Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Σ' ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Του Τάκη Σπετσιώτη
 
 ΣΚΗΝΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ
ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Σ' ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Πολύ χάρηκα που ο Αντώνης έστησε πάγκο με βιβλία καταμεσίς της Ομόνοιας, έξω απ' το Ηondos Center, σαν υπάλληλος παλαιοβιβλιοπώλη. Τον ήξερα από πιτσιρικά, πωλητή στο ''Μικρό Μοναστηράκι'', με μακρυά μαλλιά, δίστασα προς στιγμήν βλέποντάς τον κουρεμένο, αλλά εκείνος μ' αναγνώρισε αμέσως. Θα μου πείτε τώρα, σιγά τα λάχανα, τα καρότσια με τα βιβλία βρωμάνε, όπου κάνεις πανταχού παρόντα, και ποιος χέστηκε, εδώ δεν έχουνε να φάνε τα βιβλία θα κοιτάξουνε..Ναι, αλλά εμένα, μούλειπε απ' την Ομόνοια, ούτε θυμάμαι πόσα χρόνια είχα να δω πάγκο με παλαιά βιβλία έξω απ' τον Hondos όπου οτιδήποτε μπορείς να δεις να πουλιέται και ν' αγοράζεται πλην βιβλίων. Τσιμπημένος στις τιμές βέβαια, γι αυτό κι εγώ, με τη σειρά μου, έδινα τσιμπιές στην Μις Εμ που με συνόδευε, φανατική βιβλιόφιλον επίσης, να μην φωνάζει, ενώ ψάχναμε τις ντάνες του Αντώνη, ''Ιιι!'' και ''Ω!!'Κι αυτό υπάρχει;' Καλέ απ' το 60 έχω να το δω!'', τήν τσιμπούσα λοιπόν, προσπαθώντας να τής κάνω μερικές ενέσεις αυτοσυγκράτησης : '' Μην δείχνεις, βρε ζώον, ότι το θέλεις τόσο..Αν απ' το '60 τού λες ότι το ψάχνεις, θα τον ακούσεις να σού ζητάει κανά εξηντάρι ευρώ κερατιάτικα,έτσι γι' αναδρομικά, αφού το ψάχνεις απ' το 60.'' Αλλά να, που, την αμαρτία μου την λέω, την πάτησα κι εγώ. ΄Οταν ξαφνικά έπεσα πάνω σε κείνη την ποιητική συλλογή του Νίκου Παππά ''Το ηρωικό τριαντάφυλλο'', την βραβευμένη με Α΄Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως το 1965, μια συλλογή που ποτέ δεν απέκτησα (και που ξεχάστηκε παρά τα βραβεία της), αλλά είχα διαβάσει, μαθητής, για την βράβευσή της σ' ένα λαικό περιοδικό κι είχα αποστηθίσει από τότε λίγους στίχους που δημοσίευε ως δείγμα το περιοδικό εκείνο, συγκινήθηκα,και, παίρνοντάς την στα χέρια μου, πριν την ανοίξω, το εξώφυλλο απλώς ατενίζοντας,άρχισα ν' απαγγέλλω σα δωδεκάχρονος μαθητής : '' Το τριαντάφυλλο που έχω κλείσει- σ' ένα βιβλίο του Γυμνασίου - κάθεται στη σελίδα τριανταδύο- και πολεμάει με τους Τρώες..'' Πήρε τη ρεβάνς η Μις Εμ, χαμογελώντας βλοσυρά κι ειρωνικά για τις υποδείξεις που τής έκανα μόλις πριν, αλλά - το σπουδαιότερο- δάκρυσε, ακούγοντάς με να απαγγέλω απ' έξω, το ωραίο λαικό παιδί, ο παλαιοβιβλιοπώλης ο Αντώνης.

