στα μέσα Οκτωβρίου. Ξεχειμωνιάζουν στη Νότια Αφρική, στο Κογκό και σε ορισμένες ακτές της Δ. Αφρικής.

Ρίνα Λουμουσιώτη

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Καναπές στη Ζούγκλα» της Μυρσίνης Σαμαρά



Η Ερμιόνη προχωρεί όλο και περισσότερο σε εκδηλώσεις που γνώρισμά τους έχουν τη συμμετοχή του κοινού με ενδιαφέρον για τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του Δήμου μας και της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης και είμαστε αρωγοί σε τέτοιες προσπάθειες, επισήμανε ο Πρόεδρός της  κ. Δάγκλης Χρήστος, ο οποίος προλόγισε την παρουσίαση του βιβλίου «Καναπές στη Ζούγκλα» της Μυρσίνης Σαμαρά, που έγινε χθες βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Συγγρού). 
Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου:
Όταν όλα μοιάζουν με ακίνητα  νερά σε λίμνη, σ’ ένα ελληνικό σχολείο στην καρδιά της Βαυαρίας κάτι αλλάζει… Στο κέντρο βρίσκονται παιδιά Ελλήνων μεταναστών τρίτης γενιάς με διαφορετικά διαμορφωμένη ταυτότητα, δίγλωσση και πολυπολιτισμική. Μέσα από την περιπέτεια και τη γοητεία της εκπαίδευσης το ερώτημα ποιος «Ποιος μαθαίνει ποιον;» μετατρέπει την ακινησία σε δημιουργικότητα και δύναμη. Και οι μαθητές γίνονται η ελπίδα της αλλαγής!
Το βιβλίο διαπραγματεύεται ένα επίκαιρο θέμα, προσεγγίζοντας τη  σύγχρονη μετανάστευση.
Η εκδήλωση κύλησε ευχάριστα από την ποιότητα που τη χαρακτήρισε σε όλη τη διάρκεια. Η δραματοποίηση ενός αποσπάσματος του βιβλίου από τις μαθήτριες Ελένη Σιωρά, Αγγελική Μπαρδάκου και Μαρία Παπαμιχαήλ και η ουσιαστική προσέγγιση του περιεχομένου από τη φιλόλογο,  κ. Τίνα Αντωνοπούλου – Δημαράκη, κέντρισαν την προσοχή του κοινού. Η κα Έφη Κανέλη που αποφοίτησε από το λύκειο του Μονάχου παρουσίασε  την εκδήλωση.
Μια διαφορετική νότα έδωσε με το τραγούδι και  την κιθάρα του ο εξαιρετικός μουσικός, κ. Βασίλης Δαπόντες.
Φύγαμε ευχαριστημένοι.

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Μια ιστορία φρίκης πίσω από ένα παιδικό τραγούδι