Ακαδημία των Ειδικών



Το ίδρυμα Orange σε συνεργασία με τον Ισπανό καλλιτέχνη Miguel Gallardo παρουσιάζουν την Ακαδημία των Ειδικών, μια μικρού μήκους animation ταινία η οποία δείχνει με εναν απλό και ευχάριστο τρόπο τα ιδιαίτερα ταλέντα τα οποία πολλά παιδιά με αυτισμό έχουν και τα οποία δεν είναι πάντοτε κατανοητά σε όσους δεν τα γνωρίζουν. Αυτή η ταινία επιχειρεί να δώσει στο ευρύ κοινό μια καλύτερη ενημέρωση για τον αυτισμό στην κοινωνία.
Ελληνικοί υπότιτλοι: Λίλα Κοσσυβάκη.
Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση:http://www.fundacionorange.es


Έλλη Βασιλάκη

Ξεβρακώματα εδώ…κι εκεί



Του Γιάννη Λακούτση

Ξεβρακώματα, εδώ…


Από τις αρχές του 1992, η κυβέρνηση Κων. Μητσοτάκη προωθούσε την ιδιωτικοποίηση της Ε.Α.Σ. ( Ελληνικές Αστικές Συγκοινωνίες). Το σχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων το κλείσιμο της εταιρείας, την απόλυση 8.500 υπαλλήλων και τη δωρεάν παραχώρηση 1.700 λεωφορείων, στους « νοικοκυραίους», όπως τους είχε χαρακτηρίσει ο τότε υπουργός Σωτήρης Κούβελας. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης, έβγαλε στους δρόμους τους εργαζόμενους της εταιρείας, που άρχισαν απεργία διαρκείας. Και ενώ 13 πρώην εργαζόμενοι πλησίασαν το Εφετείο για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά, ώστε να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας λεωφορείου στη νέα εταιρεία που ίδρυσε η κυβέρνηση, 100 πρώην συνάδελφοί τους από την ΕΑΣ, τους γρονθοκόπησαν, τους έβρισαν και τελικά τους έγδυσαν. Εκείνοι ταπεινωμένοι έτρεχαν να κρυφτούν στα γύρω ξενοδοχεία.

…κι εκεί


Η Αir France  ήδη τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις κόστους και προσωπικού, προκειμένου η εταιρεία να

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Ο Δήμος Ναυπλιέων και το Ναυπλιακό Ίδρυμα "Ιωάννης Καποδίστριας" προγραμμάτισαν σειρά εκδηλώσεων για τα 300 χρόνια από τη λήξη της Βενετοκρατίας στο Ναύπλιο. Στο πλαίσιο αυτό συνδιοργανώνουν με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, επιστημονικό συμπόσιο στην αίθουσα του Βουλευτικού, Παρασκευή 9 - Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015.



Έλλη Βασιλάκη

Σαν σήμερα στα Δίδυμα (7.10.1833)

Διαλύθηκε από τον Οθωνα η Μονή Αυγού.

Καταγραφή Moni Avgou I 
Καταγραφή Moni Avgou II
 Στο:villadidimo

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΤΗΣ ΝΕΔΥΠΕΡ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ECORAP ΑΕ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΡΑΨΩΜΑΤΙΩΤΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Τρίτη 6 Οκτωβρίου  2015

Στο ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας της 25 -9-2015, η παράταξή μας ψήφισε αρνητικά  στο θέμα που έφερε η Δημοτική Αρχή για αποδοχή της πρότασης συμμετοχής για συνεργασία που έστειλε η ECORAP ΑΕ (Ομίλου Ραψωματιώτη)  στο πλαίσιο υποβολής πρότασης στο Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Μέσο “LIFE – Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Πληροφόρηση”     για υλοποίηση έργου με τίτλο:

‘Ανάπτυξη Σχεδίου Ενημέρωσης, Πληροφόρησης & Ευαισθητοποίησης για Διαλογή και Χωριστή Συλλογή Επιλεγμένων Ρευμάτων Αποβλήτων σε Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης’

Ακολουθεί η τοποθέτηση του επικεφαλής Τάσου Τόκα:

«Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Το πρόγραμμα LIFE, όπως γνωρίζετε, έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της ευαισθητοποίησης  σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Βραβείο στη Ναυπλιώτισσα ηθοποιό Μαρία Φιλίνη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας

Στα: argolika
 Σε μια βραδιά γιορτινή για το μέλλον του ελληνικού σινεμά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας απένειμε τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος ελληνικών μικρού μήκους ταινιών, καθώς και εκείνα των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών.
Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού απονεμήθηκε στη Ναυπλιώτισσα Μαρία Φιλίνη για την ταινία «Έκρηξη», για το «εξαιρετικά ρεαλιστικό πορτρέτο που προσέδωσε προσωπικότητα στο χαρακτήρα με μία ξεχωριστή ερμηνευτική ποιότητα».
Η Μαρία Φιλίνη ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή, τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα για την «εμπιστοσύνη και τη φιλία» και το Φεστιβάλ, ενώ δήλωσε χαριτολογώντας πως το προηγούμενο βραβείο της ήταν για μία έκθεση στο Γυμνάσιο με θέμα τις «αρετές της Ευρωπαϊκής Ένωσης»!
To trailer της ταινίας


Η Μαρία Φιλίνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Σπούδασε υποκριτική στη σχολή «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. Μαζί με την Κατερίνα Μαυρογεώργη, το Βασίλη Μαυρογεωργίου, το Σεραφειμ Ράδη και τον Νίκο Μαραμαθά ίδρυσαν το Skrow Theater στο εξωτικό Παγκράτι. Εκτός από την ομάδα Skrow Theater group στην οποία είναι ιδρυτικό μέλος, έχει επίσης συνεργαστεί με την ομάδα Blitz σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το Θέμελη Γλυνάτση, το Θωμά Μοσχόπουλο, τη Βίκυ Γεωργιάδου. Έχει εργαστεί στη Στέγη γραμμάτων και τεχνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο θέατρο του Νέου Κόσμου, στο θέατρο Αμόρε, στο θέατρο Πορεία και θέατρο Πόρτα. Έχει παίξει στις ταινίες «Blast» του Σύλλα Τζουμέρκα και στο «Stage Fright» του Γιώργου Ζώη.
Περισσότερες πληροφορίες για τις Νύχτες Πρεμιέρας δείτε ΕΔΩ

Διοργάνωση 8ης Σχολής Ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης από τον Ναυταθλητικό Όμιλο Ερμιόνης

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Ερμιόνης (Ν.Ο.ΕΡ.) μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή της 7ης σειράς ανακοινώνει την έναρξη των μαθημάτων της 8ης Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης.
Η 8η Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης «ανοίγει πανιά», στις 13-11-2015 και θα διαρκέσει έως τις 06-12-2015.
Η σχολή περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα μάθησης, εκπαίδευσης και εξάσκησης, που διδάσκονται από τον έμπειρο και καταξιωμένο εκπαιδευτή, κύριο Σπύρο Κανάρη.
Τα θεωρητικά μαθήματα διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.ΕΡ. κάθε Παρασκευή και Σάββατο απόγευμα. Η πρακτική εξάσκηση με το σκάφος γίνεται , κάθε Σάββατο και Κυριακή .
Οι εκπαιδευόμενοι εξοικειώνονται με την ιστιοπλοΐα και τις αρχές της, γνωρίζουν τα σκάφη ανοιχτής θάλασσας, τις αρχές χειρισμού και

Καναδάς: “Κόκκινα Φορέματα” για τις 1200 δολοφονημένες και αγνοούμενες αυτόχθονες γυναίκες

2_20151001-073214_1


tomov 
Πριν από πέντε χρόνια, η αυτόχθονας καλλιτέχνις, Τζέιμι Μπλακ, από το Γουίνιπεγκ, δημιούργησε το έργο REDress Project (Κόκκινα Φορέματα). Συγκέντρωσε κόκκινα φορέματα από την κοινότητα και τα κρέμασε σε δημόσιους χώρους ως μια οπτική υπενθύμιση των γυναικών που δεν υπάρχουν πλέον.
Τα κόκκινα ρούχα έχουν εκτεθεί παντού, από πανεπιστημιουπόλεις ως το Καναδικό Μουσείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η εφημερίδα Globe and Mail χαρακτήρισε την έκθεση «στοιχειωμένη», αναφερόμενη στο κομμάτι της έκθεσης που βρισκόταν στον Ερυθρό Ποταμό, εκεί όπου βρέθηκε το σώμα της 15χρονης Τίνα Φοντέιν.