Του Γιάννη Λακούτση
Μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό ( 1815), η Βρετανική Αυτοκρατορία, μένει χωρίς αντίπαλο. Στο θρόνο της Γαλλίας ανεβαίνει ο Λουδοβίκος 18ος. Για χάρη της φιλίας τους οι Βρετανοί αποικιοκράτες του χαρίζουν τη Σενεγάλη, ( συνθήκη Βιέννης 1815).Ένα χρόνο αργότερα θα αναχωρήσουν από τη Γαλλία τέσσερα πλοία, το Argus, Loire, Echo, Medusa.Στο πλοίο Medusa επιβιβάστηκε και ο κυβερνήτης του νέου κράτους με τη σύζυγό του. Καπετάνιος του πλοίου ένας άσχετος από πλοήγηση πλοίων, θα βρεθεί στο πηδάλιο, λόγω της γνωριμίας του με τον βασιλιά. Για να αποδείξει τις ικανότητες του, ξεφεύγει από τα άλλα τρία σκάφη και προσπαθεί να αποκτήσει προβάδισμα. Η προσάραξη όμως σε μια ξέρα του χαλά τα σχέδια. Στο σκάφος υπάρχουν 400 επιβάτες. Οι περισσότεροι επιβιβάζονται στις σωσίβιες λέμβους, για να συνεχίσουν την πορεία τους. Οι υπόλοιποι 150 που δεν χωρούν,άνθρωποι κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, αφού  κατασκευάσουν μια αυτοσχέδια σχεδία  θα επιβιβαστούν και η σχεδία  θα προσδεθεί σε μία από τις σωσίβιες λέμβους. Το ξημέρωμα, βρίσκει την σχεδία αποκομμένη από τη σωσίβια λέμβο να πλέει ολομόναχη στο έλεος του Θεού. Δώδεκα μέρες αργότερα, εντοπίζετε από το Argus, οι επιβάτες του οποίου δεν πίστευαν στα μάτια τους. Από τους 150, ζούσαν οι δέκα. Οι άνθρωποι στη σχεδία, για να επιζήσουν, έτρωγαν τα πτώματα των ναυαγών αφού τα ξέραιναν στον ήλιο. Μέχρι να φτάσουν στο λιμάνι μόνο δύο θα σωθούν. Οι Γάλλοι προσπάθησαν να αποκρύψουν το γεγονός ανεπιτυχώς. Η ιστορία θα γίνει διάσημη από τον Γάλλο ζωγράφο Τεοντώρ Ζερικώ, όπου θα σχεδιάσει έναν πίνακα διαστάσεων, 4,91* 7,16, όσο δηλαδή ήταν και η σχεδία. Ο Ζερικώ μελέτησε σε βάθος την περίπτωση αυτή, για να έχει ολοκληρωμένη άποψη για τα όσα διαδραματίστηκαν επάνω στη σχεδία. Για τον λόγο αυτόν, επισκέφτηκε τους επιζώντες στο νοσοκομείο και ζήτησε να δει κάποια από τα πτώματα στο νεκροτομείο. Συναντήθηκε με τον διασωθέντα μαραγκό του πλοίου, ο οποίος κατασκεύασε ένα πιστό αντίγραφο της σχεδίας και κλείστηκε στο εργαστήριο του  οχτώ μήνες για να ολοκληρώσει τον πίνακα. Τον πίνακα αυτόν αγόρασε η γαλλική κυβέρνηση και έκτοτε αποτελεί ένα από τα διάσημα εκθέματα του μουσείου του Λούβρου. Χρόνια αργότερα ετούτη την μακάβρια ιστορία, της σχεδίας, κάποιος θα την κάνει τραγούδι, « Il etait un petit navire». Κάποιος άλλος το τραγούδι αυτό θα το μεταφράσει στα ελληνικά. Έκτοτε τραγουδάμε:

Ήταν ένα μικρό καράβι / ήταν ένα μικρό καράβι
Που ήταν α-α-αταξίδευτο / που ήταν α-α-αταξίδευτο
Οεοε οε οε!
Κι έκανε ένα μακρύ ταξίδι / κι έκανε ένα μακρύ ταξίδι
Μέσα εις τη στη στη Μεσόγειο / μέσα εις τη στη στη Μεσόγειο

Οεοε οε οε!
Και σε πέντ’- έξι εβδομάδες / και σε πέντ’-έξι εβδομάδες

Σώθηκαν όλες όλες όλες οι τροφές / σωθήκαν όλες όλες όλες οι τροφές
Οεοε οε οε!
Και τότε ρίξανε τον κλήρο / και τότε ρίξανε τον κλήρο
Να δούνε ποιος ποιος ποιος θα φαγωθεί / να δούνε ποιος ποιος ποιος θα φαγωθεί
Οεοε οε οε!...

Στη γαλλική του έκδοση όμως, το παιδικό αυτό τραγούδι έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.


Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Οι κουρσάροι τύραννοι των νησιών μας (Δεύτερο μέρος)




Δημήτρης Τουτουντζής

Από τις 15 του Δεκέμβρη ίσαμε τον Μάρτη, οι κουρσάροι τριγυρίζουνε στα νερά της Πάρος και της Αντίπαρος, της Νιός και της Μήλος. Ύστερα πάνε κατά τους Φούρνους (μικρά νησιά στο πέρασμα ανάμεσα Σάμο και Ικαρία), και χώνουνται κάτω από τα ψηλά βράχια και βάζουνε ένα καραούλι (φρουρό) απάνω στο βουνό με μια μικρή σημαία, για να δίνει σινιάλο αν δει κανένα καράβι. Μόλις φανεί κανένα, βγαίνουνε παρευτύς  στα πανιά στο κανάλι της Σάμος και το πιάνουνε.
Τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού φωλιάζουνε στην Ικαριά και στο Γαϊδουρονήσι, κ’ κει κάνουνε τη δουλειά τους. Κατά τον Ιούλιο, πάνε στα νερά της Κύπρου. Σαν μάθουνε πως βρίσκουνται στη Ρόδο καράβια τούρκικα ή αλτζερίνικα, ευτύς πιάνουνε τα νερά της Αλεξάνδρειας, γιατί είναι ρηχά και δεν μπορούνε να πάνε γιαλό τα μεγάλα μπάρκα. Κατά το φθινόπωρο πάνε κατά την ακρογιαλιά της Συρίας, κ’ εκεί κουρσέβουνε με τις βάρκες τους που είναι αρματωμένες με πολλά κουπιά.
Μπαίνοντας ο χειμώνας, γυρίζουνε πίσω στο Αρχιπέλαγος, κ’ κει κόβουνε βόλτες ως να μπει καλά ο χειμώνας, και τότε μπαίνουνε σε κανένα λιμάνι. Αν πιάσουνε κανένα καράβι ερχόμενο από τη Μαύρη Θάλασσα φορτωμένο κερεστέ (ξυλεία), το πάνε σε κανένα μεγάλο νησί και το πουλάνε. Μα σαν πιάσουνε κανένα καράβι που έρχεται από την Αλεξάνδρεια, φορτωμένο ρύζι, καφέ, ζάχαρη, φασόλια, φακές, μπαχάρια,  πανικά και τέτοια, τότε γίνεται μεγάλο πανηγύρι.
Να σας πω τώρα τα ονόματα των κουρσάρων που τριγυρίζανε στον καιρό μου σ’ αυτές τις θάλασσες. Το καράβι που ήμουνα μέσα το λέγανε ‘’Αγία Ελένη’’, κ’ είχε δυό καπετάνιους, τον Γκιουζέπε Πρετιόζι και τον Άντζελο  Φραντζίσκο, κ’ οι δυό από την Κόρσικα.