b2ap3_thumbnail_red1.jpg
Σχεδόν 1.200 αυτόχθονες γυναίκες στον Καναδά έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια – 225 μόνο μέσα στο 2014, σύμφωνα με το RCMP. Στην Αλμπέρτα, για παράδειγμα, 206 γυναίκες από τα Πρώτα Έθνη έχουν σκοτωθεί μέσα σε τρεις δεκαετίες – ή 30 τοις εκατό του συνόλου των ανθρωποκτονιών γυναικών στην επαρχία.
Στις 4 Οκτωβρίου, η Μπλακ ζητά από τις γυναίκες να δωρίσουν ένα φόρεμα για το έργο, να κρεμάσουν ένα κόκκινο φόρεμα έξω από το σπίτι τους, ή να φορέσουν ένα κόκκινο φόρεμα.
«Με αυτή την εγκατάσταση ελπίζω να επιστήσω την προσοχή στη ρατσιστική φύση των βίαιων εγκλημάτων κατά των  Αβορίγινων γυναικών και να προκαλέσω την παρουσία μέσω της σήμανσης της απουσίας”, εξηγεί η Μπλακ στην ιστοσελίδα της.

redress-project
Η Λίντα Νάθινγκ, η οποία βοηθά στην οργάνωση του έργου, είπε στη Metro News ότι πολλοί άνθρωποι που βλέπουν το έργο σοκάρονται.
“Η εικόνα από μόνη της μπορεί να μιλήσει σε πολλούς ανθρώπους”, δήλωσε στην εφημερίδα. “Κάποιοι που δεν έχουν επίγνωση του θέματος  συχνά σοκάρονται και εκπλήσονται που κάτι τέτοιο συμβαίνει στον Καναδά. Ης εκπαίδευση και η ενημέρωση  σχετικά με τα ζητήματα των αυτοχθόνων είναι εξαιρετικά ελλειπής εδώ.”

από: omniatv.com
 huffingtonpost

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

FOUGARO THE GALLERY NAFPLIO: Έκθεση Patchwork με 60 έργα Ευρωπαίων δημιουργών.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ




Η FOUGARO THE GALLERY NAFPLIO, εγκαινιάζει το Σάββατο 17 Οκτωβρίου μία διεθνή έκθεση Patchwork με 60 έργα Ευρωπαίων δημιουργών.

Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας οργανώνεται τόσο μεγάλη και διεθνή έκθεση Patchwork.


Με τίτλο FOREST FOREVER (ΔΑΣΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ), η έκθεση αποτελεί μια πολιτισμική συνεργασία μεταξύ Ευρωπαίων και Αφγανών γυναικών, που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 στην 20η European Patchwork Meeting στο Saint-Μarie aux Mines, στην Γαλλία, και έκτοτε περιοδεύει στην Ευρώπη.

Χειροτεχνίες από το Λαογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Ερμιονίδας


ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ







Οι εγγραφές στην Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας για το σχολικό έτος 2015 – 2016, θα γίνουν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 από 11:00 έως 14:00, στο κτίριο που στεγάζεται η Φιλαρμονική (κτίριο Θούθουλα στο Κρανίδι, εκεί που στεγαζόταν παλιά η Βιβλιοθήκη).


(Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο 2754022462, Δευτέρα έως Παρασκευή 8:30 – 14:30, κ. Αντωνοπούλου Ελένη )

Ο παπάς της Σπιναλόγκας (συγκινητική πραγματική ιστορία)


  Ένα από τα ιστορικά στοιχεία που πληροφορούμαστε είναι ότι οι χανσενικοί που κατοικούσαν στη Σπιναλόγκα ήταν οργισμένοι με τον Θεό, για το λόγο ότι η ασθένειά τους ήταν μια μεγάλη και αφόρητη δοκιμασία. Ένας Γεραπετρίτης παπάς τόλμησε να τους επισκεφθεί κάποτε και να λειτουργήσει στον Άγιο Παντελεήμονα, που υπήρχε και ρήμαζε στο νησί, συντροφιά με τους νέους του κατοίκους. Λένε πως στην πρώτη Λειτουργία δεν πάτησε ψυχή.

Οι λεπροί άκουγαν πεισμωμένοι από τα κελιά τους την ψαλμωδία, κι άλλοτε την σκέπαζαν με τα βογκητά τους κι άλλοτε με τις κατάρες τους. Ο ιερέας όμως ξαναπήγε. Στην δεύτερη τούτη επίσκεψη ένας από τους ασθενείς πρόβαλε θαρρετά στο κατώφλι του ναού.
- Παπά, θα κάτσω στην Λειτουργία σου μ' έναν όρο όμως. Στο τέλος θα με κοινωνήσεις. Κι αν ο Θεός σου είναι τόσο παντοδύναμος, εσύ μετά θα κάμεις την κατάλυση και δεν θα φοβηθείς τη λέπρα μου.

Δωρεάν μαθήματα κεντήματος από τον Δήμο Ερμιονίδας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ξεκινούν τα δωρεάν μαθήματα κεντήματος (πλέξιμο με βελονάκι), τα οποία θα γίνονται στο Κρανίδι, στο βεστιάριο του χορευτικού (δίπλα στο μαγαζί της κας Χρόνη).
Για πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε:
Με την κ. Ξυφτέρη Έφη στο τηλέφωνο 6909414021
Με την κ. Παπασπύρου Κλαίρη στο τηλέφωνο 2754360029

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ξημέρωμα















στην Ερμιόνη.

Ποπάυ. Η ιστορία ενός αγαπημένου ήρωα




Του ΓιάννηΛακούτση
 
 Το Sweethaven Village είναι ένα από τα σημαντικά τουριστικά  αξιοθέατά της Μάλτας. Πρόκειται για ένα πάρκο διασκέδασης, το οποίο δημιουργήθηκε από την  Paramaount Pictures και την Walt Disney, για τα γυρίσματα της ταινίας Popeye ( Ποπάυ) (1980), με πρωταγωνιστή τον Robin Williams, που βασίστηκε στο γνωστό κόμικ. Για να χτιστούν τα ξύλινα σπίτια, για τις ανάγκες της ταινίας, μεταφέρθηκε ξυλεία από την Ολλανδία και τον Καναδά, καθώς η  Μάλτα δε διαθέτει δάση. (Σχετικό video,  ΕΔΩ ).

Ο Ποπάυ, μονόφθαλμος ( εξ ού και το Pop-Eye), ναυτικός με τα τατουάζ με τις άγκυρες και τη μονίμως κρεμάμενη , από το στόμα του, πίπα, δημιουργήθηκε από σπόντα. Δεν ξεκίνησε κάποια δική του ιστορία ως κεντρικός ήρωας. Ο πρώτος σχεδιαστής του, Ελζι Σίγκαρ, σχεδίαζε από το 1919 καθημερινά strips τα οποία δημοσιεύονταν αποκλειστικά σε εφημερίδες.
Έκανε το ντεμπούτο του στις 17 Ιανουαρίου του 1929, σε μια σειρά κόμικς της νεουρκέζικης εφημερίδας, Evening Journal. Ο Ποπάυ εμφανίστηκε σε έναν δευτερεύοντα ρόλο και αμέσως έγινε αγαπητός, μέχρι που έγινε ο κεντρικός ήρωας.
 Η ιστορία που πρωτοεμφανίστηκε λέγεται “The Whiffle Hen”. Η Whiffle Hen είναι ένα πτηνό , το οποίο φέρνει  τύχη σε όποιον την τρίβει στο κεφάλι. Πριν καθιερωθεί το σπανάκι, το πτηνό αυτό ήταν το υποκατάστατό του. Ύστερα από δέκα χρόνια, το 1929, ο δημιουργός του κόμικ έβαλε τους κεντρικούς χαρακτήρες της σειράς, να ταξιδέψουν σε ένα νησί που βρίσκονται οι μεγαλύτεροι τζογαδόροι του κόσμου και ο Ποπάυ ήταν ο ναυτικός που τους βοήθησε. Εδώ εμφανίζεται για πρώτη φορά ως ναυτικός. Το σπανάκι εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1932 και η υπερβολική δύναμη που αντλούσε από αυτό, άρεσε σε πολλούς νεότερους σχεδιαστές, οι οποίοι το καθιέρωσαν στις ιστορίες τους.