μιά ομορφιά (και κάτι ασχήμιες)


Nα βάζεις στο χέρι Σύρου πρόσφυγα πενήντα ευρώ και εκείνος να μη τα δέχεται με τίποτα λέγοντας "εγώ είμαι ένας, θα τα καταφέρω, δώσε τα σε μια οικογένεια".
Να συζητάς νύχτα στην Αγκαλιά που δεν έχει ρεύμα για την "Καρδιά του Σκότους" του Κόνραντ παρέα με Πακιστανό καθηγητή Αγγλικής Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Λαχώρης.
Να σου απαγγέλλει νεαρός Αφγανός στίχους της Σαπφούς και να σου λέει πως λυπάται που ήρθε βρώμικος πρόσφυγας στο νησί της.
Να στέκεσαι σαν μαλάκας ακούγοντας από νεαρό Παλαιστίνιο μηχανικό-μηχανολόγο για τον Ηρόστρατο και τις υδραυλικές του μελέτες.
Να τρως χοντρή ήττα στο σκάκι (τέσσερις φορές απανωτά) από δεκαπεντάχρονο από τη Σρι Λάνκα...
Να λαμβάνεις με το ταχυδρομείο δεκάδες δέματα με τακτοποιημένα ρουχαλάκια από όλο τον πλανήτη και με σημειώματα "Υπομονή".

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Σκίτσο του Carlos Latuff











Που λέει πολλά..


enallaktikos

Εκδρομή για λουτροθεραπεία διοργανώνει η Περιφέρεια

Από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια του Προγράμματος «Κατασκηνώσεων-Λουτροθεραπείας- Πηλοθεραπείας για άτομα ηλικιωμένα και ενήλικα ΑμεΑ» θα υλοποιηθεί για την Περιφέρεια Πελοποννήσου Πρόγραμμα Λουτροθεραπείας για 130 δικαιούχους.
Προορισμός: ΛΟΥΤΡΑ ΝΕΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 7 Σεπτεμβρίου έως 14 Σεπτεμβρίου
Δικαιούχοι:
• Ηλικιωμένα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
• Ενήλικα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (πιστοποιημένο από ΚΕΠΑ)
• Συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων
• Συνταξιούχοι του λογαριασμού ανασφαλίστων υπερηλίκων ΟΓΑ
Δικαιολογητικά:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑ


ΦΟΥΓΑΡΟ Υποδεχόμαστε το Φθινόπωρο με διάθεση...καλοκαιρινή




 









Το Φουγάρο, μετά από ολιγοήμερες διακοπές, και με τις θερμοκρασίες να επιμένουν υψηλά, υποδέχεται τις πρώτες ημέρες του Φθινοπώρου με διάθεση...καλοκαιρινή.
Από την Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, από τις 9 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, σας περιμένουμε σε νέους και ανακαινισμένους χώρους, με τη γνωστή αισθητική και την ποιότητα του Φουγάρου.



Στιγμές χαλάρωσης στο Café και στο Αίθριο 1

Κάτω από τα πλατάνια και τις μουριές, απολαυστικές γεύσεις, δροσερά ποτά, cocktail και φρέσκοι χυμοί!
Για ένα δείπνο φτιαγμένο ειδικά για εσάς, επικοινωνήστε μαζί μας 1 ημέρα πριν και ο σεφ Markus Walser θα ετοιμάσει τα πιάτα που επιθυμείτε.
Κρατήσεις: 2752047347, 6946594588 & info@fougaro-cafe.gr



DJ set Παρασκευή και Σάββατο στο Fougaro Le Café!