Μήπως  όμως το  σπανάκι που δίνει στον Ποπάυ τόση δύναμη, δεν είναι σπανάκι, αλλά κάποιο άλλο « μαγικό χόρτο»; Μήπως τα παιδιά λατρεύουν έναν ήρωα, που στην πραγματικότητα είναι χρήστης μαριχουάνας; Στις δεκαετίες 1920 και 1930 η κωδική ονομασία του ναρκωτικού αυτού ήταν «σπανάκι». Παράλληλα το τζαζ κομμάτι « The Spinach Song», το οποίο ηχογραφήθηκε το 1938 από την Julia lee and her Boyfrends»,ΕΔΩ συνοδευόταν στα κλαμπς από μαριχουάνα.
Η άποψη αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο, αν δούμε τα εξώφυλλα δυο τευχών, του Νο 42 και Νο 45 του 1936. Στο μεν πρώτο ο Ποπάυ καπνίζει ναργιλέ με « σπανάκι», στο δε δεύτερο καλλιεργεί «σπανάκι» σε γλάστρα, μέσα στο σπίτι.
Επίσης, έχει τη δυνατότητα, ως ναύτης,  να έρθει σε επαφή με «εξωτικά βότανα» της ανατολής. Μάλιστα σε ένα καρτούν του 1980, μιλάει για «Pure Bolivian Spinash».
Στην Ελλάδα ο Ποπάυ συστήθηκε μέσα από το περιοδικό «Βέλος» των εκδόσεων Τερζόπουλου, στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Το 1974, το περιοδικό Ποπάυ εδίδεται από τις εκδόσεις Δραγούνης, σε μικρό σχήμα και το 1975 σε μεγάλο. Το Ποπάυ ήταν το κόμικ που κόντραρε όσο κανένα άλλο σε δημοτικότητα και πωλήσεις το Μίκυ Μάους.

Προσοχή :Μετά της 10 Οκτώβρη επιτρέπεται η συγκομιδή ελιάς σε Φούρνους και Κρανίδι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η έναρξη συγκομιδής ελαιοκάρπου για τα αγροκτήματα της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου και της Τοπικής Κοινότητας Φούρνων θα πρέπει να ξεκινήσει μετά τις 10 Οκτωβρίου 2015, λόγω της διενέργειας του τελευταίου ψεκασμού δακοκτονίας.
 Αντωνόπουλος Ιωάννης
Αντιδήμαρχος Ερμιονίδας

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

'' ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠ' ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ''

Του Τάκη Σπετσιώτη
 
ΤΙ ΝΤΟΡΙΑΝ ΓΚΡΕΥ, ΤΙ ΚΑΙΤΗ ΓΚΡΕΥ...

Δίπλα στο σπίτι μας, που ακούγαμε Μαρούδα και Γιοβάννα, κατοικούσε με νοίκι μια γειτόνισσα, νέα γυναίκα, τριάντα κάτι, τότε, στα χρόνια του ' 60. Δεν διάβαζε τη ''Γυναίκα'' του Τερζόπουλου όπως η μάνα μου - απ' όπου ''έκλεβα'' πληροφορίες για συγγραφείς - κείμενά τους ή και συνεντεύξεις-, αλλά το ''Ντομινό'' γεμάτο σινερομάντζα τύπου '' Η ψυχοκόρη του Μοναστηριού'', διαγωνισμούς λαικού τραγουδιού '' το χρυσό μικρόφωνο'', βιογραφίες τραγουδιστών όπως της ''βασίλισσας του λαικού τραγουδιού'' Καίτης Γκρέυ σε επιμέλεια Μίνας Σημηριώτη.
Μ' άρεσε όλη αυτή η λαική παρακουλτούρα, με ξεκούραζε απ' το φορτίο του ανυπόφορου σνομπ ''μικρομέγαλου'' που τα ενδιαφέροντά μου είχαν ρίξει στις πλάτες μου - ήμουν π.χ. ο πρώτος σ' εκείνη την μικρή πόλη που είχε διαβάσει το ''Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ'' του Ουάιλντ κιόλας στα 13-, γιατί λοιπόν όχι και λίγη Καίτη Γκρέυ; 
΄Ηταν κι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής που βοηθούσε αυτό τον ερωτικό αλλά και κοινωνικό λυγμό: λαικά τραγούδια έπαιζαν τα τζούκ μπόξ της παραλίας, τους τραγουδιστές τους έδειχναν οι ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, πολλοί κάτοικοι μετανάστευαν στη Γερμανία, παλληκάρια μπάρκαραν με τα καράβια, ''αρραβωνιαστικές'' (ακόμα), καρτερούσαν. 
Δίπλωνα προσεκτικά κάτω απ' τη μασχάλη μου το ''Ντομινό'' για να το μεταφέρω στο σπίτι - αλλοίμονό μου αν μ' έπιαναν να διαβάζω αυτό, και όχι τα σχολικά μαθήματα! - ή, δανεικό πάντα από την κυρία Φωτούλα, το έμπαζα παράνομα στο δωμάτιό μου απ' το περβάζι του παραθύρου, στο βορινό, πίσω μέρος του σπιτιού.
Βλέποντας την '' Μάνα κουράγιο'' του Παπακώστα, όπου η Πόλυ Πάνου τραγουδούσε τα '' Λιμάνια'' του Τσιτσάνη, ξεροστάλιαζα στην κυρία Φωτούλα η οποία, ναι, ήταν μεν, θαυμάστρια και της Πόλυς, αλλά κάθετη όσον αφορούσε την Καίτη: ''Ναι αλλά όταν τραγουδάει κι η Γκρέυ τρίζει το ραδιόφωνο!''

Συγκλονιστική ομιλία Πούτιν: Ποιος διάολο εξόπλισε το ISIS

 
Μια ομιλία από αυτές που σπανίως παρακολουθούμε πολύ απλά διότι «καίνε» και καταδεικνύουν τα βρώμικα παιχνίδια που στήνονται στις πλάτες των λαών, εκφώνησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Απευθυνόμενος σε Αμερικανούς δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν άφωνοι τα λεγόμενά του, ζήτησε να μάθει (ρητορικό βέβαια το ερώτημα) ποιος εξόπλισε το Ισλαμικό Κράτος, ποιος έχει συμφέροντα από όλα αυτά που λαμβάνουν χώρα εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια στη Συρία και τα οποία οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 240.000 ανθρώπων και στον εκτοπισμό εκατομμυρίων Σύρων και γιατί θα πρέπει οι ΗΠΑ να έχουν πάντα ως οδηγό τους τα δικά τους συμφέροντα αγνοώντας τα εθνικά συμφέροντα άλλων χωρών, καθώς και την ανεξαρτησία τους.
Έστελε, δε, μήνυμα στον Μπαράκ Ομπάμα ότι η Ρωσία δεν αποτελεί

Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Σχετικά με τα αναφερόμενα σε επιστολή του κυρίου Νικολάου Σ. Αντουλινάκη προς το ιστολόγιο «Εικονοσκόπιο News” εδώ και την σχετική ανάρτηση της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2015 σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Τέτοιου είδους λάθη, όπως του κυρίου Νικολάου Σ. Αντουλινάκη συμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα λόγω του μεγάλου πλήθους παροχών (11.090 υδρόμετρα) και των ελάχιστων υδρονομέων (2 άτομα) της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. Για την εξέταση των περιπτώσεων αυτών η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. έχει συστήσει την Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών, που απαρτίζεται από τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. (απόφαση Δ.Σ. 13/2015). Μετά από αίτηση του καταναλωτή πραγματοποιείται αυτοψία και κατόπιν συνεδριάζει η Επιτροπή με την παρουσία του μέλους που πραγματοποίησε την αυτοψία και του καταναλωτή που έκανε την σχετική αίτηση. Μετά τη συνεδρίαση και τη λήψη απόφασης από την επιτροπή αυτή, το πρακτικό της διαβιβάζεται στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ., το οποίο λαμβάνει την σχετική απόφαση επικύρωσης ή μη του πρακτικού αυτού.

Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν παρόμοια λάθη ή προβλήματα, σαν αυτό που αντιμετωπίζει ο συνδημότης μας από λάθος καταμέτρησης του υδρομέτρου του από τον υδρονομέα της επιχείρησης, να προσέρχονται στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. και να υποβάλλουν αίτημα προς την Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών.

Όσον αφορά τις εκφράσεις, που χρησιμοποίησε ο κ. Αντουλινάκης εις βάρος της επιχείρησης και προσωπικά εις βάρος του Δημάρχου και του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α. ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ, ότι κλέβουν, εξαπατούν και ότι προσβάλλουν ηλικιωμένους και ανέργους, το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. θα προβεί στη λήψη απόφασης για τη νόμιμη αντιμετώπιση της επιστολής του κ. Αντουλινάκη.
Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΛΛΗΣ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου Παράρτημα Κρανιδίου

ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
Κρανίδι 02/10/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι το ΣΔΕ Κρανιδίου θα λειτουργήσει για 8η συνεχή χρονιά. Το σχολείο προσφέρει την ευκαιρία σε όλους τους ενήλικες να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου μέσα σε δύο χρόνια.
Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα του Β Κύκλου μάθησης για τους μαθητές που είχαν εγγραφεί το φθινόπωρο του 2015. Για να λειτουργήσει ο Α Κύκλος απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν μέχρι την Τρίτη 06/10/2015. Ενημερώνουμε ότι η δομή για να συνεχίσει να υπάρχει, πρέπει να εγγραφούν και ανταποκριθούν στην πρόσκληση ένας σημαντικός αριθμός μαθητών. Σε διαφορετική περίπτωση το παράρτημα του Κρανιδίου θα λειτουργήσει φέτος μόνον με τον Β Κύκλο μάθησης για τελευταία χρονιά.
Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να απευθυνθούν στους υπευθύνους του προγράμματος:
Τόδωρης Παντελής τηλ. 6945792840
Λάμπρου Τάσος      τηλ. 6971566617
Εγγραφές μπορούν να πραγματοποιηθούν τις απογευματινές ώρες στο Γυμνάσιο Κρανιδίου και τις πρωινές ώρες 10:00-13:00 στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ερμιονίδας (πρώην κτίριο υπηρεσιών ΟΑΕΔ, έναντι του Δημαρχείου Ερμιονίδας).

Εκδήλωση-Διαβούλευση :«Σχεδιάζουμε το πρόγραμμα CLLD (LEADER) 2014-2020 στην Ανατολική Πελοπόννησο»

Εκδήλωση διαβούλευσης στο Δήμο Ερμιονίδας, για το σχεδιασμό του νέου προγράμματος “CLLD (LEADER) 2014-2020 στην Ανατολική Πελοπόννησο”

Ο Δήμος Ερμιονίδας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα οργανώνει εκδήλωση διαβούλευσης, στο πλαίσιο σχεδιασμού του νέου προγράμματος CLLD (LEADER) 2014-2020 στην Ανατολική Πελοπόννησο”, την Τετάρτη 14/10/2015 και ώρα 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων Γενικού Λυκείου Κρανιδίου.
Προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος, είναι απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων και φορέων του Δήμου Ερμιονίδας. Στο πλαίσιο συμμετοχής στις διαδικασίες της δημόσιας διαβούλευσης, οι φορείς της περιοχής και ο τοπικός πληθυσμός Δήμου Ερμιονίδας έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προτάσεις, απόψεις, ιδέες αλλά και μία καταρχήν εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Το «CLLD», από τα αρχικά του «COMMUNITY - LED LOCAL DEVELOPMENT», δηλαδή, «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων», είναι η μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών στρατηγικών, βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, η οποία θα εφαρμοστεί για την περίοδο 2014 - 2020.

10 μαθήματα ευτυχίας που μάθαμε από τους Αρχαίους Έλληνες


Όπως πίστευε ο Επίκουρος, ο  άνθρωπος είναι κάτι μεγάλο και πολύτιμο. Την ευτυχία, τη μακαριότητα, την έχει μέσα του, φτάνει να παραμερίσει όσα τον ενοχλούν και του κάνουν κόλαση τη ζωή. Παρακάτω θα βρείτε 10 μικρά αλλά πολύτιμα μαθήματα ευτυχίας που μας δίνουν οι αρχαίοι πρόγονοι μας!

Ζούμε με συναισθήματα, όχι με τις ώρες στο ηλιακό ρολόι. Θα έπρεπε να μετράμε το χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς.  
~ Αριστοτέλης

Η αγάπη είναι η αιτία ενότητας όλων των πραγμάτων
~Αριστοτέλης

2. Αγκάλιασε τις προκλήσεις και μάθε από αυτές
Όπως λέει και το αρχαίο γνωμικό: «Ζήσε το σήμερα και ξέχασε το παρελθόν». Οι προκλήσεις είναι πάντα μια ευκαιρία για κάτι καινούριο. Ακόμη και το ΟΧΙ μπορεί να γίνει μια νέα για να κινηθούμε σε μια νέα κατεύθυνση. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στη ζωή μας είναι ο εαυτός μας.
«Οι μικρές ευκαιρίες είναι συχνά η αρχή μεγάλων έργων».