O Άρης Ραγκαβάς ανεβαίνει Παρασκευή και Σάββατο (4, 5 Σεπτεμβρίου) στα deck του Φουγάρου και διατηρεί τους καλοκαιρινούς μας ρυθμούς μέσα από μια μουσική περιπλάνηση σε jazz φόρμες με ήχους blues, afro, latin, soul, reggae και electronica!

Εκδήλωση Χορευτικής Ομάδας Δήμου Ερμιονίδας

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ                                        ΚΡΑΝΙΔΙ   4/9/2015

ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ  & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ,
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : Εκδήλωση Χορευτικής Ομάδας Δήμου Ερμιονίδας

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω των Εθνικών Εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, η εκδήλωση της χορευτικής ομάδας του Δήμου Ερμιονίδας μεταφέρεται για το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου.

Η Πρόεδρος του Ν.Π.
Μήτσου Κυριακή

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Νεκρός ο καπετάνιος του αλιευτικού "Δημήτριος" απο το Κρανίδι

Εντοπίστηκε από τις αρχές του Ντακάρ η σορός του πλοιάρχου ( Δημήτρη Κ. Κοκκίνη) του αλιευτικού σκάφους "Δημήτριος" που βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σενεγάλης στη Δυτική Αφρική.
Η βύθιση του σκάφους, στο οποίο επέβαιναν 18 αλλοδαποί ναυτικοί και ο Έλληνας πλοίαρχος, πιθανόν προκλήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην θαλάσσια περιοχή όπου εξέπεμψε σήμα sos το πλοίο.
Ήδη οι ελληνικές αρχές έχουν κινήσει τις διαδικασίες για τη μεταφορά της σορού του Έλληνα πλοιάρχου στην Ελλάδα. Από τους ναυτικούς είχαν διασωθεί 12 άτομα, ενώ αγνοούνταν ακόμη επτά μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας καπετάνιος.
Οι έρευνες συνεχίζονται με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Ανάγνωση βιβλίου από την Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κρανιδίου

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στις 7:00 το απόγευμα τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης συναντιούνται στο Μίληση(Πόρτο Χέλι) και συζητάνε το βιβλίο του μήνα.Η ομάδα είναι ανοικτή σε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει ακόμα κι αν δεν έχει διαβάσει το βιβλίο.Οι φωτογραφίες είναι από τη συνάντηση του μηνός Αυγούστου,στον ίδιο χώρο.

Οι κουρσάροι, τύραννοι των νησιών μας


Οι κουρσάροι, τύραννοι των νησιών μας


Δημήτρης Τουτουντζής 

Τα ελληνικά νησιά βασανιστήκανε από τους πειρατές και τους κουρσάρους σε κάθε εποχή. Στο σημείο αυτό πρέπει να εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ πειρατή και κουρσάρου. Πειρατής ονομάζονταν αυτός που εκτελούσε πειρατείες για λογαριασμό του, προς ίδιον όφελος, ενώ ο κουρσάρος, είχε πάρει άδεια από κάποιο κράτος που ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με ένα άλλο ή περισσότερα  κράτη και ενεργούσε καταδρομές εναντίον εχθρικών ακτών ή των πλοίων που έφεραν εχθρικές σημαίες. Αυτό δεν σήμαινε ότι δεν δρούσαν και εναντίον άλλων κρατών που είχαν ειρήνη με αυτό που του έδινε την άδεια για κούρσο με το οποίο μοιράζονταν τη λεία τους.
Στα αρχαία χρόνια τα κουρσεύανε οι πειρατές της Καρίας και της Κιλικίας, που κατοικούσανε στ’ άγρια ακρογιάλια της Μικρής Ασίας, στη στεριά που είναι αντίκρυ από τα νησιά, από τη Σάμο έως το Καστελόριζο, και που είναι κατακομματιασμένη από κάβους και κόρφους.
Στα κατοπινά χρόνια ρημάζανε αυτά τα δυστυχισμένα νησιά οι Αραπάδες Μπαρμπερίνοι από τη μια μεριά, κι’ άλλοι μωαμεθανοί από την ανατολή, που φωλιάζανε στις παλιές φωλιές απ’ όπου βγαίνανε οι σκληροί πειρατές της Καρίας και της Κιλικίας. Τέτοιο θρήνο κάνανε, που πολλά νησιά εκείνον τον καιρό απομείνανε έρημα από